07.04.2022
Diminetile sunt mai dulci, iar noptile mai albe! Primul si cel mai induiosator interviu al Cristinei Gonta dupa ce a devenit mamica: „Cand m-a privit pentru prima data am simtit o noua forma de iubire, una atat de pura, ceva ce nu am mai trait vreodata.”

Arata senzational, chiar daca acum 10 zile a adus pe lume primul copil si se declara mai fericita ca niciodata. Specialistul medical si reporterul iSanatate, Cristina Gonta a oferit primul interviu dupa ce a nascut, in exclusivitate pentru perfecte.md. Vezi mai jos ce povesteste femeia despre cea mai deosebita perioada din viata sa si cum e sa fii mama de fetita.

Intotdeauna pusa pe treaba, foarte responsabila si perfectionista in tot ceea ce face. Asa o stim cu totii pe Cristina Gonta, specialistul medical si reporterul iSanatate. In special, fetele din redactie, care vazand-o cum alearga in ultimele saptamani inainte de nastere, glumeau spunandu-i sa nu uite ca este insarcinata.

De ceva timp, iata ca Cristina s-a mai linistit. Acum 10 zile, a dus pe lume o comoara de fetita si savureaza din plin diminetile, in care rasaritul este parca mai luminos si noptile mai albe ca niciodata. Este senzational cat de repede Cristina si-a revenit in forma si arata spectaculos, datorita alimentatiei echilibrate, spune ea.

Si-a tinut sarcina in secret si a facut marele anunt! Daniela Burlaca a nascut o fetita: „Adevarata Buna Vestire, este doar in noi, la fel ca si fericirea”. Vezi primele imagini cu micuta

Cu aceasta ocazie, noi am vrut sa stim primii cum a fost nasterea, ce emotii a avut cand si-a tinut pentru prima data copilul in brate, dar si cum se descurca impreuna cu sotul, dupa aparitia celui de-al treilea membru. Le-am aflat „aproape” pe toate, intr-un interviu marca Perfecte.md.

Cum a fost ultimul trimestru de sarcina pentru tine? 

„Sarcina este o calatorie minunata, dar si o etapa care aduce multe schimbari, mai ales spre sfarsitul acesteia cand burta e mare iar fetita isi cauta spatiu. La mine ultimul trimestru a fost la fel de activ, am muncit in continuare, doar ca am avut somnul mai putin dulce, daca sincer nu prea dormeam, sau dormeam foarte putin, ma trezeam des si toate astea pentru ca fetita mea era extrem de activa noaptea. Imi era mai greu sa gasesc o pozitie in care sa dorm, plus aveam nevoie de drumuri mai dese la toaleta, deoarece micuta apasa pe vezica mea urinara. Scriu toate astea pentru ca sarcina pe langa momentele frumoase vine la pachet cu niste modificari fiziologice, pe care eu medical ar fi corect sa le spun. Plus spre finalul sarcinii bebelusa crestea in dimensiuni si greutate, deci zilnic burta mea se transforma si capata forme “extraterestrice”, tare haioase, dar si dureroase. In pofida la toate, ma simteam sigura si pregatita sa o vad mai repede si sa o cunosc pe minunea ce urma sa ne schimbe radical viata.” 

Se spune ca mamele isi pregatesc geanta pentru a merge la maternitate cu cateva saptamani inainte de momentul culminant. La tine cum au fost pregatirile? 

„Eu am inceput a face geanta in momentul cand am avut sentimentul ca se apropie marele eveniment. Deci, nu a fost cu cateva saptamani inainte, dar cu cateva zile mai devreme. Aveam o lista facuta cu cele necesare si in doar cateva minute geanta bebelusului era gata!”

Fetita v-a luat prin surprindere in momentul in care a decis sa vina pe lume sau a fost exact asa cum v-ati planificat? 

„La noi e o poveste mai interesanta. Familia mea si a sotului, adica parintii, sora si fratii, dar bineinteles eu si sotul meu am ales fiecare cate o data din luna martie in care consideram ca bebe ar vrea sa vina. Sotul meu a fost cel care a ales 27 Martie si am ramas toti surprinsi de conexiunea pe care ei au avut-o, pentru ca ea a ascultat dorinta taticului si a ales anume aceasta data pentru a veni pe lume. Deci, intr-un fel a fost asa cum si-au planificat ei doi, Emma si taticul ei, adica sotul meu.”

Stilista Alina Caraus a nascut! Vezi prima imagine cu micutul sau: „Emil va saluta!” - FOTO

Care a fost reactia lui Mihai cand l-ai anuntat ca ai contractii? 

„In acea zi sotul meu era in deplasare. Dimineata cand ne-am trezit, Mihai i-a spus burticii, adica Emmei sa il astepte. Seara cand s-a inceput totul sotul meu era in Chisinau, dar inca nu acasa. L-am telefonat si i-am spus ca pare-mi-se fetita nu te mai poate astepta (rade). I-a luat 13 minute si Mihai era deja acasa. Bineinteles, emotionat si plin de adrenalina de ceea ce urmeaza sa se intample in acea noapte.”

