Hobby-ul reprezinta pasiunea sau activitatea preferata a unui individ, desfasurata din placere in timpul liber. De asemenea, „hobby-ul nu este o inclinatie nativa, ci una descoperita si dezvoltata constant, cu scopul de a oferi destindere si relaxare. Un hobby este o activitate care iti face placere, prin urmare, ti-l alegi constient sau mai putin constient, in functie de inclinatiile tale.”, ne explica psihologul Aurelia Balan-Cojocaru.
„Multi isi aleg hobby-urile fara sa se gandeasca, in mod concret, la ce anume le place sa faca, ci pur si simplu aleg o activitate si o practica. Altii analizeaza din timp ce anume vor sa faca. In ambele cazuri, se tine cont atat de preferinte, cat si de stilul de viata (daca, de exemplu, ai astm, e destul de dificil sa alegi ca hobby traseele montane), de bugetul necesar (daca ai ca hobby origami, iti trebuie hartie si manuale de instructiuni, care nu costa excesiv, dar daca este vorba de colectionat opere de arta, deja vorbim de un buget mult mai substantial) si de timpul disponibil.
Adesea, persoanele ce traiesc o viata linistita si lipsita de grijile cotidiene sunt cele care au hobby-uri si investesc timp pentru a-si dezvolta pasiunea. Practicarea unui hobby genereaza multiple beneficii in viata unei persoane, precum: crestearea calitatii timpului liber, a puterii de concentrare si reducerea stresului. Din aceste motive, nevoia mai mare a unui hobby apare in cazul persoanelor ocupate, suprasolicitate si angajate in multiple activitati pe parcursul zilei. Practicarea unui hobby iti reda increderea in tine. In cazul in care nu iti place locul tau de munca, partenerul de viata nu iti ofera suficiente motive sa zambesti sau pur si simplu te afli intr-o perioada in care ti-ai pierdut drumul in viata, dezvoltarea unui hobby poate fi o modalitate excelenta de a-ti regasi motivatia.
Hobby-urile te ajuta sa eviti plictiseala
Alege sa ramai interesat, sa inveti lucruri noi si sa iti dezvolti pasiunea in afara timpului de munca, in acest mod eviti plictiseala si previi dezvoltarea comportamentelor distructive, precum statul in fata televizorului si consumul a trei beri pe seara.
Hobby-urile sunt un mod de a-ti exprima talentul
Poate ca esti un artist desavarsit, insa cariera pe care ai ales-o nu iti permite sa te exprimi asa cum ar trebui. Alege-ti un hobby prin care sa le arati si altora de ce esti in stare si, cine stie, poate in curand ai sa ai si un job nou.
Hobby-urile iti energizeaza viata
Daca te gasesti trantindu-te in fata televizorului dupa o zi lunga de munca, ai sa fii surprins sa afli ca mai ai o rezerva de energie. Eu iti recomand sa gasesti o activitate care sa motiveze, chiar si la sfarsitul zilei, si ai sa gasesti toata energia de care ai nevoie.
Avand un hobby, te diferentiezi de restul si devii mai interesant/a
Petrecerile si iesirile cu prietenii sunt ocazii excelente de a povesti si a-ti largi cercul de cunostinte, insa putini sunt cei interesati de munca ta de birou si noii tai furnizori. In schimb vei atrage atentia cu peripetiile din ultima drumetie, accidentele din timpul antrenamentelor ori povestea ultimului tablou pictat. Indiferent de activitatea pe care o vei alege, cu siguranta, va contribui la cresterea ta spirituala, va oferi farmec, interes si atractivitate vietii si te va scoate nu doar din zona de confrot dar si din anonimat.
Aurelia Balan-Cojocaru, Dr. in psihologie”
Sursa foto: Google.com; Arhiva personala