Poate fi vorba despre furie, tristete, durere, usurare, regrete sau… chiar bucurie. Oricare ar fi, este firesc sa o simti, sa o accepti si sa-i dai voie sa existe o perioada in sufletul tau. Orice rana are nevoie de timp sa se vindece, iar sufletul cu atat mai mult.
Este important atat sa identifici corect toate trairile tale, cat si sa iti permiti sa le simti si sa le manifesti. Elibereaza-te de toata energia negativa acumulata si accepta incheierea. Doar asa, vei putea merge mai departe.
In viata de cuplu, divortul este o etapa dificil de gestionat. De obicei, ideea divortului incolteste atunci cand partenerii ajung la concluzia ca nu mai pot trai impreuna, fie din cauza asteptarilor diferite, a lipsei de comunicare, a deselor neintelegeri sau ca urmare a faptului ca iubirea lor a luat o alta forma de-a lungul timpului.
Fiecare dintre noi atunci cand se gandeste la divort, se gandeste in primul rand la divortul din punct de vedere legal. Putem vorbi, de asemenea, despre un divort din punct de vedere economic, el urmeaza celui legal si se refera la partajarea bunurilor acumulate de-a lungul casatoriei. Se poate vorbi si despre un divort parental, din punctul de vedere al parintilor, pentru ca se ajunge la un moment dat la reorganizarea drepturilor parentale. Evident putem aduce in discutie chiar si divortul social, deoarece se ajunge la impartirea prietenilor, a relatiilor sociale in general. Cel mai mare impact il are insa divortul psihologic, emotional, in care fiecare dintre partile implicate (ea, el, copii, familiile, prietenii etc), direct sau indirect, traieste in mod subiectiv experienta separarii.
Sentimentele traite se pot desfasura pe un continuum de la confuzie, furie, ambivalenta, in unele cazuri pana la eliberare. Din punct de vedere emotional este interesanta tipologia persoanelor care hotarasc sa divorteze. In majoritatea cazurilor exista o diferenta intre partenerul care hotaraste sa iasa din relatie, care hotaraste sa se rupa si cel care incearca sa ramana in relatie, tragand cat de mult se poate de situatia actuala, chiar daca de multe ori aceasta nu-i mai este benefica. Din punct de vedere al comunicarii, persoana care paraseste devine mai putin interesata de comunicare deoarece a luat deja o decizie si vrea ca divortul sa se termine cat mai repede. Este mai rece, mai distanta si atunci cand se insista pe acest subiect, este usor iritabila.
In schimb, daca vorbim despre caracteristicile partenerului care este parasit, din cauza socului, a temerilor personale, acesta poate sa caute diferite modalitati de a anula sau intarzia decizia de separare, ajungandu-se chiar la comportamente bizare. Persoana parasita se poate confrunta cu gestionarea dificila a propriilor emotii si a asteptarilor legate de viitorul apropiat.
Aria larga a emotiilor traite de fiecare in parte de-a lungul etapelor divortului poate influenta adoptarea unor decizii rationale, facand ca situatia sa fie si mai dificil de gestionat.
Ruptura produsa de divort aduce cu sine o pierdere importanta legata de dragoste si stabilitate si lasa in urma un stil de viata confortabil si securizat. Din nefericire, multe persoane care experimenteaza aceasta situatie fac tot posibilul sa nege suferinta si sa pretinda ca sunt bine, fara sa cunoasca faptul ca o parte importanta a procesului de adaptare o reprezinta constientizarea acestor emotii si exprimarea lor. “Este nevoie, in medie, de doi ani pentru a reveni la o stare emotionala asemanatoare celei dinaintea divortului”
Cautarea si implicarea intr-o noua relatie poate fi un posibil „tratament” impotriva suferintelor generate de divort. Nu intotdeauna unul de succes. Multe persoane se avanta imediat dupa divort intr-o relatie noua, pentru a se proteja de durere.
Din pacate, majoritatea relatiilor post-divort au la baza teama de a fi singur si nu bazele solide ale unui nou parteneriat. Altele se afunda mai mult in activitati parintesti (atunci cand familia are copii), in munca sau in alcool pentru a nega si a inlatura durerea emotionala. Depasirea divortului cere timp si sunt necesare ajustari personale importante din partea fostilor parteneri. Este nevoie in medie de unul- doi ani pentru a reveni la o stare emotionala asemanatoare celei de dinaintea divortului.
A trece printr-un divort sanatos presupune recunoasterea faptului ca fostele legaturi, angajamente si responsabilitati au luat sfarsit
Pentru a procesa sanatos divortul este necesar ca fiecare partener sa parcurga mai multe etape. Prima, resemnarea, este etapa cea mai critica si intensa emotional pentru ca in aceasta faza sunt prezente emotii negative (frustrare, furie, resentimente, dorinta de razbunare), dar si pozitive (afectiune inca prezenta, loialitate, grija fata de partener, etc.). A trece printr-un divort sanatos presupune recunoasterea faptului ca fostele legaturi, angajamente si responsabilitati au luat sfarsit. Atasamentul fata de fosta relatie trebuie retras, iar persoana trebuie sa invete sa renunte la trecut. A doua etapa o reprezinta dezvoltarea de noi relatii sociale. Aceasta etapa incepe atunci cand persoana renunta emotional la fostul partener. Destramarea casatoriei, mai ales atunci cand aceasta este de durata, aduce cu sine un vid relational care activeaza una din cele mai profunde frici umane: singuratatea. Concentrarea asupra familiei si a responsabilitatilor zilnice determina in timp renuntarea la prietenii si chiar departarea de familia de origine si rude, iar din aceasta perspectiva reinventarea persoanei in plan social si relational reprezinta un proces de durata
Chiar daca separarea este iminenta, fiecare partener trebuie sa inteleaga motivul pentru care s-a ajuns in acest punct, pentru ca pe viitor sa se asigure ca nu va reexperimenta aceleasi dificultati in urmatoarea relatie. Pentru a face posibila aceasta analiza, intr-o maniera constructiva si onesta, ajutorul unui psiholog profesionist este esential.
Desi pare greu de crezut, exista totusi o parte pozitiva a divortului: aceea de a te redescoperi pe tine si de a incepe o viata noua. Divortul nu este un esec, ci este decizia matura de a incheia o relatie care nu mai functioneaza, insa acest lucru nu inseamna ca nu mai ai voie sa fii fericit si sa te indragostesti din nou. Din acest motiv este de preferat sa te redescoperi, sa te uiti in oglinda si sa vezi care sunt calitatile tale si care sunt resursele cu care pleci pe noul drum.