Care a fost experienta in spitalul la care ai nascut? 

„Am avut o nastere naturala, fulminanta adica destul de rapida. Emma a venit pe lume fiind sustinuta de o echipa de profesionisti. Totul a fost minunat, pornind de la atmosfera, conditii faine, mancare, personal medical atent care iti sta la dispozitie mereu. Multumesc intregii echipe pentru profesionalismul de care au dat dovada. Am ramas foarte multumita de doctorul meu ginecolog, de medicul anestezist, doctorul neonatolog, moasele, asistentele si, in general, de toata echipa care a asistat la nasterea micutei noastre! Pe aceasta cale le aducem multumiri si le sunt recunoscatoare pentru dedicatia lor.”

Ce ai simtit cand ti-ai tinut pentru prima data copilul in brate? 

„Ne-am cunoscut intr-o seara frumoasa de martie si cand m-a privit pentru prima data am simtit o noua forma de iubire, una atat de pura, ceva ce nu am mai trait vreodata. Mi-am dat seama ca plang de fericire si ca pentru acest omulet mic si neajutorat care statea lipit de corpul meu si cu ochii ei mari si frumosi ma privea tintit, voi fi gata sa fac totul, pentru ca ea sa devina cel mai fericit copil.”

Mihai a asistat la nastere? L-ai simtit emotionat atunci cand a vazut-o pe Emma?

„Mihai mi-a fost alaturi pe perioada travaliului, dar nu a participat la nastere. In situatia pandemica acest lucru era interzis in spitalul in care noi am nascut. Dar, sincer nu cred ca as fi vrut sa o faca, parere pe care mi-am schimbat-o pe parcursul sarcinii. A fost extrem de emotionanta intalnirea dintre ei! Era fericit si atat de mandru de minunea care ne-a depasit asteptarile si asta spunea ochii si corpul lui.”

Cine a venit cu ideea ca fetita voastra sa poarte acest nume? Ati stiut ca asa o va chema dinainte sa nasti sau decizia a fost influentata si de momentul in care ati vazut-o pe cea mica? 

„Alegerea numelui a inceput ca la toti cu elaborarea unei liste de prenume care ne plac, dar care sa aiba si o semnificatie puternica. Insa, decizia finala are si ea in spate o poveste care ne leaga impreuna cu sotul. La inceputul relatiei noastre, la primul Valentine’s Day am mers cu viitorul meu sot la teatru, la piesa “De vorba cu Emma”. Abia se infiripa ceva la noi, dar acea zi a ramas memorabila. De aici alegerea a cazut pe acest Prenume. Asa a aparut “De vorba cu Emma noastra”. De fapt, ea e Emmanuela, noi o dezmierdam Emma. Ba mai mult are si o semnificatie care ne-a placut - “Dumnezeu este cu noi”. Emmanuela fiind un copil planificat si mult asteptat si credem cu desavarsire ca aici e mana lui Dumnezeu care ne-a ales pe noi ca parinti pentru ea.”

Silueta perfecta nu i-a fost transmisa genetic, dar a muncit mult pentru a avea un corp de vis! Vezi top 5 exercitii pe care ti le propune Nicolle Trifan pentru a avea un posterior bombat in aceasta vara: „Eram o simpla domnisoara slaba, fara forme si cu depuneri de grasime” - VIDEO

Cum te-ai recuperat dupa nastere? A fost un proces dificil sau ti-ai revenit usor? 

„Mi-am revenit usor, pentru ca am avut mare grija de sanatatea corpului meu si pe parcursul nasterii si el ma multumeste acum. Pe parcursul sarcinii nu am pus atat de multe kilograme, iar la externare deja aveam -5kg. Dupa 9 zile postpartum, am mai slabit cred eu pe fonul alaptarii si orelor putine de somn, chiar daca ma alimentez bine. Deci nu tin foame! Sa fie clar! Arat bine, sunt multumita, mai ales, sotul e cel mai multumit. As vrea sa mai dau cateva kilograme pentru a reveni la cele 45-47 de kg, dar vreau sa fie masa musculara. Asa ca o sa astept cand pot sa revin la sala si la antrenamentele de sport.”

Cum te simti in rolul de mamica? E asa cum ti-ai imaginat sau ai avut alte asteptari (daca le-ai avut)? 

„Bebe a schimbat totul, modul de viata, regimul de somn, activitatile, inca ma obisnuiesc cu acest rol. Nu am avut asteptari, cert este ca aceasta dragoste mare-mare, care m-a navalit si coplesit atat de mult, ma tine mereu cu zambetul pe buze.”

Emma este un copil linistit sau aveti nopti in care nu va lasa sa dormiti? 

