08.12.2020
3 metode prin care scapi de firele de par despicate

Firul de par este supus zilnic unor agresiuni, fie ca vorbim despre factori de mediu precum temperatura sau umiditatea, fie ca ne gandim la tehnicile de stilizare, precum uscarea, indreptarea, ondularea sau vopsirea.

3 metode prin care scapi de firele de par despicate

In lipsa unei ingrijiri corespunzatoare, parul devine fragil sub actiunea tuturor acestor factori de agresiune, iar varful firului sau capata, in timp, un aspect despicat. In continuare, vei afla informatii despre anatomia firului de par, dar si cateva metode prin care poti scapa de firele despicate.

Anatomia firului de par

Firul de par reprezinta o structura complexa, cu mai multe componente morfologice si care actioneaza unitar: 

cuticula - zona rezistenta la agresiunea chimica, formata din mai multe straturi suprapuse de cheratinocite. Grosimea cuticulei este diferita in functie de rasa; astfel, asiaticii au cea mai groasa cuticula, in timp ce africanii, cea mai subtire. Cuticula are un continut crescut de lipide ce pot fi indepartate in cadrul proceselor de coafare a parului. 

cortexul - reprezinta componenta majoritara a firului de par si este compus din fibre de proteine si melanina (pigmentul care da culoare firului de par).

maduva - prezenta, in special, in firul de par alb, gros sau barba, este implicata in procesul de despicare reprezentand o zona de slabiciune la nivelul careia se poate propaga fisura in axul firului de par.

Citeste si :  George Clooney isi tunde singur parul de 25 de ani. „Tunsorile mele dureaza doua minute”

Afectarea firului de par

Parul este protejat prin intermediul stratului lipidic al cuticulei. Indepartarea acestui strat, prin expunerea repetata si excesiva la proceduri cosmetice sau factori de mediu, dezveleste straturile interne ale firului de par (cortexul si maduva) si produce fracturi ale fibrelor componente.

Prevenirea distrugerii firului de par

Folosirea adecvata a produselor cosmetice poate repara daunele provocate cuticulei de catre factorii agresori, prevenind, astfel, despicarea si ruperea firului de par.

Alegerea samponului

Samponul nu reprezinta numai un produs de curatare a scalpului, ci poate fi de folos in prevenirea degradarii firului de par. Agentul de curatare din compozitia samponului are un efect important asupra cuticulei firului de par. Dintre categoriile de agenti de curatare, cei anionici au actiunea cea mai agresiva si indeparteaza cea mai mare cantitate de lipide, favorizand procesele de frecare la nivelul firului de par.

Citeste si :  Cele mai frumoase actrite din Italia din toate timpurile

Folosirea balsamului

Balsamul actioneaza prin neutralizarea sarcinilor negative de la nivelul firului de par si prin lubrifierea si intarirea cuticulei,  avand rolul de a scadea frecarea si de a usura descarcarea parului. Balsamurile contin agenti antistatici: polimeri, uleiuri, ceruri sau aminoacizi hidrolizati. Principiile active necesare protejarii firului de par pot fi furnizate fie prin intermediul unui balsam, fie prin intermediul unor tratamente specifice.

Aplicarea produselor de curatare

Tinta samponului ar trebui sa fie reprezentata de scalp, mai degraba, decat de lungimea parului. Pentru o curatare corecta, intreg scalpul trebuie frecat cu sampon din fata catre spate si este important sa aplicam mici cantitati de sampon pe fiecare zona a capului. Aplicarea intregii cantitati de sampon deasupra capului favorizeaza procesul de frecare si incurcarea firelor de par.

In concluzie, despicarea firului de par apare ca urmare a expunerii repetate si excesive la factori de agresiune, iar secretul prevenirii aspectului de varfuri despicate consta in alegerea si folosirea unor produse cosmetice adecvate.

Citeste si :  Adevarul despre frumusetea lui Jennifer Lopez! A apelat sau nu la botox?

Sursa foto: Google

Articole din aceeasi categorie