03.01.2022
De ce nu trebuie sa iti insulti niciodata partenerul de cuplu, indiferent cat esti de nervoasa

Sa iti insulti partenerul nu este o optiune sanatoasa pentru cuplu, si nici el nu va invata ca a gresit. Ce consecinte pot aparea.

Ti-ai facut un obicei si la orice cearta imediat iti insulti partenerul de cuplu? E o practica veche, prezenta si in fostele relatii? Ai vazut asta in familie, la parintii tai, si de aceea nu ti se pare ceva deosebit sau gresit? Ei bine, acest comportament lipsit de respect poate avea repercusiuni serioase in cuplu.

Ii distruge increderea in sine

Si se intampla treptat si sigur. Ce crezi ca s-ar petrece cu tine daca cineva ti-ar spune constant ca nu esti buna de nimic, esti incapabila, nu te descurci, faci numai alegeri proaste?

Si-a dorit un inger pazitor, dar a primit un desen din filmele pentru adulti. O femeie a devenit virala pe TikTok dupa ce si-a aratat tatuajul de pe spate - VIDEO

Il face dependent de tine

Tocmai pentru ca increderea lui in fortele proprii este afectata de insulte, nu va mai avea curajul sa faca nimic fara sa te consulte. De teama exploziilor tale de furie, ori pentru ca ajunge sa creada ceea ce ii spui. Astfel ca totul se va intoarce impotriva ta, si te vei trezi ca esti coplesita de responsabilitati, epuizata, te vei plange ca nu te poti baza pe el si ca ii lipseste initiativa.

Afecteaza intimitatea

Cand il insulti, cel mai probabil ca el se va retrage emotional. Astfel, conexiunea dintre voi, intimitatea emotionala au de suferit. Nu se va mai simti in siguranta sa iti faca anumite marturisiri, nu se va mai simti acceptat, valorizat, important sau chiar dorit.

Il ranesti

Poti sa manifesti dezacordul fara sa dai dovada de lipsa de respect. Cuvintele urate il ranesc, iar unele chiar nu pot fi iertate. Sau va fi nevoie de foarte mult timp si acte de reparare pentru a obtine iertarea.

Nu mai esti o sursa pozitiva

S-a intamplat ca la un moment dat sa fii intr-o situatie delicata, sa ai o suferinta, si sa cauti mental ancore care sa iti aduca o stare de bine? Sa te gandesti la evenimente sau la persoane dragi tie? Ei bine, tu nu vei mai fi acea ancora pozitiva, acel spatiu de siguranta, ceea ce este foarte periculos in cuplu.

Sora lui Britney Spears, marturisiri despre cosmarul trait in adolescenta: „Mi-au interzis sa-i spun ca sunt insarcinata!”

Il face defensiv si inabordabil

Cand il insulti el e nevoit sa se apere. Si o poate face disfunctional, asa cum te manifesti si tu, ceea ce iti va aduce si mai multa nemultumire, frustrare. Te poate ataca, jigni inapoi, sau va refuza orice dialog. Astfel incat atunci cand aveti o situatie problematica, el nu va fi dispus sa se implice pentru a o rezolva.

Te plasezi intr-o pozitie superioara

Ca si cum tu esti mai buna decat el, ceea ce gandeste el este gresit, nu are valoare sau importanta. Ii atribui un grad de inferioritate care nu e nici real si nici drept. Iar in acest context notiunea de echipa se pierde in neant. Caci tu te plasezi in rolul de sefa, judecator si nicidecum coechipier. Ii invalidezi emotiile, ce simte si ce gandeste.

Ii negi aportul pozitiv

Cand ii pui etichete (esti un egoist, esti neatent, esti dezordonat, esti prost etc), cand generalizezi (niciodata tu nu faci…, intotdeauna te porti…) anulezi tot ceea ce a facut bun, valoros.

Articole din aceeasi categorie