22.04.2025
De unde apare dependența de dulce, dar și cum o poți reduce, află de la specialista în nutriție și psihologie, Petronela Timercan - FOTO

Nu este nimic anormal în a avea poftă de dulce. În fond, gustul dulce este plăcut și creează o stare de bine instantaneu. Cu toate acestea, atunci când pofta devine exagerată și aproape se transformă în dependență, impactul asupra siluetei și sănătății poate fi unul negativ. Creșterea excesivă în greutate și apariția diabetului sunt doar două dintre motivele pentru care este important să tratezi nevoia de dulce cu grijă. De unde provine și cu ce se asociază cel mai des dulcele, află de la specialista în nutriție și psihohogie, Petronela Timercan, în articolul de mai jos.

De unde apare dependența de dulce, dar și cum o poți reduce, află de la specialista în nutriție și psihologie, Petronela Timercan - FOTO

Pofta de dulce face referire la dorința permanentă de a consuma alimente sau diverse gustări bogate în zahăr. Anumite tipuri de zahăr sunt prezente inclusiv în laptele matern, fiind o sursă importantă de carbohidrați, esențiali pentru o dezvoltare armonioasă a sugarului. Așadar, gustul dulce este asociat cu o senzație de confort pe care, mai ales atunci când ești stresat, poți alege să o regăsești în diverse gustări. 

Petronela Timercan, specialistă în nutriție și psihologie, explică: „Suntem atrași de gustul dulce pentru că e primul gust pe care-l întâlnim în viață. Laptele matern este sursa noastră primară de hrană și siguranță și are un gust dulceag, natural, bogat în lactoză. Așa că, încă din primele zile de viață, creierul nostru leagă dulcele de ceva bun, hrănitor și liniștitor. Dar nu e doar despre gust. E și despre emoție. Când sugarul e alăptat, primește nu doar lapte, ci și afecțiune, contact, protecție. Așadar, de-a lungul vieții, creierul continuă să asocieze gustul dulce cu confortul emoțional”.

Elisoa Cynthia vrea să devină moldoveancă cu acte în regulă: „Eu îmi văd viața aici, îmi plac oamenii de aici” - VIDEO

Dependența de dulce înseamnă dependența de iubire și afecțiune, pe când pofta de sărat este nevoia de adrenalină. Dacă des apare în rutina ta mâncatul emoțional și mai ales nevoia de dulce atunci exist o problemă. „Dacă mănânci o bucățică de ciocolată neagră și după te simți bine înseamnă că a fost o nevoie fiziologică, dar dacă te trezești că ai mâncat o ciocolată întreagă și încă mai vrei, atunci este clar că acolo nu e vorba de nevoia fiziologică, ci mai mult este despre nevoia emoțională”, a afirmat Petronela Timercan.

Cum își menține Daniela Andreev sănătatea? Ce a mărturisit vedeta PRO TV despre rutina ei - VIDEO

Deseori, dulcele se asociază și cu răsplata sau lauda pentru sine. Prin acest mod încerci să îți suplinești și lipsa de iubire, afecțiune și grijă. „Contează și cum ai trăit în copilărie, dacă părinții îți aduceau câte o ciocolată și îți spuneau: „Tu azi ai fost cuminte, bravo”, asta devine răsfățul tău, dulcele se va asocia cu răsplata și automat având o zi întreagă de lucru tu mereu vei avea nevoie de ceva dulce la sfârșitul zilei. În așa mod, te vei răsplăti pentru munca pe care ai făcut-o și că ai îndeplinit toate taskurile”, a notat specialista.

Orice aliment pe care îl consumăm ne oferă plăcere și se asociază cu o emoție, fiecare are legăturile sale neuronale, traume sau asocieri. În urma unei traume poate apărea dependența, iar ca să „tratezi” această dependență îți oferim câteva trucuri utile mai jos, potrivit drmax.ro:

- Satisfă-ți capriciile din când în când, dacă îți place ciocolata, alege-o pe cea cu un conținut de 85% cacao.

- Optează pentru mese regulate, atunci când asiguri conținutul mai ridicat de calorii de care organismul are nevoie în prima jumătate a zilei, vei putea reduce apariția poftei de dulce noaptea.

- Înlocuiește zahărul procesat cu gustări mai sănătoase, renunță la prăjiturile sau batoanele de ciocolată în favoarea fructelor proaspete sau a unui mix de nuci.

- Diminuează cantitatea de zahăr maximă pe care o vei consuma de la o săptămână la alta și bea cât mai multă apă.

Paştele în postările vedetelor! Cum au sărbătorit, dar și ce fotografii emoționante au postat acestea pe rețelele sociale - VIDEO

- Atunci când vrei să elimini pofta de dulce după masă, poți alege să te plimbi pentru 15 minute la aer curat, astfel, vei arde și caloriile în plus. 

- Lipsa cronică de somn este comună în rândul a milioane de persoane, prin urmare refacerea nivelului de energie ar putea fi favorizată de câteva ore de odihnă suplimentară mai mult decât de o gustare dulce.

- Limitează consumul de miere sau zahăr brun, ai putea fi tentat să afirmi că aceste surse de zahăr sunt mai sănătoase, dar în realitate au același efect și anume conduc la creșterea glicemiei și a aportului de calorii cu toate că sunt ușor mai bogate în nutrienți.

Atunci când nu sunt implicate și alte simptome, pofta de dulce nu este un motiv de îngrijorare. În realitate, reprezintă un tip de poftă comun multor persoane. Este important să nu cedezi în fața nevoii de a mânca dulce de fiecare dată pentru că, pe termen lung, consumul excesiv de zahăr poate duce la apariția anumitor probleme de sănătate. Dacă întâmpini dificultăți semnificative în schimbarea dietei, nu ezita să apelezi la sfatul unui medic specialist.

SURSA FOTO: GOOGLE; INSTAGRAM

Articole din aceeasi categorie