Citește în continuare 5 factori de risc care pot mări șansele apariției cancerului de piele.
1. Zbori frecvent
Piloții și însoțitorii de zbor sunt de două ori mai predispuși cancerului de piele în comparație cu ceilalți oameni, potrivit unui studiu. Pentru fiecare 1000 de metri pe care îi urci, crește cu 15% intensitatea radiaților UV, iar asta înseamnă că la 9000 de metri, altitudinea la care zboară majoritatea companiilor comerciale, nivelul razelor UV este aproape dublu față de cel de la sol. Deși avionul are protecție, razele UVA pot trece prin ferestre. Aplică o cremă de protecție cu SPF de cel puțin 30 (atât împotriva razelor UVA, cât și UVB) înainte să zbori.
2. Locuiești într-o zonă montană
Persoanele care locuiesc la altitudini mai mari sunt mai predispuse la cancer de piele față de cele care locuiesc la nivelul mării. Este aceeași problemă ca în cazul călătoritului cu avionul. În plus, în aceste zone aerul nu absoarbe razele UV foarte eficient, ceea ce înseamnă că pot produce mai multe probleme pielii.
Horoscop 20 noiembrie 2024. Aceşti nativi riscă să declanşeze un conflict la locul de muncă
3. Conduci mult
Aproape trei sferturi de melanoame în stagii incipiente se află pe partea stângă a corpului conform unui studiu. Cercetătorii bănuiesc că acest lucru se datorează expunerii la razele UV în timpul condusului. Geamul blochează în totalitate razele UVB, însă nu și pe cele UVA, 63% reușind să treacă prin geamurile laterale. O variantă este să aplici un tratament geamurilor sau să te asiguri că folosești mereu cremă de protecție înainte să te urci la volan.
4. Ai o arsură solară
O singură arsură solară poate dubla riscul de apariție al cancerului de piele mai târziu în viață. Nu există nicio metodă pentru a remedia răul deja produs, dar poți să îți ajuți pielea prevenind alte arsuri, folosind întotdeauna crema cu protecție solară. Zilnic poți folosi o cremă cu SPF 15 sau mai mare și în felul acesta reduci riscul apariției melanomului cu 50%.
5. Ești roșcată, cu pielea deschisă la culoare
Aceeași mutație genetică responsabilă pentru părul roșu este cea care mărește riscul apariției melanomului, conform unui studiu din Boston. Cercetătorii au descoperit că o anumită mutație MC1R-RHC duce la apariția cancerului atunci când o persoană roșcată se expune la razele UV.
Cu toate acestea, nu te gândi că ești siguranță dacă ai părul și pielea mai închise. Deși riscul de apariție al melanomului este mai scăzut, acesta este mai agresiv, persoanele cu pielea mai închisă la culoare fiind mai predispuse melanomului acral letiginos, un tip de melanom foarte agresiv care apare de obicei în palme sau pe tălpi.
Cum să scapi de celulită fără sport? Reguli de aur de la nutriționista Olesea Vrîncenu - VIDEO
Protejează-te mereu cu cremă și fă-ți singură lunar un control al pielii. Dacă observi modificări ale alunițelor sau orice altceva care te sperie, mergi la doctorul dermatolog.
SURSA FOTO: GOOGLE