Femeile care sufera de aceasta afectiune uita sa se relaxeze, ajung sa se teama de contactele sexuale si, intr-un final, sa le evite. De aceea, este important sa vorbesti cu un specialist la prima durere resimtita, pentru ca acesta poate determina cauza si poate stabili o conduita terapeutica.
Mai jos iti prezentam cateva motive care te-ar putea ajuta sa-ti dai seama de ce ai parte de aceasta experienta neplacuta.
Endometrioza
Cu siguranta, ai auzit despre una dintre cele mai populare si actuale probleme cu care se confrunta femeile. Multe dintre ele sufera de aceasta afectiune care presupune cresterea tesutului endometrial in afara uterului. Penetrarile adanci pot pune presiune pe zonele afectate de endometrioza, precum ligamentele care ataseaza uterul de pelvis. Orice atinge acea zona, fie ca vorbim de tampoane sau penis, poate provoca dureri extreme.
Muschii pelvieni hiperactivi.
Muschii pelvieni, acel grup de muschi care sustin uterul, in timpul sexului trebuie sa se relaxeze, dar in cazul unora dintre femei, acesti muschi se contracta. Semne de care trebuie sa tii cont: arsuri, palpitatii la intrarea in vagin, care pot dura cateva ore sau zile dupa actul sexual.
Infectii ale tractului urinar.
Infectiile duc la hipersensibilitate. in mod normal, daca de la ultima infectie, apare o alta noua la doar cateva saptamani sau luni, nervii nu au timp sa se relaxeze, ceea ce inseamna ca intrarea vaginului va fi extrem de sensibila, facand penetrarea aproape intolerabila. Antibioticele luate in exces pot duce la infectii, fiind declansatorul inflamatiilor severe si a durerilor din jurul vulvei.
Nu esti suficient de lubrifiata.
Daca vaginul nu este suficient de lubrifiat, vei simti dureri in timpul penetrarii. Tocmai de aceea, preludiul este foarte important, iar daca acesta nu functioneaza, apeleaza la un lubrifiant pe baza de silicon, o varianta mai alunecoasa a celui pe baza de apa.
Fibroza uterina.
Firboza uterina poate afecta viata sexuala, iar asta pentru ca durerea resimtita tinde sa apara rapid si sa fie destul de intensa si neplacuta. Intr-un studiu recent, publicat de Jurnalul Sexual de Medicina, se arata ca femeile care sufera de fiboza uterina sunt de trei ori mai mult predispuse sa simta dureri in timpul actului sexual.
Uter retrovers.
Femeile care au uterul retrovers sunt expuse unui risc mai mare de endometrioza. Atunci cand uterul este inclinat spre spate, penisul il poate lovi, ceea ce provoaca presiune si durere. Alte semne ale uterului retrovers sunt durerile menstruale, durerile de spate din timpul sexului si dificultatea de a folosi tampoanele interne.
Venirea pe lume a unui copil.
Nasterea poate afecta nervii vaginului, iar alaptarea poate afecta temporar capacitatea corpului de a se lubrifia.
Stresul
Daca este vorba doar de anxietate, aceasta nu va provoca dureri in timpului actului sexual, dar daca mai este si stres, apar schimbari ale pH-ului vaginului, care poate duce la infectii bacteriene.
Identificarea problemei si a principalului motiv pentru care apar aceste dureri in timpul sexului reprezinta primul pas pentru ca tu si partenerul tau sa experimentati momente de neuitat si lipsite de disconfort.
Da like paginii noastre de Facebook si fii perfect informata!
Sursa foto: Google.com