Iată cum poți să te protejezi împotriva cancerului de piele, urmând 6 pași simpli.
Evită soarele între orele 10 -16
În acest interval orar razele solare sunt mult mai puternice și este foarte important să eviți, pe cât posibil, ieșirile sau măcar limitează-le la dimineața sau seara. Dacă acest lucru nu este posibil, trebuie neapărat să porți o pălărie cu boruri largi care să-ți acopere gâtul, urechile și fața.
Deși vara temperaturile sunt destul de ridicate, încearcă, pe cât posibil, să porți haine care să acopere cât mai multă piele. De asemenea, trebuie să știi că razele UVA și UVB sunt la fel de puternice și iarna. Razele se reflectă în zăpadă, gheață, apă sau nisip și efectul acestora este intensificat cu până la 80%.
Folosește zilnic cremă cu SPF
Arsurile solare cresc riscul de a dezvolta melanom, acesta fiind cel mai agresiv cancer de piele. De asemenea, melanomul este o formă a cancerului de piele care poate provoca chiar și moartea. Evită să petreci prea mult timp la soare, folosește creme cu SPF (factor de protecție solară), iar, când observi că te înroșești, acoperă-te.
Pe lângă ajutorul oferit împotriva razelor UVA, folosită zilnic, crema cu protecție solară reduce semnificativ îmbătrânirea pielii. Nu uita să folosești cremele cu protecție solară pe tot corpul și să le aplici cu cel puțin 30 minute înainte de a ieși din casă. De asemenea, pentru o mai mare protecție folosește creme cu cel puțin SPF 30, cu spectru larg de protecție.
Cremele cu spectru larg oferă protecție atât împotriva razelor UVA cât și a razelor UVB. Nu uita de față: aplică fie o cremă cu SPF 50 special pentru ten, fie un fond de ten cu SPF 25. Cremele cu SPF 15 filtrează aproximativ 93% din razele UVB, cremele cu SPF 30 te protejează împotriva a 97%, în timp ce cremele cu SPF 50 te protejează împotriva a 98% din razele ultraviolete. Cremele cu SPF ridicat sunt foarte importante pentru persoanele cu pielea și ochii foarte deschiși la culoare, cele cu părul blond sau roșcat, cu pistrui sau alunițe, persoanele sensibile la soare, cele care se înroșesc ușor sau pentru cei care au rude care au fost diagnosticate cu cancer de piele.
Evită cu orice preț solarul
Solarul emite unde UVA, responsabile cu arsuri, îmbătrânirea prematură a pielii și apariția timpurie a ridurilor. În plus, radiațiile UVA provoacă și cancer de piele. Atât bronzatul la plajă, cât și cel din saloanele de specialitate pot cauza cancerul de piele.
Specialiștii arată că folosirea, chiar și ocazională, a solarului triplează șansele de a dezvolta o formă a cancerului de piele. O alternativă pentru solar, ce are ca rezultat o piele strălucitoare, sănătoasă și frumos bronzată, o reprezintă autobronzantele. Aplicate corect, vei obține un bronz frumos fără a mări riscul apariției cancerului de piele.
Protejează-ți ochii
Razele solare pot afecta celulele din structura ochilor. De asemenea, razele ultraviolete ajută la dezvoltarea cancerului de piele pe pleoapă sau pe suprafața ochiului.
Pentru a evita afectarea ochilor, investește într-o pereche de ochelari care au 100% protecție împotriva razelor ultraviolete: UVA și UVB.
Controlează-te lunar
Melanomul, depistat la timp, poate fi aproape întotdeauna vindecat. Este indicat să îți faci un control complet, în fiecare lună. Într-o cameră bine luminată, folosind două oglinzi, una mai mare și una mai mică analizează-ți alunițele și petele de pe tot corpul. Nu uita de spate, ceafă, subraț, picioare și umeri.
În cazul în care ai multe alunițe, poți ține o evidență a acestora. Dacă ai pielea foarte deschisă la culoare, nu sări peste controalele lunare, în special vara. De asemenea, dacă observi modificări precum schimbări de culoare, textură sau mărime a unor alunițe, contactează medicul dermatolog.
Horoscop 13 decembrie 2024. Zodiile care atrag oportunități financiare sau profesionale neașteptate
Mergi la control anual
Specialiștii recomandă să vizitezi medicul dermatolog măcar o dată pe an. În cazul în care ai observat modificări ale alunitelor, răni care nu s-au vindecat, părți de piele care sunt roșii sau umflate, programează-ți de urgență un consult.
De altfel, ar fi bine ca, de fiecare dată când mergi cu copiii la pediatru, să-l rogi să le examineze pielea pentru a verifica orice modificare a alunițelor. Acest lucru este foarte important, mai ales pentru copiii cu pielea, ochii și părul deschis la culoare sau pentru cei care au rude cu o istorie de cancer de piele.