Cauzele durerilor de cap din timpul verii
Un simptom des intalnit pe perioada verii, indeosebi in perioadele caniculare, este durerea de cap puternica, pulsatila, localizata la nivelul tamplelor, care poate migra spre ceafa si crestetul capului. Acest tip de durere survine la scurt timp dupa expunerea prelungita la temperaturile ridicate si poate fi insotita si de alte simptome, precum greata, varsaturi, senzatie de lesin.
Cauzele acestor dureri de cap sunt, de regula, deshidratarea, poluarea, extenuarea termica sau chiar accidentul vascular cerebral. Din acest motiv, este important sa nu ignori acest simptom si sa te prezinti la medic daca masurile pe care le iei acasa nu dau rezultate.
Nu doar temperaturile crescute pot favoriza aparitia acestor dureri. Printre factorii de risc ce pot provoca dureri de cap de acest tip se numara:
-umiditatea crescuta;
-lumina puternica;
-privitul la soare fara ochelari de protectie;
-presiunea atmosferica scazuta;
-fluctuatiile hormonale (temperaturile extreme pot cauza dezechilibre hormonale ce duc la aparitia durerilor de cap).
Ce alte simptome pot insoti durerile de cap
Durerile de cap pot fi insotite si de alte simptome, in functie de modul in care reactioneaza organismul la temperaturile extrem de crescute. De exemplu, daca durerea de cap este cauzata de extenuarea termica, pot aparea si simptome precum:
-ameteala;
-crampe musculare sau carcei;
-senzatie de greata;
-lesin;
-sete excesiva.
Tine cont ca extenuarea termica este o urgenta medicala si trebuie tratata ca atare, la medic! In lipsa unui tratament prompt, extenuarea termica poate creste riscul de accident vascular cerebral.
Daca durerea de cap este cauzata de expunerea la temperaturi crescute, dar nu este vorba despre extenuare termica, pot aparea manifestari precum:
-oboseala;
-sensibilitate la lumina;
-deshidratare;
-o durere surda la nivelul capului, care creste in intensitate.
Remedii pentru durerea de cap cauzata de canicula
Pentru a preveni agravarea durerilor de cap, este indicat sa te adapostesti intr-un loc ferit de soare, racoros. Primul gest pe care trebuie sa-l faci in cazul in care te confrunti cu dureri puternice de cap este sa bei cat mai multa apa sau bauturi cu electroliti, pentru a compensa pierderea de minerale din organism, responsabila de instalarea deshidratarii, una dintre principalele cauze ale acestor dureri de cap.
Pentru ameliorarea durerilor, ia in considerare aceste remedii:
-aplica pe frunte comprese reci;
-consuma ceaiuri reci (ceai de spilcuta sau de salcie);
-ia o pastila cu ibuprofen sau acetaminofen;
-inhaleaza ulei esential de lavanda sau de menta.
Pentru a preveni durerile de cap in timpul verii, se recomanda purtarea ochelarilor de protectie si a palariei de soare sau, si mai bine, evitarea iesitului in aer liber in intervalul orar cel mai periculos, respectiv 11-17, cand temperaturile ating sau chiar depasesc pragul caniculei.
Cand trebuie sa mergi la medic
Durerile de cap care persista mai mult de 3 ore, care nu se amelioreaza cu remediile mai sus mentionate sau care se agraveaza sunt un semnal de alarma care trebuie sa te trimita urgent la medic. Asa cum spuneam, extenuarea termica si deshidratarea severa pot duce la accident vascular cerebral, o afectiune grava.
Mergi la medic daca:
-ai febra peste 39 de grade;
-te confrunti cu greata si varsaturi repetate;
-durerea de cap se intensifica brusc;
-vorbesti incoerent, esti confuza sau dezorientata;
-esti palida, ai pielea umeda si rece;
-iti este foarte sete si nu ai deloc pofta de mancare.