Alege alimente in forma lor naturala
Ideea de baza a alimentatiei curate este alegerea alimentelor cat mai aproape de forma lor naturala. Asadar, in loc de alimente in cutie sau ambalate, alege produse proaspete, naturale. Alege un curcan intreg in loc de chiftele de curcan congelate sau struguri cruzi in loc de jeleuri gumate facute cu suc de fructe.
Bonus: cand eviti alimentele extrem de procesate, cum ar fi chipsurile, prajiturile si mancarea semipreparata, gandeste-te ca te scutesti si de calorii goale, zahar, sare si grasimi saturate.
Mananca mai multe cereale integrale
Produsele din cereale rafinate precum painea alba, pastele si orezul, pierd nutrienti esentiali in timpul procesului de fabricatie. Alege in locul produselor rafinate paine integrala, paste fainoase integrale si orez brun sau salbatic. Poti opta, de asemenea, pentru alte cereale integrale cum ar fi faina de ovaz, orz sau bulgur. Aceasta schimbare poate avea un impact mare: studiile arata ca o dieta bogata in cereale integrale poate scadea riscul de boli de inima, diabet de tip 2 si cancer de colon.
Consuma multe fructe si legume
Aceste alimente naturale sunt doi piloni necesari in alimentatia curata. Persoanele care adopta acest stil de alimentatie declara faptul ca toate produsele pe care le consumam ar trebui sa fie proaspete, in vreme ce altii spun ca optiunile congelate si conservele pot fi la fel de bune, deoarece au la fel de multi nutrienti. Citeste eticheta pentru a te asigura ca produsele nu contin zahar sau sare in plus. Alege, de asemenea, fructe intregi in loc de sucuri, care au mai putine fibre si mai mult zahar. Scopul tau este sa consumi cel putin cinci pana la noua portii de fructe si legume in fiecare zi, in functie de caloriile de care ai nevoie si nivelul tau de activitate fizica.
Atentie la sarea si zaharul adaugate
Alimentele curate sunt in mod natural sarace in sare si zahar, iar adaugarea lor contravine abordarii cat se poate de naturale. Deoarece alimentele procesate sunt o sursa majora de hrana in viata noastra, cel mai bine este fie sa incercam sa le diminuam semnificativ, fie sa citim etichetele alimentare pentru a cauta suplimente de indulcitori si sare, chiar si in alimentele care par sanatoase, precum iaurtul sau sosul de rosii. In loc de sare sau zahar, mai bine incercati sa aromatizati cu mirodenii si ierburi.
Renunta la ingredientele artificiale
Colorantii artificiali, indulcitorii, conservantii si alte ingrediente artificiale nu isi au locul in alimentatia curata. Atunci cand faci cumparaturi este crucial sa citesti etichetele alimentare si sa eviti alimentele cu adaosuri nesanatoase.
Bea multa apa
In loc de bauturi racoritoare si sucuri carbogazoase cu zahar, savureaza bauturi cu continut scazut de calorii, cum ar fi apa si ceaiul din plante. Apa iti poate reduce foamea si te poate ajuta sa te simti saturat pentru mai mult timp, totodata, reusind sa previna oboseala si oferindu-ti mai multa energie. Ti-e pofta de bauturi aromate? Incearca o infuzie de apa cu o felie de lamaie sau frunze de menta.
Decide daca vrei sau nu sa treci pe alimente organice
Agricultorii ecologici folosesc pesticide naturale si le evita pe cele create de om, asa ca unii oameni spun ca produsele organice sunt cel mai bun mod de a manca curat. Depinde de tine sa decizi cat de importanta este alimentatia ta. De asemenea, poti face cumparaturi la piata locala a fermierilor pentru a afla ce tipuri de pesticide folosesc vanzatorii.
Un alt sfat: de obicei, pesticidele se aplica in exteriorul fructelor si al legumelor, astfel incat te poti simti liber sa alegi si alimente non-organice, dar ai grija sa aiba coaja pe care sa nu o mananci, precum avocado, porumbul si ceapa.
Fii inteligent cu privire la alegerea carnii si produselor lactate
Carnea, lactatele si ouale pe care le cumperi de la magazin pot proveni de la animale care sunt injectate cu hormoni de crestere si antibiotice. Consumatorii de alimente curate vor evita aceste tipuri de hrana si vor alege in schimb produse organice sau vor opta pentru surse locale care cresc animalele in conditii sanatoase.
Citeste si: Grasimile sanatoase: ce sunt si de unde le consumam
Sursa foto: Google.com