12.12.2024
Așa poți depăși frica! 3 sfaturi de la psihologul Axenia Bot: „Cu ea nu putem să luptăm pentru că...” - VIDEO

Frica afectează multe persoane, iar în unele cazuri, poate avea un impact atât de puternic încât le „paralizează”, determinându-le să renunțe la oportunitățile din viața lor. Psihologul Axenia Bot a explicat care sunt sursele fricii, dar a identificat și pașii prin care se poate depăși această stare.

Așa poți depăși frica! 3 sfaturi de la psihologul Axenia Bot: „Cu ea nu putem să luptăm pentru că...” - VIDEO

„Frica este un sentiment ce ne determină să procrastinăm, să rămânem în relații nepotrivite, să nu mergem în schimbare și să stagnăm. Cu ea nu putem să luptăm pentru că, face parte din interiorul nostru, asta ar însemna să luptăm cu noi înșine și astfel, din start am pierdut această luptă. E ca și cum am lupta cu morile de vânt. Frica îi ține pe loc, îi determine să procrastineze, îi paralizează, îi stopează, iar deseori poate deveni o scuză. Oamenii se tem că după ce vor acționa, vor simți frustrare, sentiment de abandon, vor simți vinovăție sau rușine”, a explicat Axenia Bot, psiholog. 

Totuși, în unele cazuri, curajul apare doar acolo unde există și frica, mai spune specialista.

De asemenea, Bot a explicat că frica are 2 surse, condiționată și instinctuală: „Cea instinctuală este ceea ce am moștenit și s-a păstrat în codul nostru genetic, transmis din generație în generație, iar frica condiționată e atunci când o simțim condiționat în anumite situații, într-un anumit mediu în viața noastră”.

Cine este câștigătorul MasterChef România 2024! Acesta s-a ales cu 75 de mii de euro - FOTO

E dată oglindă! Numerologul Alisa Macovenco îți spune care este semnificația zilei de 12.12.2024 - FOTO

Frica apare cel mai adesea din dorința de a dovedi ceva altora sau de a le câștiga aprobarea. „Cel mai des se conectează fricile dominante, care s-au activat în interiorul nostru încă în copilărie, până la vârsta de 6 ani, cele care ne condiționează să demonstrăm ceva, să corespundem, să fim pe așteptări pentru a fi iubiți, pentru a avea mai multă atenție, pentru a fi acceptați”, a notat specialista.

„Frica este o reacție neurochimică, dar pe care noi o putem controla și va fi mult mai ușor, dacă ne vom cunoaște, dacă vom merge în cunoaștere și conectare cu sine și vom înțelege ce stă la baza fricilor dominante”, a spus psihologul. 

De asemenea, Axenia a explicat care sunt pașii pentru a lupta cu frica: „Primul pas în a lupta cu frica este expunerea graduală la acele circumstanțe, acțiuni, activități, de care îți este frică și să începi pas cu pas să te expui, să vorbești în fața camerei, în public sau să intri încet, încet în anumite conflicte, în comunicare cu anumiți oameni. Cu fiecare pas mic, te vei convinge că lucrurile nu sunt atât de grave, cum ți le-ai imaginat, iar foarte multe scenarii pe care ți le imaginezi că sunt catastrofale, nu sunt așa”. 

„A doua modalitate este procesarea cognitivă, atunci când analizezi experiențele traumatizante, pentru a reduce considerabil impactul emoțional. Iar a treia modalitate, este cunoașterea de sine fundamentală, să mergi spre cunoașterea de sine, să te descoperi, să înțelegi cum este construită valoarea ta de sine, ce stă în spatele motivației tale, deciziilor, tiparelor comportamentale, să-ți descoperi credințele limitative, convingerile despre lumea în care trăiești și să lucrezi la aspectul alfabetizării emoționale, să te recunoști, să înțelegi cum funcționezi și să te antrenezi să reglezi emoțiile tale. Astfel, vei înțelege că nu circumstanțele și exteriorul îți controlează viața, dar percepțiile noastre, despre aceste circumstanțe și despre lumea în care trăim”, a continuat Axenia. 

E vremea colindelor! Perfecte.md a pregătit un TOP cu colinde interpretate de artiștii de la noi - VIDEO

SURSĂ FOTO: Instagram/ axenia_life

Articole din aceeasi categorie