Desi tratamentele ortodontice se recomanda in special la copii si adolescenti, actualmente peste 30% dintre pacienti sunt persoane mature.
Varsta optima pentru aplicarea unui aparat dentar la adolescenti este cuprinsa intre 11 si 16 ani. Pana la aceasta varsta toti dintii permanenti au erupt si pot fi depistate ocluziile dentare( care provoaca muscatura incorecta). Din alt punct de vedere metabolizmul organismului la aceasta varsta este ridicat, iat discomfortul creat de purtarea aparatului dentar va fi redus. La copiii cu varsta cuprinsa intre 7 si 12 ani pot fi utilizate dispozitive de noapte.
In dependenta de gravitatea situatiei tratamentul ortodontic poate dura intre 6 luni si 3 ani, dar durata medie de purtare a unui aparat dentar este de 28 de luni.
Functiile aparatului dentar sunt:
indreptarea dintilor strambi
corectarea dintilor aliniati defectuos
asigurarea unei muscaturi corecte
80 % din succesul aparatelor dentare revine stabilirii unui diagnostic corect.
Examinarea clinica da informatii despre:
antecedentele pacientului si obiceiurile vicioase(fumat)
dinamica aparatului masticator si eventualele malformatii ale acestuia
estetica fasciala si dentara
starea de sanatate a tesuturilor dentare
Fotografiile si inregistrarile video permit stocarea unor informatii asupra carora medicul ortodont poate reveni si in absenta pacientului. Radiografia panoramica si teleradiografia de profil sunt obligatorii.
Medicul ortodont trebuie sa analizeze: radiografia completa a danturii, caracterul muscaturii si capacitatea dintilor de a suporta presiunea aparatului dentar.
Inainte de a se aplica un aparat dentar trebuie tratate cariile dentare si efectuata de tartarea dintilor.
Alegerea aparatului dentar depinde de varsta pacientului si de caracterul anomaliei .Exista aparate dentare fixe si aparate dentare mobile. Un tratament cu aparate fixe dureaza in medie 18-24 luni. Aparatele dentare mobile se utilizeaza pe o perioada de 9- 12 luni.Pana la varsta de 3-10 ani se recomanda folosirea aparatelor mobile. Dupa eruptia dintilor permanenti si la adulti se folosesc aparatele fixe ( metalice sau ceramice).
Exista aparate dentare din otel inoxidabil, aur, ceramica, platina si chiar din materiale invizibile.
Se recomada aplicarea aparatelor la ambele arcade dentare, chiar daca problema care deranjeaza este localizata la o singura arcada.
Componentele de baza ale unui aparat dentar sunt:bracketurile, arcurile si ligaturile.
Un aparat ortodontic se creeaza dupa ce a fost efectuat un mulaj al danturii care permite medicului ortodonr sa analizeze muscatura si montarea in articulator.
Pe suprafata dintilor se aplica un liant care fasciliteaza aderarea cimentului la aceasta suprafata.In ciment se fixeaza, pe fiecare dinte aparte, un bracket metalic. Prin acestea se trece o sarma subtire care va fi stransa corespunzator necesitatilor de indreptare a dintilor.
Exista si bracketi autoligaturanti, care nu au nevoie de ligaturi pentru a se atasa la sarma dentara; in componenta lor se afla o clapa care se deschide si se inchide, ceea ce asigura o igienizare mai buna.
Aparatul dentar exercita o presiune crescuta asupra dintilor pe o perioada lunga de timp.Sub aceasta presiune dintii se dplaseaza. In general, dintele se poate deplasa cu aproximativ 1 mmm pe luna. O data pe luna aparatul dentar trebuie ajustat, ceea ce poate provoca dureri.
Riscurile purtarii unui aparatt dentar :
- pot se apara carii dentare sau boli gingivale; de a ceea , pentru a evita aceasta problema, trebuie asigurata o igiena dentara perfecta
- purtarea aparatelor dentare provoaca durere si discomfort
- pot se apara pete sau decolorari usoare pe dinti , in special in apropierea bracketilor
- componentele aparatului dentar pot provoca ulceratii si lezeuni la nivelul tesuturilor moi , cu afectarea obrajilor , buzelor sau gingiilor
- ligaturile elastice sau metalul bracketilor pot provoca reactii alergice locale
- in unele cazuri , dupa terminarea tratamentului ortodontic, dintii raman slabiti
- aparatul dentar creeaza locuri in care alimentele se acumuleaza usor, ducand la decalcifierea smaltului si la aparitia cariilor dentare
- tratamentul ortodontic poate fi afectat de eruptia maselelor de minte
Cum trebuie ingrijit un aparat de corectie dentara:
- orice aliment va fi fragmentat in bucatele si mestecat cu dintii din spate
- nu se recomanda alimentele tari ( ciocolata cu alune , covrigei,floricele,alune)
- se vor evita bauturile acidulate si alimentele cu un continut mare de zahar
- nu se permite mestecarea alimentelor lipicioase ( guma de mestecat, caramele)
Purtatorul unui aparat dentar trebuie se perieze dintii corect si dupa fiecare masa .Inainte de periajul de seara se recomanda folosirea atei interdentare de tip superfless. Periuta da dinti trebuie schimbata la un interval de 6-8 saptamani . Pasta de dinti utilizata trebuie se contina fluor.