17.01.2024
Radu Ratoi - acordeonistul care duce faima tarii noastre in toata lumea! Afla povestea primului moldovean care a castigat Cupa Mondiala la acordeon - VIDEO

Pasiunea pentru acordeon i-a dus faima peste tot in lume. Radu Ratoi a revenit la Chisinau pentru a sustine un concert solo pe care l-a pregatit de mult timp. Cum a inceput pasiunea tanarului pentru acordeon, dar si cat de aproape este de visul de a ajunge cel mai mare acordeonist din lume, afla din cadrul unui reportaj marca O Seara Perfecta.

„Acordeonul a aparut de la 6 ani. Am vrut la pian, insa a fost prea tarziu la scoala muzicala, toate locurile erau ocupate. Mi-au spus daca vreau la acordeon. Am facut Scoala de Arte „Alexei Starcea” 9 ani, apoi am continuat la Colegiul de Muzica „Stefan Neaga”, iar apoi am plecat la Copenhaga”, a spus Radu Ratoi, acordeonist.

De-a lungul carierei, tanarul acordeonist a obtinut numeroase premii nationale si internationale. „Primul meu concurs a fost la 9 ani. Realizarile cu adevarat importante la nivel internatinal au inceput cand aveam 16 ani. Pana la 18 ani am castigat toate concursurile de juniori. Urmatorul scop au fost concursurile de la seniori care, la fel, le-am castigat pe toate”, a mentionat Ratoi.

Radu a marturisit ca la inceput de cariera, nu i-a fost deloc usor sa se afirme in strainatate. Insa, cu multa munca si perseverenta, acum duce faima Republicii Moldova in toata lumea: „A fost injositor la inceput, uneori, nu peste tot. Nu se salutau mereu, eu fiind din Moldova. Oricum, intre artisti mereu exista o concurenta acerba. Acum numele meu le impune respect”.

O scoala de modeling din Moldova, la Dubai Fashion Week! Adrian Lefter: „De fiecare data pentru ei este o experienta unica” - VIDEO

Iar cu cativa ani in urma, la doar 20 de ani, a devenit primul moldovean care a luat Cupa Mondiala la acordeon: „Am vreo trei mape groase cu diplome. Eu cumva nu le atrag atentia, mai mult bunica le iubeste. Sunt in Danemarca. Am locuit si in Germania o perioada. Si acasa sunt destul de des”.

Radu Ratoi preda lectii de acordeon in special pentru cativa tineri din Moldova. Totusi, tanarul a spus ca are scopuri mari pentru viitor, iar aceasta este doar o activitate temporara. „Sunt si profesor, insa am putini studenti pentru ca timpul nu-mi permite. Pentru mine un elev este o responsabilitate foarte mare”, a povestit Radu.

Zilele trecute, Radu a revenit la Chisinau cu un concert solo exceptional, adunandu-si publicul la Sala cu Orga.

Horoscop 17 ianuarie 2024. Zodia care intra in afaceri pe bani grei. Va primi o oferta de zile mari

In asteptarea concertului a fost si bunica lui Radu, care a venit sa-si sustina nepotul. Femeia a zis ca pe langa talent, Radu are si o multime de alte calitati: „Este un copil tare bun la suflet. L-am dat la muzica pe vreun an sau doi si cand am vrut sa il luam a spus ca nu vrea”.

Iar spectatorii erau nerabdatori sa-l vada pe talentatul acordeonist moldovean: „Este vestit, vrem sa facem cunostinta cu el”.

Fiind tot mai aproape de visul sau de a ajunge cel mai mare acordeonist din lume, de la 2024 Radu isi doreste… „Sa cant pe scenele cele mai mari. Cred ca totul o sa fie cum trebuie”, a spus in cele din urma artistul.

Articole din aceeasi categorie