23.04.2021
Singura fiica a sotilor Ceausescu era o fumatoare inraita, cu parinti dictatori si ducea o viata retrasa. Afla de ce a murit Zoia Ceausescu

Zoia, singura fiica a sotilor Nicolae si Elena Ceausescu, s-a nascut la 1 martie 1949. Zoia a mai avut doi frati, Valentin si Nicu Ceausescu.

Citeste si :  „Am avut o masina mai luxoasa si am schimbat pe una putin mai veche". Gheorghe Topa cucereste retelele de socializare - VIDEO

Potrivit descopera.ro, singura fiica a sotilor Ceausescu a urmat cursurile Liceului nr. 24, acum Liceul Teoretic „Jean Monnet”, pe care l-a absolvit in anul 1966. Zoia a absolvit mai apoi Facultatea de Matematica, insa avea si preocupari intelectuale, fiind bibliofila si colectionara de opere de arta. Parintii ei, Nicolae si Elena Ceausescu nu erau de acord cu viata extrem de sociala a fiicei lor. Astfel, cuplul a ordonat in repetate randuri Securitatii sa o urmareasca pe Zoia. Nicolae si Elena Ceausescu erau ingrijorati si de anturajul fiicei lor.

Totusi, conditiile in care Zoia Ceausescu a primit titlul de doctor in matematica nu sunt clare.

In 1980, Zoia s-a casatorit cu Mircea Oprean, inginer din Sibiu si profesor universitar la Politehnica din Bucuresti.

Zoia Ceausescu a fost asistent universitar la Facultatea de Matematica, iar apoi a devenit cercetator la Institutul de Matematica. Incepand cu 1975, dupa desfiintarea institutului, Zoia a fost numita director al Institutului pentru Creatie Stiintifica si Tehnica (INCREST), acolo unde a ramas in functie pana in anul 1989. Fiica sotilor Ceausescu nu a detinut functii politice in timpul regimului comunist.

De asemenea, Zoia Ceausescu a publicat mai multe lucrari in diferite publicatii de specialitate, intre 1976 si 1988, printre care American Mathematical Society si The Michigan Mathematical Journal.

Probabil cea mai faimoasa si discutata relatie a Zoiei Ceausescu a fost cea cu Petre Roman, viitor premier al Romaniei. Aventura celor doi a fost confirmata de mai multe persoane, printre care si colonelul de Securitate Dumitru Burlan. Totusi, Petre Roman a negat in repetate randuri relatia cu fiica dictatorului comunist, spunand doar ca a cunoscut-o in vara anului 1971, dupa ce primise o bursa in Franta.

Colonelul de Securitate Dumitru Burlan a publicat in 2003 cartea „Dupa 14 ani – Sosia lui Ceausescu se destainuie” in care a reamintit despre „plimbarea romantica si nevinovata” dintre Zoia si Petre Roman in Parcul Herastrau. Mai mult, Elena Ceausescu i-ar fi cerut lui Burlan sa o duca in parc pentru a-i vedea cu ochii sai pe cei doi.

In timpul Revolutiei din 1989, Zoia si fratii sai, Nicu si Valentin, au fost retinuti impreuna, aceasta fiind acuzata de subminarea economiei nationale. Ulterior, copiii sotilor Ceausescu au fost cercetati in stare de libertate.

In ianuarie 1990, a fost retinut si sotul Zoiei, care a ramas in inchisoare pana la data de 8 august 1990.

Dupa aceea, Zoia Ceausescu a trait o viata retrasa, evitand complet presa. A revenit in atentia publicului in urma cu cativa ani, atunci cand a cerut in instanta carti, tablouri si bijuterii confiscate in 1989, dar si deshumarea parintilor sai. Zoia a murit la data de 20 noiembrie 2006 din cauza unui cancer pulmonar in stadiu avansat. Singura fiica a sotilor Ceausescu avea 57 de ani si era o fumatoare inraita.

Refugiata Yeonmi Park se teme pentru viata ei, dupa ce a vorbit despre regimul condus de Kim Jong-un

Articole din aceeasi categorie