01.08.2024
5 mituri despre sănătatea orală! Daniela Toma, medic stomatolog: „Dulciurile nu sunt singurele alimente care cauzează carii dentare”

Miturile și concepțiile greșite sunt adesea mai periculoase decât problemele reale ale dinților. Medicul stomatolog Daniela Toma a explicat cele mai frecvente mituri legate de îngrijirea orală și a oferit clarificări despre efectele dulciurilor, gumei de mestecat, apei cu lămâie, fluorului și îngălbenirii dinților. Află într-un articol marca perfecte.md care sunt adevărurile din spatele acestor concepții și cum poți să îți menții sănătatea dentară.

De-a lungul timpului, s-au creat mai multe mituri ce țin de sănătatea orală. Medicul stomatolog Toma Daniela, a explicat care, de fapt, este realitatea.

„Este un mit faptul că dulciurile sunt singurele alimente care cauzează carii dentare. Deși zahărul joacă un rol important în dezvoltarea cariilor dentare, orice aliment care rămâne pe dinți și este fermentat de bacterii poate contribui la formarea cariilor. Acestea includ alimente bogate în carbohidrați, precum pâinea și paste”, a explicat medicul. 

De 8 ani împreună! Mesajul emoționant al Vladei Mardari la aniversarea relației cu soțul ei - FOTO/VIDEO

„Un alt mit pe care l-am întâlnit este că guma de mestecat fără zahăr nu dăunează dinților. Guma de mestecat fără zahăr este mai bună decât cea cu zahăr, deoarece ajută la stimularea salivării și neutralizarea acizilor. Totuși, excesul poate provoca probleme, cum ar fi durerile de maxilar”, a continuat Daniela. 

Al treila mit pe care l-a întâlnit Toma constă în faptul că: „Apa cu lămâie este dăunătoare pentru dinți. Totuși, apa cu lămâie poate eroda smalțul dentar dacă este consumată în exces, deoarece este acidă. Este important să clătiți gura cu apă simplă după consumul de băuturi acide și să nu periați dinții imediat după ce ați consumat alimente sau băuturi acide”.

„Fluorul este periculos și dăunează sănătății. Fluorul este adesea criticat, dar studiile extensive au demonstrat că utilizarea fluorului în cantități adecvate este eficientă în prevenirea cariilor dentare și este sigură. Excesul de fluor, mai ales la copii, poate cauza fluoroză dentară, dar folosirea moderată, conform recomandărilor, este benefică”, a spus specialistul. 

Irina Rimes, un nou concept live la Arenele Romane: „DESCÂNTATELE” - FOTO

Atunci când dinții încep a se îngălbeni, nu înseamnă neapărat că încep a se deteriora: „Îngălbenirea dinților nu indică neapărat deteriorare. De multe ori este vorba despre acumularea de pigmenți din alimente și băuturi sau despre îmbătrânirea naturală a dinților. Tratamentele de albire dentară pot ajuta în astfel de cazuri”.

„Aceste mituri pot influența modul în care avem grijă de dinții noștri și de sănătatea dentară în general. Este întotdeauna bine să căutați sfatul unui profesionist în domeniu pentru cele mai bune practici și recomandări personalizate”, a concluzionat medicul stomatolog.

SURSĂ FOTO: Facebook/ Toma Daniela

Articole din aceeasi categorie