Regina Elisabeta a II-a fost comandant subordonat in cel de-Al Doilea Razboi Mondial
Regina Elisabeta a II-a s-a nascut la 21 aprilie, 1926, la opt ani dupa sfarsitul Primului Razboi Mondial, fiind primul copil al regelui George al VI-lea cu sotia sa, ducesa, Elisabeth Bowes-Lyon. Sora ei, printesa Margareta, a venit pe lume in 1930.
Elisabeta a II-a fost incoronata ca regina a Marii Britanii, mult mai devreme decat s-ar fi asteptat. In urma abdicarii regelui Edward al VIII-lea, tatal Elisabetei a preluat tronul, ea ajungand astfel succesoare directa.
Viata Reginei Elisabeta a II-a a fost marcata de evenimente istorice de amploare, inca din perioada adolescentei. In 1945, la varsta de 18 ani, in timpul celui de-Al Doilea Razboi Mondial, tanara printesa Elisabeta s-a alaturat Serviciului Teritorial Auxiliar cu grad de subaltern, iar pana la sfarsitul razboiului, (2 septembrie 1945) ea devenise comandant subordonat.

Regina Elisabeta si Printul Philip au fost casatoriti 73 de ani
In ceea ce priveste viata sentimentala, iubirea dintre Regina Elisabeta si Printul Philip este deja legendara, cei doi fiind casatoriti vreme de 73 de ani.
Printesa Elisabeta si Printul Philip, varul ei de gradul trei si membru al Casei Schleswig-Holstein-Sonderburg-Gluecksburg, s-au intalnit in 1934 la nunta verisoarei lui Filip, Printesa Marina a Greciei si Danemarcei. Cu toate acestea, abia in iulie 1947, cuplul s-a logodit oficial, iar pe 20 noiembrie 1947 si-au legat destinele pentru totdeauna, in cadrul unei ceremonii fastuoase ce a avut loc la Westminster Abbey.

Elisabeta a devenit regina la doar 25 de ani
Un an mai tarziu, pe 14 noiembrie 1948, Elizabeth a dat nastere primul ei copil printul Charles. Inainte de a urca pe tron, Elisabeta a avut doi copii, Charles si Printesa Anne (1950), care au fost apoi urmati de Printul Andrew in 1960 si de Printul Edward in 1964, care au venit pe lume in timpul domniei.
In 1952, la data de 6 februarie, tatal Reginei Elisabeta a II-a, Regele George al VI-lea, a murit, si astfel a inceput o noua pagina din istoria Angliei, si anume domnia Reginei Elisabeta a II-a, care la varsta de doar 25 de ani a urcat pe tronul Marii Britanii. Incoronarea oficiala a avut loc pe 2 iunie 1953, la Westminster Abbey, fiind prima ceremonie de incoronare a unui membru al Casei Regale britanice.

Necazurile se abat asupra casei regale. Gestul radical al Reginei Elisabeta a II-a
Pe 20 noiembrie 1992, la cea de-a 45-a aniversare a nuntii reginei, la Castelul Windsor a izbucnit un incendiu care a provocat daune considerabile si pentru care au fost necesari ani de zile pentru a fi remediate. Acesta a fost doar unul dintr-un sir de evenimente care au determinat-o pe regina sa declare anul 1992 „annus horribilis” (n.r. lat. «cel mai groaznic an»).

Regina Elisabeta a II-a si controversele cu privire la moartea Printesei Diana
Relatia lui Elizabeth cu publicul britanic a fost aproape intotdeauna una plina de simpatie. Totusi nu au lipsit si controversele. Regina Elisabeta a II-a a fost aspru criticata, deoarece la scurt timp dupa moartea printesei Diana, in 1997, Maiestatea Sa a preferat sa ramana in Balmoral, Scotia, decat sa revina imediat la Londra. Familia Regala a spus mai tarziu ca Elisabeta a II-a a ramas la Castelul Balmoral pentru a-i proteja pe printii indoliati William si Harry, care la vremea aceea aveau 15, respectiv 12 ani.
Regina Elisabeta transmite un mesaj de speranta in timpul pandemiei de Covid-19
In iunie 2002, Marea Britanie a sarbatorit 50 de ani de la domnia Elisabetei. Au avut loc festivitati in toata tara, iar regina si ducele de Edinburgh au calatorit in fiecare regiune a Regatului Unit si a Commonwealth-ului pentru a celebra a aceasta ocazie.
In timpul pandemiei de Covid-19, regina a tinut un discurs video rar la 5 aprilie 2020, in care a transmis un mesaj de speranta supusilor ei:
„Vom reusi – si acel succes va apartine fiecaruia dintre noi. Ar trebui sa ne aline gandul ca, desi s-ar putea sa avem mai multe de indurat, se vor intoarce zile mai bune”, a spus Regina, de la Castelul Windsor.
Regina Elisabeta a II-a si atasamentul pentru animale
Regina Elisabeta a II-a este recunoscuta pentru dragostea ei fata de animale, in special pentru cai si cainii. Unul dintre patrupezii pe care l-a iubit cel mai mult si alaturi de care a fost adesea fotografiata a fost corgi-ul Pembroke Welsh. In perioada in care sotul ei, printul Philip, se afla sub tratament, la inceputul anului 2021, regina a mai luat in ingrijire doi catei, un corgi pe care l-a numit Muick si un dorgi pe care ea l-a numit Fergus. Ei au fost numiti dupa lacul Muick de pe mosia Balmoral si unchiul ei raposat Fergus Bowes-Lyon, care a fost ucis in timpul Primului Razboi Mondial.

Moartea Printului Philip. Regina Elisabeta spune «adio» unei mari iubiri
Probabil cea mai sfasietoare imagine cu Regina este de la inmormantarea sotului ei, Printul Philip, alaturi de care a impartasit 73 de ani de viata. Regina a fost surprinsa de fotografi, in timp ce statea trista si singura, privind cortegiul ce transporta sicriul sotului ei. Funeraliile au avut loc la Capela Sf. George de la Castelul Windsor. Philip a murit pe 9 aprilie 2021, la varsta de 99 de ani. Inmormantarea a avut loc cu doar patru zile inainte de implinirea a 95 de ani a lui Elizabeth.

Jubileul de platina. Regina Elisabeta a II-a devine cel mai longeviv monarh din istoria Angliei
In iunie 2022, la varsta de 96 de ani, Regina Elisabeta a II-a si-a facut aparitia la balconul Palatului Buckingham in prima zi a jubileului sau de platina, marcand 70 de ani de la urcarea pe tron. Ea le-a facut cu mana zecilor de mii de oameni adunati si a urmarit un spectacol de aviatie in cinstea ei, dar nu a putut participa la multe dintre evenimentele care au avut loc in cele patru zile de sarbatoare din cauza starii de sanatate in declin.

Regina Elisabeta si-a indeplinit atributiile regale pana in ultimele zile de viata. Cu doua inainte sa moara, Maiestatea Sa a fost fotografiata in momentul in care a numit-o pe Liz Truss prim-ministru pe 6 septembrie in timpul unei intalniri la Castelul ei Balmoral din Scotia. In cadrul intalnirii, Maiestatea Sa si-a indeplinit rolul constitutional de a numi un nou prim-ministru - o succesiune de evenimente pe care a supravegheat-o de 15 ori.