Psihologul Aurelia Balan-Cojocaru sustine: „Creativitatea implica adaptabilitatea si flexibilitatea gandirii, este o capacitatea specific umana care se concretizeaza in transformarea deliberata a mediului de catre om, intr-o modalitate anticipata.”
Lumea se imbogateste permanent cu obiecte materiale sau spirituale, care-si au originea in “mintea” omului, in activitatea lui de creatie. Din punct de vedere etimologic, termenul de creativitate vine din latinescul creare – a naste, a zamisli, a crea, a fauri; in psihologie, prin acest termen se intelege capacitatea de a produce noul, dispozitia generala a personalitatii spre nou, o anumita organizare a proceselor psihice in sistemul de personalitate.
Prin creativitate se intelege capacitatea sau aptitudinea de a realiza ceva original. Actul creator este un proces de elaborare prin inventie sau descoperire, cu ajutorul imaginatiei creatoare, a unor idei sau produse noi, originale de mare valoare si aplicabile in diferite domenii de activitate. Avem nevoie de creativitate in toate sferele vietii noastre, pentru a gasi solutii, pentru a desfasura activitati, pentru a rezolva problemele cu care ne confruntam, generand idei noi, pentru a comunica, pentru a ne integra in societate, dar si pentru a ne accepta autenticitatea.
Ca sa ne stimulam creativitatea este nevoie sa fim mereu constienti, sa ne autoobservam si sa combatem piedicile care apar in manifestarea imaginatiei. Blocaje pot fi multe: de ordin social, economic, cultural, metodologic, perceptibil, emotional (manifestat de cele mai dese ori prin anumite temeri: frica de a gresi, de a fi respinsi, de a nu ne face de ras, de a ramane in minoritate, teama ca "nu sunt creativ/a", incapacitatea de concentrare, ingustarea excesiva a punctului de vedere, orgoliu, lipsa flexibilitatii, rigiditatea functionala, teama de absurd, timiditatea etc). Blocajele pot fi recunoscute, intelese si depasite prin antrenament, de cele mai dese ori, cu sustinerea si suportul unui specialist.
Creativitatea trebuie tratata cu respect si atentie fiindca manifestarea ei aduce calitate vietii noastre si o stare de bine. Un individ creativ se simte sigur pe sine, pe abilitatile sale, il caracterizeaza o stare de claritate mentala, activitatile devin mai usor de realizat, exista motivatie si implicare. Cel mai eficient mod de stimulare a creativitatii sunt activitatile ludice, jocul. Or, prin joc crestem de mici, iar subconstientul nostru percepe cel mai usor acest mod de activitate. Un prim pas in stimularea creativitatii ar putea fi jocul de rol. Incearca sa gandesti cu capul altuia.
Cand ai o problema de rezolvat, intreaba-te cum ai vedea acea problema daca ai fi un copil, intreaba-te cum ai vedea problema daca ai fi un artist sau un cercetator. Ce ar face si cum ar simti un prieten de-al tau pe care il admiri sau care iti este un adevarat model? La inceput este dificil, dar apoi o sa poti sa aplici aceasta tehnica zilnic. Poti sa iti iei un model pentru fiecare domeniu din viata si sa te gandesti ce ar face el in aceasta situatie.
Lectura, evident, este un continuu izvor care ne alimenteaza creativitatea si sta la baza dezvoltarii acesteia. Inregistrarea gandurilor e un mod intelept de stocare dar si dezvoltare a imaginatiei. Unul dintre lucrurile care s-au observat la toti oamenii geniali si de succes din lume este faptul ca obisnuiau sa isi scrie gandurile. Majoritatea oamenilor aveau un carnetel pe care isi notau ideile. In anumite momente, pur si simplu devii creativ si daca nu notezi chiar atunci ideea, o s-o uiti. Foloseste neaparat aceasta metoda pentru ca altfel, risti sa pierzi cele mai bune idei ale tale.
Starea de umor si bucurie este absolut necesara oricarui act de creatie. Inainte de a te apuca de o activitate creativa, trebuie sa iti gasesti o stare pozitiva. Citeste o carte cu bancuri, povesteste o intamplare hazlie, priveste un film amuzant. Fa acele actiuni care iti dau o stare de placere si de buna dispozitie. Cel putin o data pe luna incearca sa faci ceva ce inainte iti parea neinteresant.
Invata si ceea ce nu tine de domeniul tau, poti incepe prin cateva cuvinte dintr-o limba pe care o consideri ciudata sau dificila. Asculta cursuri despre spiritualitate, o poti face in masina, cand gatesti, sau cand mergi sa te intalnesti cu cineva.
Introdu in garderoba personala piese vestimentare despre care credeai ca nu vei ajunge sa le porti niciodata. De asemenea, da-ti voie sa imbraci stofe si culori noi. Ocupatiile artistice activeaza emisfera dreapta a creierului, ce zici de o carte de colorat? sau poate incerci sa inveti sa canti la un instrument muzical? Pune diferite intrebari.
Creativitatea inseamna, in esenta, sa reordonezi informatia pe care o ai despre acea situatie. Sa gandesti altfel. Pentru a primi raspunsuri variate, e nevoie sa stii a formula niste intrebari corepunzatoare. Apoi fa gandurile cat mai vizuale. Foloseste diagrame, grafice, harti. In fiecare zi fa ceva diferit! Incepe prin a-ti spala dintii cu cealalta mana decat o faci de obicei.
Deplaseaza-te la serviciu pe un alt drum. Porneste-te in "calatorii de descoperire zilnic" (parcurge mereu o anumita distanta mecanic, incepe prin a-ti propune in una din zile sa numeri cate blocuri cu 5 etaje sunt in calea ta, dar cu 9, 15? Cate curti au portile verzi sau albastre? Ce ornamente infrumuseteaza usile caselor? Cate scari au intrarile in blocuri, magazine, muzeu, cinematograf?) Ocupa mereu mintea cu ceva! Scrie microfictiune, fa asocieri de idei, mediteaza si, neaparat, fii mereu in autoobservare! Accepta sa te cunosti, genereaza scopuri, construieste planuri si strategii si dezvolta-te continuu.
Sursa foto: Google.com