29.03.2022
Cine e Roman Abramovici si cum a ajuns un copil orfan sa fie un oligarh supranumit „portofelul lui Putin”: „Au mainile manjite de sangele poporului ucrainean”

Roman Abramovici a ramas orfan la varsta de 3 ani, dar a ajuns unul dintre cei mai bogati oameni din lume. Legaturile sale cu regimul lui Vladimir Putin i-au afectat insa afacerile si reputatia, fiind pus pe lista oligarhilor sanctionati de Occident dupa invazia rusa din Ucraina din 24 februarie 2022.

„Sunt sigur ca oamenii se vor concentra asupra mea timp de trei sau patru zile, dupa care va trece. Vor uita cine sunt si imi place asta”, declarat miliardarul rus atunci cand a cumparat clubul englez de fotbal Chelsea, in 2003. Acum, exista putine sanse de anonimat, avand in vedere evenimentele din ultimele saptamani. 

Intr-o intorsatura bizara a lucrurilor, presa occidentala a scris in ultimele zile ca oligarhul rus - vizat de sanctiuni - ar fi implicat intr-o mediere intre rusi si ucraineni, iar presedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, le-ar fi cerut liderilor occidentali sa-l scoata pe Abramovici de pe lista sanctiunilor.

Sunt atat de diferite, dar se inteleg de minune! Victoria Rosca si Tatiana Martin - o colaborare de succes pentru noua piesa a interpretei „Asa m-a facut mama”: „Omul vrea sa creeze, vrea ceva nou, de ce sa nu il sustin” - VIDEO

De altfel, Zelenski a declarat duminica ca mai multi oameni de afaceri rusi s-au oferit sa doneze bani pentru a ajuta Ucraina, inclusiv pentru a sprijini armata, iar printre numele mentionate a fost si cel al lui Roman Abramovici. A doua zi dupa aceste declaratii s-a aflat ca Roman Abramovici, impreuna cu doi negociatori ucraineni, ar fi avut simptome ale unei presupuse otraviri, dupa ce s-ar fi intalnit la Kiev, la inceputul lunii martie. Informatiile, confirmate de purtatorul sau de cuvant al oligarhului, au fost minimalizate ulterior atat de serviciile americane de informatii, cat si de autoritatile de la Kiev. Totusi, Ministerul ucrainean de Externe le-a recomandat negociatorilor sa nu manance si sa nu bea nimic atunci cand se intalnesc cu partea rusa.

Roman Arkadievici Abramovici s-a nascut in Saratov, in sud-vestul Rusiei, la cateva sute de kilometri de granita cu Ucraina, in 1966. Mama sa, Irina, profesoara de muzica, a murit in urma unei septicemii cand el avea 1 an, iar tatal sau a murit doi ani mai tarziu intr-un accident provocat de o macara din constructii. Baiatul este luat si crescut de rude, petrecandu-si copilaria in Komi, in nord-vestul Rusiei, unde banii erau putini si temperaturile scazute iarna, relateaza BBC.

„Ca sa spun adevarul, nu pot spune ca am avut o copilarie rea”, a declarat Abramovici la un moment dat, intr-un rar interviu acordat presei occidentale. „In copilarie, nu poti compara lucrurile: unul mananca morcovi, altul bomboane, ambele au un gust bun. In copilarie nu poti face diferenta”, a spus oligarhul.

A renuntat la scoala la 16 ani, a lucrat ca mecanic si a servit in Armata Rosie, dupa care a vandut jucarii din plastic la Moscova. A trecut apoi la parfumuri si deodorante, facand bani pe masura ce deschiderea liderului sovietic Mihail Gorbaciov a oferit mai multe posibilitati pentru afaceri pe cont propriu.

Destramarea Uniunii Sovietice si, odata cu ea, slabirea controlul statului asupra resurselor minerale, a oferit multe oportunitati, iar Abramovici, care era un tanar trecut de 20 de ani, a avut din nou noroc.

In 1995, a preluat compania petroliera Sibneft de la guvernul rus in cadrul unei licitatii trucate. A dat pe Sibneft aproape 250 de milioane de dolari, pentru ca peste 10 ani, in 2005, sa o vanda inapoi guvernului rus pentru 13 miliarde de dolari.

Avalansa de critici dupa cea mai controversata reactie la palma aplicata de Will Smith lui Chris Rock: „Violenta nu este niciodata justificata”

Avocatii sai sustin ca nu exista dovezi pentru a sustine ca magnatul a facut avere in mod incorect. Cu toate acestea, in 2012, el insusi a recunoscut in fata unui tribunal britanic ca a dat mita pentru a bate palma in afacerea Sibneft.

Abramovici a fost implicat in „razboiul aluminiului” din anii 1990, in cand oligarhii - numele sub care sunt cunoscuti cei care au acumulat averi uriase si putere politica dupa prabusirea Uniunii Sovietice - s-au luptat pentru controlul acestei vaste industrii.

„La fiecare trei zile, cineva era ucis”, declara Abramovici in 2011, argumentand ca aceasta amenintare continua la adresa sigurantei sale l-ar fi facut sa se dea la o parte.

Dar Abramovici s-a dovedit abil si tenace, reusind sa faca sute de milioane de dolari in plin acest haos, noteaza BBC.

Roman Abramovici devine un aliat al presedintelui Boris Eltin si un actor pe scena politica post-sovietica, avand la un moment dat chiar un apartament la Kremlin.

Cand Eltin a demisionat in 1999, Abramovici s-a numarat printre cei care l-au sustinut pe premierul de atunci Vladimir Putin, fost spion KGB, ca succesor al lui Eltin la Kremlin.

