11.03.2020
SUNT FEMEIE! Augustina Siman: „Nu am lasat niciodata un barbat sa ma convinga de faptul ca nu pot sa fac ceva.”

In martie sarbatorim FEMEIA, cea mai gingasa si iubitoare fiinta de pe Pamant. Cu acest prilej, iti propunem s-o cunosti pe EA dincolo de aparente si stereotipuri, pe EA sincera, puternica si fragila, totodata.

E talentata, visatoare si carismatica. Augustina Siman este autoarea a patru carti beletristice, printre care si bestsellerul „Camasa lui” si posesoara mai multor premii literare. Prin ceea ce face si prin vointa cu care lupta pentru realizarea visurilor ei, tanara scriitoare ne inspira si ne provoaca sa tindem spre perfectiune si sa fim cea mai buna varianta a noastra.
In cadrul unui interviu din seria „SUNT FEMEIE”, Augustina ne-a povestit despre cum trebuie sa fie un barbat demn de o femeie puternica si despre cea mai mare nedreptate a universului in raport cu femeia.

Cum ai descrie femeile in trei cuvinte?

Ah! Dificila intrebare… Ar trebui sa insumez in trei cuvinte tot ce s-a scris si s-a cantat vreodata despre femei pe parcursul secolelor. „Daruitoare de viata” – fiindca asta facem, la propriu si la figurat. Dar daca as incerca sa ii fractionez descrierea, probabil as spune: atotputernica (fiindca suntem oameni de stiinta, astronauti, medici, politicieni, mame, sotii, iubite si uneori mai multe la un loc), empatica (nici o femeie, indiferent de faptul cat de impietrita i-ar parea inima, nu o sa te refuze cand o sa-i ceri ajutorul) si iubitoare (fiindca tot ce facem, facem din iubire – mai ales greselile).

Cine este femeia perfecta pentru tine?

Sunt atat de multe... De la cea care mi-a dat viata si a renuntat la ambitiile ei ca sa imi creasca mie aripi mai mari decat cele pe care le-a avut ea... Si pana la pictorita mexicana, Frida Khalo, cea care a prefacut durerea si imperfectiunile ei in arta surrealista. Femeia perfecta este un oximoron poetic – ca pamantul sterp cu piersicii infloriti, ca marea fara de furtuna, ca amorul fizic fara de dragoste... or ea e piersicul inflorit, ea e furtuna, ea e dragostea – iar toate imperfectiunile o fac doar mai frumoasa. Femeia perfecta este plina de sensibilitati, de frici, de vulnerabilitati de la care porneste ca sa preschimbe lumea si cursul istoriei.

Care este principala trasatura care te defineste ca femeie?

Am realizari sonore in cariera cand nu imi striga nimeni numele in iubire – trasatura principala a femeii moderne... pe care se intampla sa o impartasesc si eu. Definitia caracterului compensatoriu al contrabalantei dintre reusite si esecuri in viata unei femei.

Cumva barbatilor le reuseste mai des sa fie si Presedinti de tara, Prim-ministri, savanti celebri, si soti, mai rar femeilor. Probabil, fiindca sunt sprijiniti de femei.

Te-ai confruntat vreodata cu dificultati in viata sau in cariera pentru ca esti femeie? Care au fost acestea?

Nu as putea spune ca m-am confruntat cu dificultati fiind femeie, mai ales in parcursul meu profesional – in mare parte gratie competentelor de care dadeam dovada, gratie determinarii cu care activam si studiilor pe care le largeam continuu. Investeam prea mult in capacitatile mele ca ele sa fie vreodata puse la dubiu. In ceea ce priveste de dificultati cotidiene, fireste, fiind o societate post-sovietica, in pofida numeroaselor mele realizari (doctorat, 4 carti beletristice scrise, 1 stiintifica, bestselleruri, multiple premii literare etc.) a trebuit sa indur multe glume si comentarii misogine – pe care pur si simplu alegeam sa le combat prin noi realizari.

Misiunea femeii pe Pamant?

Istoria a tot dat forme noi raspunsurilor la aceasta intrebare: De la cel de a face copii, pana mai nou – cel de a face CEVA (de a deveni egala barbatilor si de a urmari realizari cel putin la fel de mari in orice domeniu). Eu as crede ca misiunea femeilor pe pamant, ca fiind purtatoare de viata si prima memorie (intiparita pentru o viata) a distinctiei dintre ce este bine si ce este rau, ce este corect si ce este gresit, este cea de a face lumea un loc mai bun. Vorba lui Brigham Young „Educi un barbat, educi un barbat. Educi o femeie, educi o generatie”. E vina noastra ca nu se vorbeste suficient de mult despre sanse si oportunitati egale dintre barbati si femei, despre imputernicirea femeilor sau despre orisicare alta problematica conexa - fiindca asta am educat. Acestea sunt mentalitatile pe care nu le-am combatut, ci le-am dat mostenire mai departe. E de datoria noastra ca din oricare pozitie fiind, mame, politicieni, diplomati, sa schimbam aceasta atitudine vis-a-vis de noi insene.

Cine sunt femeile pe care le admiri sau care te-au inspirat in viata?

