Una dintre agropensiunile de succes din sudul Moldovei este complexul Eco-Village Valeni, din satul Valeni, o destinatie turistica obligatorie din raionul Cahul. In cadrul campaniei #ePosibilAcasa, desfasurata de catre Proiectul de Competitivitate din Moldova, finantat de USAID, Suedia si Marea Britanie, va prezentam istoria de succes a antreprenorului Nicu Stirbet, omul care a fondat complexul Eco-Village Valeni.

Pensiunea Eco-Village Valeni este o afacere cu suflet, infiintata la inceputul anului 2014 de catre tanarul antreprenor Nicu Stirbet, in nou-creata rezervatie a biosferei UNESCO. Eco-Village Valeni reprezinta o afacere sociala locala, axata pe dezvoltarea turismului rural, cultural, vitivinicol si a ecoturismului din zona. Nicu Stirbet a pornit aceasta afacere cu o dorinta arzatoare de a crea un obiectiv de interes national si international, devenind un catalizator al dezvoltarii rurale in regiune prin propriul exemplu si bunele practici implementate.


„Am pornit la drum din credinta sincera in potentialul turistic al Luncii Prutului. Pornind de la ideea unui muzeu traditional, complexul a dezvoltat ulterior capacitati de cazare ecologica (pensiunea Casa Dorului), un restaurant rustic (restaurantul Dor) si o mica vinarie de familie cu crama (Corbu Winery), cu scopul de a oferi pachete turistice bine inchegate pentru a putea gazdui grupuri mixte de turisti, atat straini cat si locali”, sustine Nicu.
Eco-Village Valeni s-a remarcat prin intensa activitate de constientizare si dezvoltare a capacitatilor turistice locale, dar si dezvoltarea infrastructurii locale. In cadrul proiectului „ReDescopera Lunca Prutului” au fost instalate indicatoare turistice, foisoare rustice si turnuri de observare a pasarilor pe traseul turistic. La Eco-Village Valeni au loc diverse seminare si training-uri, iar in sezonul cald se organizeaza periodic targurile de mesteri populari, unul dintre putinele puncte din regiunea de Sud unde acestia pot sa-si vanda produsele.
Prin activitatile organizate, Eco-Village Valeni a reusit atragerea unui numar de peste o mie de turisti germani per sezon, interesati sa descopere traditiile milenare ale satului Valeni si bogatia naturii din aceste locuri.
„Protejam si valorificam traditiile sudului Moldovei, reinvestim profiturile in dezvoltarea durabila a infrastructurii turistice locale si implicam localnicii in activitatile noastre. Astfel, indeplinim misiunea noastra de a opri exodul tinerilor din zona Luncii Prutului catre alte tari, oferindu-le oportunitati mai bune acasa”, sustine Nicu.
Complexul turistic ofera o gama variata de produse si experiente turistice. Gospodarii intampina fiecare oaspete bucurosi, cu painea si sarea de „bun venit”, si ii invita sa viziteze casa–muzeu, care este amenajata in stilul secolelor XVIII-XIX, cu cele trei incaperi specifice: casa mare, bucataria si camera de locuit. Oaspetii se pot implica in activitatile traditionale, cum ar fi munca la razboiul de tesut sau pregatirea bucatelor traditionale.

Eco-Village Valeni organizeaza o multime de activitati educative si recreative pentru oaspetii sai, cum ar fi scolile de vara; ateliere de olarit, tesut si gatit; sesiuni de practica pentru studenti, profesori, cercetatori; excursii ecologice cu caiacul sau bicicleta prin zona lacului Beleu etc.
Nicu Stirbet este de parerea ca potentialul turismului rural din Moldova este unul extrem de mare, iar dezvoltarea acestui sector ar putea aduce un aport pozitiv si la dezvoltarea economica a tarii
„Unii ar spune ca Republica Moldova, fara relief natural divers si profund afectata de criza COVID-19, nu are niciun viitor din punct de vedere turistic. Insa noi nu pierdem optimismul, in special cand vedem la fata locului interesul turistilor straini pentru toate aceste elemente culturale, pentru traditia vinului, din care acestia gusta cu fiecare vizita la Valeni. Credem cu forta in faptul ca, printr-un marketing bine organizat pe pietele internationale, focusat pe aceste avantaje competitive, industria turismului din Republica Moldova poate deveni o veritabila carte de vizita, precum si unul dintre principalele motoare economice a tarii, pe fondul reorientarii clientilor de la turismul de masa (vizite pe alte continente, metropole aglomerate etc.) catre un turism local, ce stie sa puna in valoare unicitatea produselor pe care le vinde. Vinurile recunoscute international, experientele intense vitivinicole si gastronomice, elementele culturale bine accentuate si natura neatinsa de consumerism, precum si spirit primitor si sugubat al moldovenilor reprezinta principalele avantaje competitive ale tarii noastre, si o sansa de a relansa industria turismului post-criza.”


Cu suportul Proiectului de Competitivitate din Moldova, finantat de USAID, Suedia si Marea Britanie, Eco-Village Valeni a reusit sa dezvolte complexul si sa ofere servicii de un nivel foarte avansat pentru turisti.

„Colaborarea noastra cu Proiectul de Competitivitate din Moldova a fost un colac de salvare in vremuri grele si o motivatie foarte buna. Gratie acestui parteneriat, am avut curajul de a aduce afacerea noastra la urmatorul nivel, reusind sa oferim cazare ecologica clientilor, sa renovam si construim camerele agropensiunii si ale terasei, dar si crama. La fel, am reusit sa ne extindem gama de produse prin conceptualizarea si lansarea micii noastre vinarii de familie – Corbu Winery”, spune Nicu.
Nicu Stirbet continua dezvoltarea infrastructurii turistice si are planuri marete pentru viitorul Eco-Village Valeni. Aici se planifica dezvoltarea unui complex turistic integrat, cu casute ecologice si facilitati turistice pentru aventura, tratament, spa si medicina naturista, cu scopul de a atrage pentru vizite de durata grupuri mai mari de turisti straini.


„Ne propunem si internationalizarea afacerii, dar si accesarea de noi piete, prin organizarea unui traseu turistic comun Romania – Moldova. Datorita similitudinii biosferei lacului Beleu cu cea a Deltei Dunarii din Romania, credem ca printr-o strategie de marketing bine pusa la punct, un raport pret/calitate benefic turistului si binecunoscuta ospitalitate moldoveneasca, Lunca Prutului si Eco-Village Valeni vor deveni un obiectiv de interes national si international pentru iubitorii de natura si folclor, asemenea Deltei Dunarii, care este cunoscuta la nivel mondial.”
*Acest articol este un produs comercial.