Toxina botulinică este o substanță care acționează prin blocarea semnalelor nervoase către mușchii în care este injectată, determinându-i să se relaxeze.
Procedura de injectare cu toxină botulinică nu creează dependență, notează specialista Margareta Vîrlezanu. „Utilizarea botox-ului o dată nu impune utilizarea lui ulterioară, schimbările produse de această toxină sunt reversibile și nu produc dependență”, a spus medicul cosmetolog.
Medicul a explicat faptul că efectul botox-ului se menține diferit la fiecare persoană, de asemenea, a menționat la ce perioadă este recomandat să fie repetată procedura de întreținere: „Efectul se menține 3-6 luni, depinde de metabolismul individual al fiecărei persoane. Corespunzător, procedura de întreținere se repetă o dată la 3-6 luni”.
„Cele mai frecvente zone tratate cu toxină botulinică sunt: glabela (între sprâncene), fruntea, în jurul ochilor. De asemenea, ridurile de pe nas și cele din jurul gurii. În ultimul timp tot mai popular devine tratamentul hiperhidrozei (transpirația excesivă a axilelor)”, a povestit specialistul.
Margareta Vîrlezanu a menționat că există un șir de contraindicații pentru această procedură: „Contraindicații: sarcina, alăptarea, boli cronice în acutizare, boli autoimune, boli oncologice, neuropatii, miopatii, infecție acută locală în zona injectării, reacții alergice la toxină în anamneză, alergie la albumină”.
Specialistul a clarificat și dacă este adevărat sau nu că trăsăturile feței se schimbă atunci când folosești timp îndelungat toxină botulinică: „Trăsăturile feței nu se schimbă dacă se repetă timp îndelungat această procedură, dimpotrivă, apar schimbări pozitive cum ar fi: ridurile devin mai puțin vizibile, mușchii mimici mai liniștiți - mai puțin se încordează, pielea este mai luminoasă”.