O rochie ie a întors toate privirile la ultimul eveniment la care a fost interpreta Ioana Căpraru. Artista a creat ţinuta singură şi a muncit mai bine de un an la ea.„E brodată manual, pe pânză de cânepă, era galbenă și rară, dar am spălat-o și începe să se mai înălbească puțin. Am zis: „Ca mine nu o să fie nimeni la întâlnirea de azi”. Mi-a luat un an pentru că, paralel cu ea am mai făcut o cămașă bărbătească pentru soț. Eu cred că această dragoste mare pe care o port pentru tradiții, costum popular, m-a făcut să am răbdare. Trebuie să ai multă răbdare și dragoste față de ceea ce faci pentru că, aici nu e doar cusut, dar e descusut. Când greșești, descoși, chiar și dacă este o bucată mare”, a explicat interpreta.

Este o muncă migăloasă care necesită multă răbdare, însă atunci când vede rezultatul obţinut, satisfacţia e maximă.„Eu sunt din scena profesionistă de muzică populară și întotdeauna am prețuit lucrurile manuale, eu sunt bolnavă după ele, nu mă pot opri din cusut, din brodat. Le-am făcut și fetelor mele, la una este gata, la cealaltă este pe drum. Le-am dat ie făcută de mine. Eu cred că asta este o moștenire pe care o las eu pentru întreaga viață, iar ele le vor transmite copiilor. Vreau să fac pentru toată familia, am făcut la 2 gineri, mai am la unul, la 2 nepoți am de făcut, desigur și fiica mea mai mare, vrea și ea să încerce să coase, așa că, veniți la <<Șezătorea Basarabia>> în fiecare miercuri și o să vă învățați”, a notat Ioana.
„La început eram eleva doamnei Olesea Enachi, care a înființat această șezătoare. Curând împlinește 9 ani de existență. În Muzeul de Etnografie și Istorie Naturală vom pune <<Șezătoarea Basarabia>>, vor fi ultimele cămăși pe care le-am cusut, acolo am și eu o rochie pe care am cusut-o. Eu am fost elevă, iar mai apoi am devenit îndrumător. Am eleve și nu doar două, noi acolo explicăm cu mare drag din cunoștințele pe care le avem”, a mai notat Căpraru.

Fiecare detaliu este important - de la ţesătură și până la tehnica de brodat, a evidențiat interpreta:„Pânza țesută de casă o comandăm în România. Acum cos a 15-a cămașă, 4 pentru bărbați și 11 pentru femei. Mai întâi le port eu, le scot în scenă, la filmări, eu cred că foarte mult contează să promovezi ceea ce faci tu cu mânuțele tale, asta poate mă avantajează, îmi place ceea ce am făcut și vreau să râmână la fete”.
Paştele este despre familie şi casa părintească, iar de sărbători, Ioana Căpraru îşi aşteapă fiicele şi nepoţii acasă. „În familie sărbătorim, vin toți copiii la mama pentru că, eu fac bucate pe care le-am învățat de la mama, de la bunica mea, și le fac așa cum țin minte că le-au făcut părinții noștri. Vin și fetele mele cu mare drag, mai fac câte o salată, ne întâlnim la mine pentru că, am casă la sol și acolo stăm afară dacă este cald. Sărbătoarea de 8 martie am făcut-o afară pentru că, era cald și bine. Aștept să vină fata din Anglia, nepoțeii mai mici. E frumos când vin copiii, simți că ei se împacă bine și le facem pentru ei să fie bine”, a explicat Ioana.

SURSA FOTO: FACEBOOK