01.02.2022
Stiai ca exista frica de fericire, numita si cherofobie? Psihologul Maxim Orindas iti spune totul despre ea: “Doamne, de unde atata fericire? Ma si tem sa-i vorbesc cuiva despre asta!”

Cu siguranta fiecare din noi s-a confruntat cel putin odata cu ganduri si sentimente care pot umbri emotia intensa a fericirii. Sub aspect general este acel sentiment cand ceva pare foarte bun pentru a fi adevarat, asadar daca se intampla ceva pozitiv si in favoarea ta atunci devii suspicios. Unii oameni nu pot trece peste acest sentiment, iar norocul lor poate lua o intorsatura negativa la nivel psihic.

In ultima sa postare de pe Instagram, psihologul Maxim Orindas fiind constient de actualitatea acestui tip de anxietate si stare emotionala cu care se confrunta oamenii a decis sa scrie o postare in care explica in cele mai mici detalii frica de fericire. Iata cum vede el acest fenomen.

Daniela Cheltuitor - vacanta la munte alaturi de sot si nasi! Vezi fotografia in care se observa burtica de graviduta: „La moment ma simt foarte bine moral” - FOTO/VIDEO

 „DESPRE CHEROFOBIE- FRICA DE FERICIRE 

Ai avut situatii in viata cand ti-au venit in minte ganduri precum: “Doamne, de unde atata fericire? Ma si tem sa-i vorbesc cuiva despre asta!” sau “Ma tem sa ma bucur prea tare, ca nu cumva sa se intample ceva rau.”? Aceasta senzatie, in cele mai dese cazuri, este o urmare a unei distorsiuni cognitive de tip generalizat. De exemplu, intr-un studiu al psihologului japonez Kitayama (2009), s-a constatat ca intr-adevar fericirea ar putea duce la consecinte negative, doar ca motivul ar fi in faptul ca aceasta stare ne face mai neatenti la mediul inconjurator. Un alt factor care ne-ar declansa astfel de ganduri porneste chiar din copilaria noastra, cand una din frazele de top ale parintilor nostri era “dupa ras vine plans!” , astfel facandu-ne sa ne mai potolim din comportamentele noastre exaltante, pline de fericire. Insa, cat de ciudat n-ar parea, dar pentru unii aceste ganduri sunt destul de “fondate”, intrucat acestia sufera de CHEROFOBIE- teama de fericire. 

Aceasta fobie ii face pe oameni sa creada ca orice lucru bun va duce la aparitia unor probleme serioase, adevarate dezastre si din acest motiv: 

Refuza sa se bucure si sa isi dea frau liber sentimentelor si dorintelor; 

Evita sa participe la evenimente distractive sau intalniri sociale; 

Se tem sa ia decizii importante sau sa faca schimbari majore in viata lor; 

Atunci cand sunt bucurosi ascund acest lucru de cei din jurul lor. Cherofobia este considerata o forma de anxietate, de aceea pentru a scapa de aceasta problema este nevoie de o analiza a trecutului si a situatiilor care au dus la aparitia starilor de anxietate. In acest sens TCC (Terapia Cognitiv Comportamentala) ar fi unul din cele mai recomandate tratamente.” scrie specialistul.

Cleopatra Stratan si Edward Sanda - imagini de 1,2 milioane de vizualizari pe TikTok, in trei zile. Cum s-au filmat cei doi - VIDEO

Sursa FOTO: Instagram

Articole din aceeasi categorie