Ca sa-si intareasca autoritatea, Vladimir Putin a cautat sa-si impuna dominatia asupra oligarhilor. Unii au ajuns la inchisoare, altii au fost exilati, daca nu reuseau sa-si arate loialitatea.

Roman Abramovici a evitat sa aiba o astfel de soarta. In 2000, el a fost ales guvernator al regiunii Ciukotka, situata in extremitatea nord-estica a Rusiei. Era o regiune defavorizata, iar Abramovici a devenit popular dupa ce si-a investit banii personali in servicii sociale.

A demisionat apoi in anul 2008.

In tot acest timp, si-a urmarit propriile interese de afaceri, investind in averea personala - si-a cumparat tablouri, case, masini.

Intr-o miscare neobisnuita pentru un om descris in general ca fiind linistit, chiar timid, in 2003, Roman Abramovici a dat lovitura in lumea fotbalului atunci cand a cumparat Chelsea, cel mai mare club din vestul Londrei, intr-o tranzactie in valoare de 140 de milioane de lire sterline.

„Intreaga mea filosofie de viata este de a avea echipe profesioniste”, declara el pentru Financial Times. „In Ciukotka am echipe profesioniste pe teren si voi face acest lucru si aici”, anunta oligarhul rus.

Sub bagheta lui Jose Mourinho si a altora, banii lui Abramovici au ajutat-o pe Chelsea sa obtina cinci titluri in Premier League, doua trofee Champions League si cinci cupe ale Angliei. Anii Abramovici au adus un succes fara precedent pentru FC Chelsea.

Fostul ginere al lui Vladimir Putin a fugit la Dubai. O inregistrare cu el in stare de ebrietate a devenit virala - VIDEO

Dar atractia catre Londra se inscrie in tendinte. Banii oligarhilor rusi - denumiti si „portofelele lui Putin” - au inundat regatul britanic in ultimii ani.

Portofoliul imobiliar al lui Abramovici ar include o vila cu 15 dormitoare in Kensington Palace Gardens, in vestul Londrei, care ar valora peste 150 de milioane de lire sterline, un apartament in Chelsea, o ferma in Colorado si o casa de vacanta pe Riviera franceza.

Iahturile sale - Solaris si Eclipse - sunt printre cele mai mari din lume.

Abramovici, care a divortat de trei ori, detine, de asemenea, si un avion personal.

Multe dintre aceste bunuri au fost puse insa sub sechestru acum, dupa ce Roman Abramovici a fost pus pe lista magnatilor rusi din cercul lui Putin vizati de sanctiuni internationale.

Intrebat de The Guardian in 2006 ce pot face banii, Abramovici a raspuns: „Nu-ti pot cumpara fericirea. Sa-ti dea o anumita independenta, pot, da”.

Cu siguranta, oligarhul are o multime de bani. Bloomberg ii estima averea la 13,7 miliarde de dolari, ceea ce l-ar plasa pe locul 128 in topul celor mai bogate persoane din lume. Forbes a calculat ca averea sa ar fi de 12,3 miliarde de dolari, plasandu-l pe locul 142.

Totusi, noteaza BBC, ceea ce este pus serios sub semnul intrebarii este gradul de independenta a lui Abramovici fata de Vladimir Putin.

Anul trecut, Roman Abramovici a dat in judecata editura HarperCollins pentru calomnie in legatura cu o carte,  Putin's People (Oamenii lui Putin) de Catherine Belton, care sustinea ca presedintele rus i-ar fi ordonat sa cumpere clubul Chelsea. In cele din urma, cele doua parti au ajuns la o intelegere amiabila, editorul fiind de acord sa faca unele clarificari.

A cantat despre durerea poporului ucrainean! Solista Trupei Kazka, Oleksandra Zaritska, a lansat piesa „I AM NOT OK”: „In fiecare zi continuam sa luptam pentru un cer senin deasupra Ucrainei” - VIDEO

Dar asocierea lui Abramovici cu Putin a continuat sa il urmareasca pe oligarh, in special atunci cand fortele rusesti au invadat Ucraina. Cand a fost anuntata inghetarea activelor din Marea Britanie ale lui Abramovici si ale altor sase oligarhi, ministrul britanic de externe Liz Truss a declarat: „Cu legaturile lor stranse cu Putin, ei sunt complici la agresiunea acestuia. Au mainile manjite de sangele poporului ucrainean”.

Roman Abramovici a anuntat vanzarea clubului Chelsea cu opt zile inainte de impunerea sanctiunilor. Unii fani au continuat sa-i scandeze numele, dar multi politicieni cer ca bunurile sale sa fie confiscate, nu doar inghetate.

„Sper ca voi putea vizita Stamford Bridge pentru ultima oara pentru a-mi lua ramas bun personal de la voi toti”, le-a spus Abramovici suporterilor lui Chelsea. Dar o intoarcere la Londra este putin probabila, cel putin pentru o perioada.

Pe de alta parte, Roman Abramovici are in prezent patru cetatenii: rusa, israeliana, lituaniana si portugheza. Pe ultima a primit-o in aprilie anul trecut, in baza unei legi care ofera naturalizare urmasilor evreilor sefarzi expulzati din Portugalia in urma cu peste 500 de ani. Modul in care Roman Abramovici a obtinut cetatenie in Portugalia a starnit critici si suspiciuni. Opozantul rus Aleksei Navalnii a acuzat chiar Portugalia ca a primit mita pentru a-l naturaliza pe Abramovici. In ianuarie, parchetul portughez a informat despre deschiderea unei anchete privind acordarea cetateniei milionarului rus, iar rabinul comunitatii evreiesti din Porto, Daniel Litvak, cel care a confirmat descendenta sefarda a oligarhului, a fost arestat de curand.

Articole din aceeasi categorie