23.01.2025
Principesa călugăriță! Destinul trist al fiicei regilor Ferdinand și Maria, care a murit la mănăstire

S-a născut ca Principesa Ileana, dar a murit ca Maica Alexandra pe pământul mănăstirii pe care a fondat-o.

Ieri, pe 21 ianuarie, s-au împlinit 34 de ani de la trecerea în neființă a mezinei regilor Ferdinand și Maria, Ileana, rămasă în istorie și în cultura populară drept „Principesa călugăriță”.

Ileana a fost cea mai mică fiică a regilor Ferdinand și Maria. Ea s-a născut cu două zile înainte de Crăciun, la 23 decembrie 1908 - după calendarul vechi, pe 5 ianuarie 1909, după calendarul nou. Principesa Ileana a fost botezată ortodox la 15 ianuarie, la Palatul Regal din Bucureşti, naşul de botez fiind Regele Eduard al VII-lea (1841-1910) al Regatului Unit şi Împărat al Indiilor din 22 ianuarie 1901.

Mai târziu, regina Maria și-a amintit acel moment plin de emoție, evocat în biografia semnată de Diana Mandache, „Ileana, Principesa României”: „Ileana era copilul sufletului meu. (…) eram fericită că era fetiță, avea ochi mari de un albastru intens”.

Poreclită Ily Lilly – copila angelică, Principesa Ileana era înzestrată cu arta conversației, era o fire spontană, entuziastă, studioasă, vorbea româna, franceza, engleza și germana. Și, dintre copiii primilor Suverani ai României Mari, Principesa Ileana a înţeles poate cel mai bine că noblesse oblige: „Datoria a fost lucrul cel mai important în timpul copilăriei şi adolescenţei mele. Am fost învăţată să-mi fac datoria către ţara mea în toate situaţiile, să fiu respectuoasă şi iubitoare faţă de părinţii mei, loială familiei şi prietenilor”, spunea ea în biografia „Trăiesc din nou”, apărută la editura Humanitas.

Ce avere impresionantă are Melania Trump. Prima doamnă a Statelor Unite a făcut 7 milioane de dolari doar anul trecut

„Ileana era binecrescută de la natură. Ileana se născuse cu legea în ea însăşi şi nu trebuia niciodată să o înveţi diferenţa dintre bine şi rău; Ileana ştia”, o lăuda și Regina Maria, în însemnările strânse în „Povestea vieții mele”, apărută la editura Librex.

Anii războiului au pus bazele vocației monahale

Principesa Ileana avea 5 ani când „timpul n-a mai avut răbdare”, iar omenirea a fost prinsă în cumplita conflagraţie din 1914. „În timpul acelor ani de greutăţi şi pericole, eram deja suficient de mare cât să înţeleg ce se întâmplă”, scria Principesa. Având 8 ani în timpul refugiului de la Iaşi, Ileana şi-a însoţit mama şi surorile în spitalele unde îngrijeau bolnavii. Înaintea părăsirii oraşului, în 2 noiembrie 1916, îşi pierdea mult iubitul frate, Principele Mircea, răpus de febră tifoidă la doar 3 ani – pierdere care a marcat-o profund. Toate aceste suferințe aveau s-o apropie și mai mult de credință și de viitoarea ei vocație monahală.

Apoi, a fost trimisă în Marea Britanie, a învățat la Heathfield în Ascot, la fel ca sora sa, Mignon - Principesa Mărioara, cea care avea să devină Regina Maria a Iugoslaviei în urma căsătoriei cu regele Alexandru I. S-a implicat în mişcările de tineret, Young Women’s Christian Association (YWCA) şi Girl Guides – corespondentul feminin al cercetăşiei înfiinţate de lordul Baden-Powell. Apoi, Principesa Ileana și-a continuat studiile în România.

În toamna anului 1926, alături de Principele Nicolae (1903-1978), a însoţit-o pe Regina Maria în vizita din Statele Unite ale Americii şi Canada. La dineul oficial de la Casa Albă din 19 octombrie, Principesa Ileana, stând în stânga Preşedintele Calvin Coolidge, „a reuşit să-l smulgă din muţenia-i caracteristică şi chiar să-l înveselească, iscându-i zâmbetul prin conversaţia ei, fapt ce a amuzat întreaga asistenţă”. De la localnicii amerindieni, primeşte fie numele de Red Bird („Pasărea Roşie”), fie Pretty Dove („Hulub Frumos”).

Horoscop 23 ianuarie 2025, cu Neti Sandu. Zodia care are mare noroc la bani

Anul următor, însă, venea cu mari schimbăti. Pe 20 iulie 1927, la Castelul Pelişor, vegheat de familie, Regele Ferdinand trecea în rândul celor drepţi. Întrucât Principele Carol (1893-1953) renunţase la tron, fiul său, Mihai, a devenit Rege al României. În perioada Regenţei, Principesa Ileana, valorificând experienţa din Anglia, s-a implicat în mişcările naţionale de tineret, constituind Asociaţia Tinerelor Femei Creştine, filială a YWCA în România, şi Asociaţia Cercetaşelor României – fiind aleasă preşedintele ambelor organizaţii. În 1930, având propria viziune asupra organizării mişcării de tineret, Regele Carol al II-lea a îndepărtat-o din aceste funcţii.  

SURSA FOTO: GOOGLE

Articole din aceeasi categorie