„Reflexoterapia este o terapie alternativă care implică aplicarea presiunii asupra unor puncte specifice de pe picioare, mâini și urechi, cu scopul de a stimula anumite organe și sisteme de organe”, a spus Cătălina Osoianu, reporterul emisiunii iSănătate.
Funcționarea organelor și fiecare sistem al corpului poate fi stimulat cu această terapie.„Principiul de bază este că fiecare organ și sistem al corpului este conectat la anumite zone reflexe, iar prin stimularea acestor puncte, funcționarea organelor și sistemelor respective poate fi îmbunătățită”, a continuat Cătălina.
„Harta picioarelor este unul din elementele centrale ale reflexoterapiei. De exemplu, mijlocul tălpilor este legat cu gâtul, coloana vertebrală și vezica urinară; vârful degetului mare este conectat cu capul și creierul, iar zona inghinală fiind asociată cu zona mediană din partea de sus a tălpii. Astfel, cunoscând ce afecțiuni și simptome are persoana, specialistul lucrează cu punctele reflexogene corespunzătoar”, a explicat reporterul.
Totodată, Osoianu a enumerat beneficiile reflexoterapiei:„Prin stimularea anumitor puncte, aceasta îmbunătățește circulația sangvină și favorizează eliminarea toxinelor din corp. De asemenea, are efect calmant și relaxant, contribuind la reducerea stresului. Prin stimularea sistemului limfatic și a funcțiilor organelor, terapia contribuie la creșterea rezistenței organismului la infecții. Pe lângă acestea, ameliorează durerile cronice precum migrenele, durerile de spate și cele articulare”.
Nu este considerat un tip de masaj invaziz, dar totuși sunt stabilite anumite contraindicați. „Deși reflexoterapia este considerată un tip de masaj noninvaziv și confortabil, există anumite contraindicații. Printre acestea se numără problemele circulatorii la nivelul picioarelor, cum ar fi varicele, prezența ulcerelor sau infecțiilor, tromboza venoasă, precum și sarcina, în special în primul trimestru”.
„Reflexoterapia oferă o metodă relaxantă și naturală de a sprijini organismul în procesul său de autoreglare, contribuind la îmbunătățirea stării generale de sănătate și la restabilirea echilibrului fizic și emoțional”, a menționat Cătălina.
SURSĂ FOTO: FACEBOOK/Cătălina Osoianu