„Emma e un copil linistit care nu ne lasa sa dormim noptile (rade). E tare lipicioasa de mami si incapatanata fata de incercarile noastre de a o invata sa doarma doar in patucul ei.”

Cum ti se pare alaptarea?

„La inceput e destul de dureroasa, dar pentru mine alaptarea e un proces extrem de important cu numeroase beneficii pentru sanatatea bebelusului si a mamei. De aceea am insistat mult si am depus maxim efort pentru a avea laptic si pentru ca Emma si eu sa putem savura in continuare acest frumos proces.”

Cum se descurca Mihai in rolul de tatic si cat de mult te ajuta? 

„Mihai e un tatic nemaipomenit! Ma ajuta extrem de mult, am decis sa trecem impreuna prin toate aceste noi incercari si primele doua saptamani tati si-a luat liber si va fi alaturi de fetele lui.”

Dupa ce ati devenit 3, relatia voastra cu Mihai s-a schimbat? Daca da, cum anume? 

„Noi 3 incercam sa facem o echipa buna! Am devenit mai responsabili si mai organizati. Bebe ne-a invatat sa facem mai multe lucruri in mai putin timp, iar dragostea noastra capata o alta forma, una mai matura. Cert este ca sotul meu ma priveste diferit, mai indragostit si mandru. Eu, ma topesc dupa ei doi, mai ales ca cea mica e copia taticului.”

Te mai ajuta cineva in afara de Mihai in aceasta perioada? Totusi, pe langa copil mai sunt si alte treburi casnice. 

„Momentan ne descurcam in doi. Ne planificam toate si ne organizam astfel incat cand ea doarme, eu sa reusesc sa gatesc sau sa fac treburile casnice. Plus, sotul e partenerul meu in toate si ajutorul meu cel mai de nadejde.”

Deocamdata nu ai aratat-o pe Emma urmaritorilor tai pe retelele de socializare. O vei face dupa botez sau o vei tine departe de ochii publicului o perioada indelungata? 

„Am decis cu sotul sa mai zabovim la acest capitol. Sa savuram si o admiram noi si cei dragi sufletului nostru. Inca nu am luat o decizie, dar vedem cum simtim dupa botezul si crestinarea ei. Nu mergem totusi la extreme!”

Planificati botezul? Va doriti si o petrecere cu aceasta ocazie? 

„Bineinteles ca ne dorim sa o botezam, dar optam pentru o cina in familie, cu cei mai dragi oameni, intr-o atmosfera placuta, muzica linistita, undeva in natura.”

Iti este dor de ISanatate? Urmaresti emisiunea de acasa? 

„Eu iubesc ceea ce faceam la PRO TV si la iSanatate, asa ca imi lipsesc toate activitatile, mai ales ca sunt o fire care nu e obisnuita cu statul acasa. Dar, tinand cont ca am lucrat pana in ultimul moment, nu pot zice ca imi este dor (rade). Am alte prioritati mai importante acum si un bot de omulet care are nevoie de grija, atentia si iubirea mea neconditionata. Urmaresc cu drag emisiunea de acasa si toate materialele realizate de colegele mele, ceea ce le recomand tuturor.”

Ce poti sa le transmiti viitoarelor mamici, dar si celor care au nascut, acum cand traiesti si tu aceasta frumoasa experienta? 

„Vreau sa le spun ca trebuie sa stie ca nu e totul roz, ca e greu, stresant, dar atat de frumos! Sa nu evite sa ceara ajutor si sfaturi daca simt ca au nevoie, sa comunice mai mult cu partenerul, sa inteleaga ca nu suntem perfecti, ca haina murdara de laptic e cea mai stilata haina a mamei si ca totul trece si se uita. Mamicilor vreau sa le sugerez sa savureze la maxim aceste momente cu bune si rele! Cum spunea si poetul Grigore Vieru: “Mama cit de dulce suna, Mama cit e de duioasa Ea in gindul ei ne aduna Cind suntem plecati de acasa.”

Cristina Gonta este specializata in farmaceutica, iar anul trecut, in cadrul nominalizarilor de la concursulFemeia Anului  organizat de revista Aquarelle, Cristina Gonta - reporter si specialist medical la emisiunea iSanatatea a obtinut titlul de Reporterul Anului.

Graviduta care obtine trofee! Interviu cu Cristina Gonta - „Reporterul Anului”: „Dincolo de camera de luat vederi, sunt o femeie. Uneori mofturoasa, uneori empatica si calda, uneori calculata si extrem de rationala”

La PRO TV Chisinau a reusit sa indeplineasca ceea ce a dorit si iata ca impreuna cu prezentatoarea Vlada Mardari au gandit un nou proiect - iSanatate, o emisiune in care cel de acasa va putea sa afle multe lucruri interesante si benefice.

Articole din aceeasi categorie