O nouă ediţie a ghidului vinurilor bune din Moldova a fost prezentat acum două zile, fiind unica publicaţie de profil din ţară. Selecţia de vinuri a fost realizată de Andrei Cibotaru, degustator de vinuri la concursuri internaţionale.
Sommelierul Andrei Cibotaru a subliniat care este rolul ghidului din acest an: „Este un ghid pe care îl fac de 5 ani, este o selecție subiectivă cumva, dar eu încerc să mă bazez pe criterii obiective. Degust până la 2 mii de vinuri pe an și aleg dintre ele tot ce e mai bun și în acest an este reprezentată aici cea mai bună selecție. În această ghid sunt vinuri emblematice cunoscute în Republica Moldova, dar și titluri noi despre care lumea nici nu a auzit, unele vinuri care abia urmează să apară. Sper ca fiecare să-și găsească un vin pe potriva sa”.
Sectorul vitivinicol este în continuă dezvoltare, la fel ca şi cultura de consum a vinului, iar ghidul este o sursă bună de informare. „Cultura vinului crește în Republica Moldova și an de an se vede asta, inclusiv prin intermediul acestui ghid pe care-l fac timp de 5 ani. Eu văd un feedback și o reacție a publicului tot mai curioasă, oamenii devin mai informați în vinuri și este mai complicat să le explic oamenilor. Cu siguranță este un alt public decât acum 5 ani și este un pic mai greu să-i uimesc”, a mai spus Andrei.
Concurenţa mare aduce după sine calitatea vinului şi motivează producătorii să producă decupaje unice. Dan Prisăcaru, producător de vinuri, a notat: „În mare parte, acest ghid nu este pentru noi, producătorii, cât mai mult pentru consumatori și cu ajutorul acestui ghid, consumatorii fac cunoștință cu unele dintre cele mai bune vinuri din Republica Moldova. E o concurență puternică, dar eu aș spune că, concurența vinificatorilor din țara noastră nu este între ei, concurența este doar cu vinificatorii din alte țări”.
Un alt aspect important este promovarea soiurilor autohtone, despre care Arcadie Foșnea, un alt producător, a spus: „Provocarea noastră sunt soiurile autohtone care mult timp au stat în umbră și astăzi ca să fii cunoscut este nevoie de multă atenție, promovare, calitate și ăsta este un obiectiv și totodată o provocare pentru a ridica soiurile autohtone la un nivel înalt, cum sunt multe soiuri internaționale”.
Într-o atmosferă plăcută, invitaţii au savurat vin de calitate şi au selectat soiurile preferate. Artistul vizual Pavel Brăila a spus: „Rara neagră, Feteasca neagră și Feteasca albă sunt soiurile noastre pe care toți le cunoaștem și eu mă bucur că vinificatorii contemporani fac niște vinuri foarte bune cu care nu îmi e rușine să merg și în străinătate”.
De asemenea, Adrian Solomon a subliniat: „Eu fiind un consumator și amator de vinuri și spumante din Republica Moldova, acest ghid este util pentru mine, dar cred că este util și pentru concurenți. Ediția de anul acesta este importantă pentru că, este o ediție reprezentativă, fiecare vinărie a ales un singur vin care-o reprezintă, un vin care este un etalon a lor și cred că în felul acesta unele vinării își vor căuta concurenții și vor încerca să facă vinuri mai bune”.
Elizaveta Breahna, expert în vinificație, a menționat un alt aspect important al ghidului: „Cel mai îmbucurător lucru este că au început să dezvolte plantațiile de viță de vie autohtonă, selecție nouă moldovenească și se creează unele vinuri speciale. Vinurile după sine au atras dezvoltarea turismului și toți turiștii care vin la noi în țară nu doresc un vin asemănător cu cel din Franța, Italia sau Spania, doresc însă vinuri noi care sunt deosebite de altele”.
În ceea ce privește păstrarea vinurilor, Andrei Cibotaru a oferit câteva sfaturi esențiale: „Există temperatura de păstrare și temperatura de consum. Când vorbim de păstrare este de dorit ca temperatura să fie aceeași și să fie cuprinsă între 12 și 16 grade Celsius, să fie umiditatea necesară, când vorbim despre păstrarea pe termen lung. Atunci când e vorba despre vinul de consum, facem dinstincție între temperatura vinului alb care se consumă la 9-12 grade Celsius și vinul roșu, un pic mai cald, de la 12 până la 18 grade Celsius. Deseori, în Republica Moldova se spune că vinurile roșii se servesc la temperatura camerei și eu precizez că este vorba despre temperatura camerei din château-ul francez, unde erau 12-18 grade Celsius”.
Lacrimi de fericire pentru Victoria Roșca! Actrița a aflat sexul viitorului ei copil - VIDEO
SURSA FOTO: FACEBOOK