„Acum este o regula noua in cinematografie. Producatorii de film au interes de festivaluri de film internationale, pentru ca cu ajutorul acestora creste si pretul la vanzare filmului si interesul. Aceasta perioada poate dura pana la un an de zile. Daca in acest an apari la TV sau in mediul online, nu mai ai voie sa participi la festivaluri serioase. Asta constrange putin dorintele noastre de a arata filmul mai multor persoane”, a explicat regizorul Valeriu Jereghi.
Barbatul a mentionat ca el nu si-a facut nici o asteptare. „Acest film este diferit ca limba artistic, la limbaj de film. Stiu lipsa cinematografiei nationale deja de 30 si ceva de ani. Spectatorul trebuie adus din nou in sala de cinema, trebuie sa-i oferim diferite stiluri, forme, un limbaj diferit. Eu vin cu un film artistic, cu o cultura cinematografica a mea, pe care o am si de asta nu mi-am facut nici o asteptare”.
„Eu nu m-am deprins cu lupta pentru un numar mare de spectatori. Imi sunt dragi unii spectatori pe care mi-as fi dorit sa-i vad in sala. In acest an, noi am invitat mai multe persoane cu care am putea face un dialog, care ar putea sa-mi spuna ce parerea sincera au despre film. Eu nu ma asteptam la ovatii si multi spectatori. Vreau sa marturisesc ca noi, regizorii de film, avem un sentiment foarte deosebit. Ajungem la un moment in care ne este frica ca vom ajunge in momentul in care filmarile se vor incheia, cand pui punct, vine producatorul, el iti ia filmul si tu pleci cu capul in jos fiindca te desparti de copilul tau, care are nivel de cultura, are scoala si inteligenta. Am impresia ca il trimit la razboi”, a adaugat Valeriu Jereghi.
Acum in Moldova se vorbeste despre doua pelicule: „Pandemia.md” si „Carbon”, care a fost inaintat la Premiile Oscar. „Eu am refuzat sa prezint filmul acesta comisiei, sa il inaintam la Oscar. Eu sunt acela care am lansat acest film, am luptat pentru acest film, pentru ca unii membri ai consiliului erau contra filmului, am pus cuvantul pentru acest film, la nervi, cu un limbaj nu prea redactat”.
Cum ajunge un film sa fie inaintat la Premiile Oscar? „In Moldova s-a initiat o comisie care alege din ceea ce avem in tara in anul dat. Apoi, dupa regula, se face un anunt ca iata comisia incepe lucrul si trebuie sa prezentam lucrarile. Eu am refuzat sa le prezint filmul, pentru ca, de fapt, aceasta este doar o recomandare pentru festival. Eu pot si de acasa sa-mi trimit filmul in colo. Mai departe urmeaza nominalizarea, asta este deja mai serios”, a explicat regizorul.
„Am avut sustinere financiara de la Centrul National de Cinematografie, am avut resursele studioului Pascal Production. Am iesit la capat doar cu banii de la CNC. Nu stiu daca o sa ne rascumparam filmele”, a concluzionat Valeriu Jereghi.