19.04.2020
Traditii si obiceiuri in prima zi de Paste. Ce trebuie sa faca toti crestinii

Astazi, crestinii ortodocsi din intreaga lume sarbatoresc Invierea lui Iisus Hristos - una dintre cele mai importante sarbatori ale anului, care aduce omenirii speranta mantuirii si a vietii vesnice.

Chiar daca in Republica Moldova a fost declarata stare de urgenta din cauza pandemiei de COVID-19 si slujbele din Noaptea Invierii vor fi oficiate in lipsa enoriasilor, exista mai multe traditii si obiceiuri care pot fi respectate si in peroada de autoizolare.

Perfecte.md iti propune sa-ti amintesti de cateva dintre ele!

Se spune ca in preajma Sarbatorilor Pascale e bine sa te innoiesti. Acest lucru ar aduce noroc. Purtarea unor haine noi in duminica Invierii semnifica purificarea corpului si a sufletului.

Duminica dimineata, exista traditia ca toti membrii familiei sa se spele pe fata cu apa neinceputa, in care se pune un ou rosu si un ban de argint: sa fie sanatosi si cu fata frumoasa, argintul simbolizand, de asemenea, noroc la bani. 

E bine ca toata familia sa manance din primul ou ciocnit, pentru a fi mereu impreuna. Oul trebuie spart, curatat si impartit de catre capul familiei. Potrivit traditiei, ouale se ciocnesc in prima zi numai „cap cu cap”, in a doua zi, „cap cu dos”, iar in a treia zi „dos cu dos”.

Cine moare in ziua de Paste sau in Saptamana Luminata merge direct in Rai, fiindca in aceasta zi usile Raiului sunt deschise, iar ale iadului - inchise. Tot asa, cel ce se naste in aceasta zi va avea noroc toata viata.

In ziua de Paste nu este bine sa dormi, pentru ca in restul anului vei fi somnoros, vei avea ghinion, viermii vor manca semanaturile, recolta va fi distrusa si te va prinde ploaia ori de cate ori vei vrea sa lucrezi campul.

In ziua de Paste nu se mananca oul cu sare, intrucat se spune ca vei transpira tot anul.

Daca prima persoana care iti intra in casa de Paste este barbat, vei avea noroc tot anul. 


Sursa foto: Google.com


Articole din aceeasi categorie