Daca la 20 de ani, teama de a ramane insarcinata se poate rezolva prin contraceptie, la peste 35 de ani, dificultatea de a obtine o sarcina poate fi mai greu de tratat. „Varsta este considerata la ora actuala cel mai important factor pentru a prezice si fertilitatea, si riscurile unei sarcini. Toate celelalte cauze ale infertilitatii, pana la un punct, pot fi controlate prin tratament, mai poti face ceva. Pentru efectele varstei nu exista nicio solutie eficienta. Dupa 44 de ani, singura optiune realista este fertilizarea in vitro cu ovocite donate, de la o donatoare tanara. Se poate face FIV cu succes si dupa 45 de ani si lumea presupune ca este vorba de celule proprii. Dar, in cele mai multe cazuri, la aceste varste, vorbim de tratamente facute cu donatori. Este singura optiune dupa o anumita varsta.”, spune medicul Laura Dracea, experta in tratamentul infertilitatii.
„Peste 90 la suta din celulele reproductive de peste 40 de ani au defecte acumulate de-a lungul vietii. Si oricat am incerca sa le imbunatatim, nu avem cum. Si atunci, va trece mult mai mult timp pana sa apara sarcina, iar sarcinile vor fi avortate mult mai frecvent. In plus, se elimina foarte multe sarcini fara sa se stie. De exemplu, intarzie 2-3 zile menstruatia; poate fi vorba de o sarcina incipienta pierduta.”
Daca amani momentul nasterii primului copil dupa 30 ani, medicii te sfatuie sa nu ratezi un control ginecologic amanuntit inainte de conceptie. Este ideal ca acesta sa se faca inainte de conceptie, pentru a depista si a trata din timp orice eventuala problema de sanatate. In plus, un simplu test de sange iti poate oferi informatii despre rezerva ovariana si sansele de a obtine o sarcina pe cale naturala. „Cu cat sarcina se amana mai mult, cu atat scad sansele de a o obtine pe cale naturala. In aceste conditii, singura solutie ramane fertilizarea in vitro. Chiar daca nu sunt posibile sanse de succes de 100% la o incercare, FIV ramane metoda cu cele mai bune rezultate. Persoanele tinere, sub 35 de ani, reusesc frecvent de la prima procedura. Dupa 38-40 de ani, calitatea celulelor reproductive scade semnificativ si este nevoie, de obicei, de mai multe proceduri FIV pentru a obtine o sarcina viabila. Chiar si in aceasta situatie, eficienta procedurilor FIV este mult mai buna decat in cazul oricarui alt tip de tratament.”, explica medicul Laura Dracea.
„E un semn bun daca a existat o sarcina, deci e un factor bun de prognostic: te gandesti ca, daca s-a putut o data, se va putea si a doua oara. Dar asta nu inseamna ca daca o femeie a nascut primul copil la 20 de ani si se gandeste sa-l faca pe al doilea la 40 de ani, nu va avea acelasi dificultati ca orice persoana de 40 de ani. Pentru ca oricat de buna ar fi fertilitatea initiala si oricat de regulat ar fi ciclul menstrual, chiar daca nu exista nicio problema medicala in antecedente si in aceste conditii, varsta in sine este un factor de reducere marcanta a fertilitatii.”, sustine Dr. Laura Dracea.
Sursa foto: Google.com