La vârsta de 17 ani, Zinaida Julea a avut prima sa apariție pe scenă.
În cadrul evenimentului „Mărțișor-1968”, Zinaida a impresionat prin interpretarea piesei: „Dragu mi-i paharul plin”.
Piesa cu versurile vibrante și ritmurile tradiționale, i-a oferit Zinaidei șansa de a-și arăta talentul. Alături de Orchestra de Muzică Populară „Fluieraș” a Filarmonicii Naționale din Chișinău, Julea a reușit să impresioneze publicul.
După acest debut, Zinaida Julea a început să capete o mare notorietate în întreaga țară. A continuat să își îmbogățească repertoriul cu piese din folclorul moldovenesc, devenind, în scurt timp, o voce reprezentativă pentru acest gen muzical. Evoluțiile sale de pe scenă au fost pline de farmec și autenticitate, iar stilul său inconfundabil a cucerit inimile multor iubitori ai muzicii populare.
Zinaida Julea este născută pe 2 decembrie 1951 în satul Hîrbovăț, raionul Anenii Noi, interpreta provine dintr-o familie cu tradiție muzicală. Părinții ei, Eugenia și Arion Julea, aveau voci remarcabile, mama sa fiind membră a corului bisericesc local. Această atmosferă familială a fost fundamentul pasiunii sale pentru muzică. La vârsta de 17 ani, în 1968, Zinaida a fost invitată de maestrul Serghei Lunchevici să devină solistă a Orchestrei de Muzică Populară „Fluieraș” a Filarmonicii Naționale din Chișinău, unde a activat până în 1991.

Pentru a-și perfecționa abilitățile, Zinaida a urmat studii muzicale la Școala de Muzică „Ștefan Neaga” între 1973 și 1977, sub îndrumarea lui Vladimir Achirnov la secția de dirijat coral. Ulterior, între 1988 și 1993, a studiat la Institutul de Arte „Gavriil Musicescu” din Chișinău, specializându-se în regia manifestărilor culturale cu Vasile Stratulat.
Surprize, surprize! O interpretă de la noi va deveni bunică - VIDEO
După 1991, Zinaida a colaborat cu Orchestra de Muzică Populară „Mugurel”, dirijată de Ion Dascăl, și a participat la numeroase spectacole alături de Orchestra „Lăutarii”, condusă de Nicolae Botgros.

De-a lungul carierei, Zinaida Julea a fost recunoscută pentru talentul și contribuțiile sale remarcabile în muzica populară. I-au fost acordate titlurile de „Artistă Emerită” în 1976 și „Artistă a Poporului” în 1985. În 1993, a fost decorată cu medalia „Meritul Civic”, iar în 1997 a primit „Ordinul Republicii”, cea mai înaltă distincție a statului moldovean.
Testul cuplului cu Daniela Andreev și Dorin Spătaru! Cât de bine se cunosc cei doi - VIDEO
SURSA FOTO: FACEBOOK