„Un procent de 20-30% din aportul de calorii zilnice ar trebui sa fie reprezentat de cel provenit din grasimi. Daca regimul tau alimentar zilnic presupune consumul a 1500 calorii, 450 dintre acestea este bine sa fie reprezentate de grasimi sanatoase. Aceasta cantitate de calorii poate fi obtinuta din 50g de grasimi, consumate pe parcursul unei zile. Un gram de grasimi bune contine 9 calorii.”, declara Irina Alionte, fondator Bodyshape Transformation Center.
Grasimile din categoria Omega 3 si Omega 6 au numeroase beneficii pentru organism:
-reprezinta o sursa de energie importanta;
-contribuie la mentinerea echilibrului hormonal;
-asigura asimilarea corespunzatoare a vitaminelor solubile A, D, E si K;
-ofera organismului doi acizi grasi esentiali pentru buna sa functionare: acidul linoleic (ALA) si cel linolenic (GLA).
-ajuta la reglarea nivelului de colesterol bun in organism;
-sunt benefice pentru sistemul cardiovascular, intrucat contribuie la mentinerea sanatatii inimii;
-ajuta organismul sa isi mentina temperatura optima;
-reduc riscul de aparitie a afectiunilor neurodegenerative precum Parkinson si Alzheimer;
-contribuie la dezvoltarea fatului, in timpul sarcinii;
-stimuleaza producerea celulelor cu rol de aparare a organismului.
Ce inseamna grasimi sanatoase
Grasimile sanatoase, benefice pentru organism sunt cele nesaturate (mononesaturate si polinesaturate):
-Grasimile mononesaturate – reprezinta o sursa bogata de vitamina E si reduc riscul de dezvoltare a afectiunilor cardiovasculare. Le gasim in masline, avocado, seminte crude de susan si dovleac, ulei de masline, nuci, fructe oleaginoase.
-Grasimile polinesaturate – contribuie la reducerea trigliceridelor si a colesterolului din organism si se regasesc, in principal, in uleiurile vegetale precum cel de masline sau in pestele gras precum somonul, pastravul, tonul sau macroul.
Alimente care contin grasimi sanatoase
„Avem o variantiune mare de alimente care contin grasimi sanatoase. Totul tine de dorinta noastra de a le include in meniul zilnic: avocado, seminte de in, fructe oleaginoase (nucile, fisticul, alunele de padure), pestele gras (somonul, tonul, pastravul, heringul si macroul)”, adauga Irina Alionte.
Citeste si: Grasimile trans: cat de periculoase sunt pentru sanatate?
Sursa foto: Google.com