Ideea de a reveni acasă s-a copt timp de doi ani, iar anul trecut, Sorina Onos a revenit acasă. „Conștientizarea anumitor lucruri și maturitatea m-au făcut să înțeleg că vreau să mă conectez cu rădăcinile pe care le mai am aici. A trebuit să pun anumite lucruri la punct, să analizez bine, să mă gândesc ce voi face. Această decizie mi-a luat doi ani”, a povestit invitata monologului.
Onos a continuat: „Acum am aproape un an de când m-am întors și pot să spun că nu am regretat vreodată decizia mea, mă simt liberă, ca în prima zi, și fericită. Părinții mei încă locuiesc acolo. Mai am o soră și un frate, gemeni, dar mi-aș dori să se întoarcă și ei aici”.
A plecat când era în clasa a VII-a. Tânjea mult după colegii ei, după rudele pe care le-a lăsat în Moldova. Totodată, tânăra explică că cea mai mare barieră a fost cea lingvistică: „Atunci când am finisat clasa a VII-a aici, părinții mei m-au luat în Belgia. Am plecat cu o tristețe în suflet, eram foarte atașată de colgii mei la acel moment. Am simțiti o barieră la nivel lingvistic, totuși, am avut noroc, că am fost plasată într-o clasă de elevi care nu cunoșteau limba, scopul era să învățăm limba franceză. Atunci când am urcat prima dată în metro mă gândeam că merge foarte repede, iar în trei ore aș putea fi în Moldova”.
Doar după ceva timp, Sorina a început să privească și lucrurile bune din această experiență: „La ceva timp am început să văd și lucrurile pozitive: era foarte bine organizat din punct de vedere al transportului, oamenii acolo sunt foarte prietenoși, foarte sociabili, nu am fost vreodată discriminată”.
„Părinții mei au decis că plece când au înțeles că-și doresc ceva mai mult pe plan financiar. Țările din Europa oferă un avantaj mare pentru familiile care decid să meargă acolo pentru a locui, este faptul că, ne oferă posibilitatea să ne îndeplinim dorințele: de a cumpăra o casă, de a deschide o afacere proprie, de a vizita mai multe locuri”, a mai povestit invitata monologului.
O experiență frumoasă a avut moldoveanca și cu sistemul de învățământ. „Sistemul educațional din Belgia este unul dintre cele mai bine puse la punct. Eu simt și cred că am acumulat cunoștințe din toate domeniile. Am avut parte de profesori dedicați în ceea ce făceau, dar acest lucru vine la pachet cu mult stres, multe examene. Am fost la o școală multiculturală, mai mult se regăseau colegi din Turcia, nu am simțit pe pielea mea discriminarea. După școală am decis în mod natural să urmez studiile la universitate, dacă aș fi fost în Moldova, aș fi urmat aceeași cale. Eu am ales să fac studiile în comunicare, ceea ce m-a mirat și pe mine. Ca tânăr angajat în Belgia poți să ai un salariu de 1800 de euro pe lună, dacă avansezi, desigur poți să crești și în salariu”, a explicat Onos.

A simțit nevoia să revină acasă, deoarece avea impresia că în Belgia intrase într-o stare de stagnare. În acest sens, Sorina a notat: „Eu cred că aici nu ești prins într-un ritm robotic, simți libertatea altfel, îți construiești singur agenda zilei. Eu simțeam în Belgia că stagnez. Era anul 2024, începutul lui august, când visul meu s-a îndeplinit, eram într-o stare de euforie, în sfârșit călcam pe meleagul meu natal și nu eram în vacanță. Este o diferență foarte mare atunci când te întorci definitiv, atunci știi că nu mai fugi nicăieri, că nu mai ești limitat în timp. Anul acesta simt că sunt hrănită sufletește, nu mai simt nevoia să îmi iau o vacanță să plec undeva pentru că, eu deja sunt acolo unde mă simt bine. Eu cred că dacă ești o fire sociabilă, este importat să ai conexiune nu odar cu părinții, ci și cu toată familia”.
Locuința unui interpret cunoscut de la noi a fost mistuită de flăcări! Iată cum îl poți ajuta - FOTO
„Înițial, am vrut să mă stabilesc cu traiul la Chișinău, doar că mi-am dat seama că eu nu mă simt foarte împlinită aici. Așa că am decis să mă întorc la Cahul, acolo unde mi-am petrecut copilăria și începând cu luna septembrie activez în doemniul proiectelor, într-o diviziune a municiupului Cahul. Am simțit empatie, m-au lăsat să mă acomodez. Le mulțumesc colegilor că sunt atât de prieteoși cu mine... Este uimitor să te întorci, doar că fiecare avem drumul nostru în viață. Avem experiențe ce au lăsat impact asupra noastră, avem experiențe cu alți oameni și fiecare dintre noi avem definiția la ce este bine și potrivit. Eu mă rog ca Europa să vină la noi acasă și noi să avem tot mai multe posibilități similare, ca acolo, să nu mai simțim această necesitate de a pleca”, a mai spus tânăra.
Sursa Foto: Facebook