15.03.2021
Trateaza-ti dependenta de gadgeturi prin detox digital! Respecta regula celor 8 ore: 8 ore de somn, 8 ore de munca si 8 ore libere - VIDEO

Daca iti petreci mai mult timp online sau pe retelele sociale decat iti doresti si asta iti afecteaza starea de spirit, s-ar putea sa fii dependent de internet. Din fericire, aceasta dependenta se poate trata printr-un detox digital. Afla din reportajul iSanatate realizat de reporterul si specialistul medical, Cristina Gonta ce reguli trebuie sa urmezi ca sa scpai de aceasta dependenta:

Trateaza-ti dependenta de gadgeturi prin detox digital! Respecta regula celor 8 ore: 8 ore de somn, 8 ore de munca si 8 ore libere - VIDEO

Potrivit cercetarilor, peste 210 milioane de oameni din intreaga lume sufera de dependenta de Internet. Cum ne putem da seama daca suntem si noi dependenti de gadgeturi? 

Irina PARVAN, PSIHOLOG-PSIHOTERAPEUT: “Se considera ca dependenta este atunci cand verificam telefoanele, in special, din 6 in 6 minute. Se considera ca o persoana dependenta, practic isi verifica intr-o zi de 150 de ori.” 

Ca si in cazul altor dependente, detoxifierea digitala pare a fi raspunsul pentru a pune capat acestui viciu social. Este un drum greu, cu tentatii la tot pasul, insa iata un mic ghid care iti va fi de folos in aceasta aventura. 

Irina PARVAN, PSIHOLOG-PSIHOTERAPEUT: „In primul rand sa constientizeze ca au acesta problema. Deseori, dispozitivele electronice ne duc la o stare de anxitate, monofobie, adica frica de singuratate si atunci cand constientiezam acest lucru, respectiv, ne punem unele intrebari, ce sa fac ca sa ies din starea aceasta.Ar fi bine sa verbalizam cuiva, adica sa il invtam cu noi in echipa. Atunci cand noi ii zicem cuiva, ca te confrunti cu o problema de dependenta, atunci exista asa un moment de asumare a responsabilitatii. Unii specialisti recoamnda sa va faceti doua liste. O lista cu cate dispozitive dispunem intr-o zi, fie laptop, telefon mobil si atunci cand eu refuz treptat de un gadget. De exemplu refuz de telefon, atunci imi fac a doua lista si imi readuc aminte cam la ce am visat eu candva, care sunt dorintele si visele mele. Din momentul ce eu am refuzat la telefon... o realizez in acest timp.”

E important sa constientizezi dependenta de internet si sa-ti anunti familia si prietenii despre schimbarile, pe care vrei sa le faci. Evita, pe cat este posibil, comunicarea online cu prietenii. Iesiti mai des la cafea sau cheama-i in vizita! In timpul practicarii sportului sau cititului, seteaza telefonul pe mod avion.

Desi internetul a devenit una dintre cele mai importante resurse de informatii, utilizarea necontrolata, patologica a acestuia, adica dependenta de Internet, poate avea un impact negativ. 

Stabileste o noua regula: verifica-ti e-mailul si chaturile de serviciu doar in orele de munca!

Irina PARVAN, PSIHOLOG-PSIHOTERAPEUT: „ E foarte trist, cand intrii in restaurante, bine cand sunt tineri, intelegi ca corespunde cumva varstei, dar atunci cand intrii si vezi o familie intreaga si vezi parinti, copii si ei nu discuta. Ar fi bine, notificarile pur si simplu sa nu apara in fata ochilor ca sa ne traga atentia.”

Programeaza-ti timpul pentru retelele de socializare si fii sincer. Respecta-l! In timpul micului dejun si al cinei, lasa telefonul. Dezactiveaza notificarile aplicatiilor de social media.

Ca sa scapi de viciul de a verifica telefonul de sute de ori pe zi, psihoterapeutul vine cu un raspuns. 

Irina PARVAN, PSIHOLOG-PSIHOTERAPEUT: „Cercetarile arate ca ca schimbarile de comportament vin de la 21 de zile, dar atunci cand noi vorbim de o schimbare la nivel de psihic, a legaturilor neuronale, este vorba de 6 luni".

Totusi, daca nu reusesti sa faci fata acestei dependente, te poti adresa unui specialist.

Irina PARVAN, PSIHOLOG-PSIHOTERAPEUT: „Terapia si psihologul poate ajuta la tratarea acesstei dependente de dispozitivele electronice.” 

S-a demonstrat ca pentru a avea o viata activa si sanatoasa sunt necesare 8 ore de somn, 8 ore de munca si 8 ore libere. 

Respecta regula celor 8 ore: 8 ore de somn, 8 ore de munca si 8 ore libere.

Irina PARVAN, PSIHOLOG-PSIHOTERAPEUT: „Dispozitivele electronice, internetul, retele de socializare, desigur ca sunt si benefice, nu doar daunatoare, doar ca intr-un mod individual, ar fi bine ca se ne gasim noi echilibru.”

Nu-ti fie frica sa incerci o detoxifiere digitala. S-ar putea sa nu-ti lipseasca vechile obiceiuri si vei avea mai mult timp liber pentru a crea momente frumoase. 

Alte noutati din health&beauty, sport, nutritie si povesti cu oameni fascinanti gasesti pe site-ul emisiunii iSanatate.

Articole din aceeasi categorie