Toate femeile care au cautat sa faca dreptate in lume – JoAnn Hardin Morgan prima femeie-inginer la NASSA si unica femeie din echipa misiunii Apollo 11, multumita calculelor careia astronautii Neil Armstrong si Buzz Aldrin au devenit primii oameni care au pasit pe Luna (20 iulie 1969); Melita Norwood, una dintre personalitatile cele mai controversate ale istoriei, excelent fizician prin studiile obtinute la Cambridge, ea a devenit parte a echipei secrete a Marii Britanii si SUA de creare a armei nucleare. In perioada dintre Cel de-al Doilea Razboi Mondial si Razboiul Rece, Melita transmitea cercetarile si rezultatele descoperirilor sovieticilor. In 1999, acuzata de spionaj in favoarea Uniunii Sovietice, Melita a explicat ca a transmis informatiile pentru a crea o contrabalanta de puteri in lume, altmiteri daca doar SUA si Marea Britanie ar fi detinut arme nucleare acestea ar fi tentate sa le foloseasca; Toate cele 52 de laureate ale Premiului Nobel: de la Marie Curie (prima femeie care a obtinut premiul, in 1903, pentru descoperirea Radimului si Poloniumului) si pana la Olga Tokarczuk (care a luat Premiul Nobel in literatura in 2019 „pentru o imaginatie narativa care cu pasiune enciclopedica reprezinta trecerea limitelor ca forma de viata”).

Mama – care mi-a spus intotdeauna ca imi sta in putere sa fac mai multe decat toti cei contemporani mie, dar odata incapatanandu-ma sa fac ceva sa aleg sa nu fac niciodata un rau.

Cum trebuie sa fie un barbat demn de o femeie puternica?

Rabdator… si sigur pe faptul ca o vrea anume pe ea. Sa o aleaga zilnic… mai ales atunci cand ea nu se alege pe ea insasi, incurajandu-i, astfel, zboruri tot mai inalte.

Feminitatea sporeste sau scade odata cu puterea?

Feminitatea nu este nicidecum interconectata cu puterea sau cu reusitele noastre, cu prezenta sau cu absenta unui partener in viata noastra, cu cate pahare de fresh din telina si mere am baut dimineata sau cu cifra salariului nostru. Feminitatea este o alegere personala, o expresie a personalitatii noastre daca vrei. Unele dintre noi nu o sa iasa niciodata din casa fara ca sa imprastie parfumul preferat pe decolteu, pe mantou, pe incheieturile mainilor, altele o sa aleaga sa-si intregeasca frumusetea cu un zambet radiant, iar unele dintre noi aleg o cu totul alta modalitate de a-si exprima prezenta. Increderea de sine sporeste odata cu puterea, scopurile cresc odata cu puterea, numarul cafelelor baute intr-o zi la fel ar putea sa creasca... dar nu si preferinta noastra pentru rochii sau fuste sau un ruj rosu.

Care este cea mai mare nedreptate a universului in raport cu femeia?

Ca ne-a luat atat de mult timp ca sa ne facem vocile auzite. Pentru prima oara in lume femeile au obtinut dreptul de vot abia in 1918 (gratie Miscarii Sufragetelor din Marea Britanie, inceputul sec. XX), printre tarile care au acordat cel mai recent dreptul de vot femeilor se numara Bahrain - in 2002, Emiratele Arabe Unite - in 2006. Este nedrept ca inca trebuie sa mai luptam ca sa fim tot mai auzite.

Te consideri feminista? De ce?

Da, cu certitudine; fiindca nu am lasat niciodata un barbat sa ma convinga de faptul ca nu pot sa fac ceva. Mai mult ca atat, daca stau sa ma gandesc bine, toate realizarile mele mari de viata au avut drept imbold barbati care la un moment dat, mi-au reprosat: „Sa vad cum o sa te descurci fara mine”.

Ce faci, de obicei, de Ziua Internationala a Femeii?

Tatal meu este un om foarte afectuos si de cand eram mica am crescut cu certitudinea ca eu, mama si sora o sa primim de 8 martie flori – asa facea el, in fiecare an. De fiecare data petreceam ziua de 8 martie in familie inainte ca sa ies in oras cu fetele si sa sarbatoresc cu ele la un pahar de rose si prea multe povesti bune... Apoi, viata a intervenit cu prioritatile sale, majoritatea fetelor s-au casatorit, sarbatorind deja 8 martie in familiile lor, iar eu am plecat la New York. Sunt sigura ca o sa imi incep dimineata vorbind cu familia mea, curioasa sa vad ce a cumparat tata in acest an – trandafiri sau lalele? Mai tarziu s-ar putea sa iau brunch-ul cu noii prieteni de aici, dar stiu sigur ca o sa termin ziua lucrand la teza mea de doctorat si, prin urmare, “alergand” increzatoare dupa visurile mele marete si celebrand, astfel, norocul de a ma naste femeie ambitioasa.

Ce le urezi femeilor in aceasta primavara?

Sa iubeasca. Mult, cu patos, cu frica pierderii de sine – fiindca viata este o continua calatorie initiatica si nici nu stii ce descoperiri poti sa faci sau ce capodopere poti sa scrii in incercarea de a-ti tamadui inima franta.

Citeste si

Sursa foto: arhiva personala

Articole din aceeasi categorie