La mai putin de 40 de km de Chisinau, gasim orasul caprelor Kozy. Odata ce treci de poarta acestei localitati, nimeresti intr-o alta lume.
Oraselul Kozy are o primarie, iar primar este tapul Marcel, singurul mascul printre cele peste 70 de capre.
„El are grija de tot de aici. Daca ceva nu-i place, el o sa de-a de stire cu siguranta. El are grija ca in oras sa fie totul in regula. Are primaria lui, este langa sectorul de politie local, are si un portret propriu, o sala de conferinta si altele”, Sergiu Mirza, fondator.
Orasul are o infrastructura bine pusa la punct. Aici gasesti un birou de turism, un institut pentru caprele nobile, un teatru, o banca, si chiar un salon de frumusete.
Oraselul Kozy are si o sectie de politie, iar caprele sau vizitatorii care au incalcat regulile orasului ajung dupa gratii. „Aceasta capra este pedepsita pentru frumusetea sa si pentru stilul sau vestimentar”, Iulia Deliu, reporter ProTV.
Kozy are propriile reguli, dar si propria valuta. In orasel exista un punct de schimb valutar unde poti cumpara valuta localitatii numita kozy coin. Mai mult, din acest oras poti transmite scrisori.
„In spatele meu se afla posta. Noi acum producem timbre si plicuri pentru ca oamenii sa aiba posibilitatea de a transmite scrisori. De asemenea, vizitatorii pot lua jocuri de masa si pot merge la al doilea etaj sa se joace impreuna cu prietenii lor”, Sergiu Mirza, fondator.
Orasul are traditii si o serie de legi unice – toti care cei care viziteaza orasul sunt obligati sa mestece.
Localnicii sunt niste capre de rasa adunate din toata tara. Mai mult, acestea se deosebesc prin inteligenta aparte.
„Aceste capre au fost procurate de la diferite ferme din Republica Moldova. Aceasta rasa este foarte buna, sunt prietenoase. Sunt capre cu caracter diferit. Sunt cele care iubesc mancarea, sunt care iubesc muzica si stau langa boxa si asculta muzica. Fiecare capra este diferita. Si oamenilor le este interesant cand vad astfel de capre”, Sergiu Mirza, fondator.
Doritorii pot deveni cetatenii acestei localitati, mai mult pot obine si un carnet de munca.
„Daca omul nu are bani si este interesat sa ajute orasului, el primeste carnet de munca si merge la diferite locatii si lucreaza. El poate ajuta cu livrarea mancarii pentru capre, pot pregati mancare, pot face curatenie”, Sergiu Mirza, fondator.
Scandal urias! "Daily Mail" le-ar fi ascultat convorbirile Printului Harry si lui Elton John
Constructia oraselului a durat mai bine de trei luni, iar materialele folosite au fost adunate de prin gospodariile din sat.
„Toate oalele din orasul nostru sunt de la oamenii care au avut case vechi si nu le trebuiau aceste oale. Noi le-am cumparat de la ei”, Sergiu Mirza, fondator.
De la mic la mare, caprele i-au cucerit pe toti.
„Ne place oraselul pentru ca e frumos, sunt capre multe, pisici, caini”.
„Am reusit sa le hranesc. Imi pare frumos aici”.
„Mi-a placut ideea cu casutele, pentru ca este chiar ca un oras adevarat si mi-a placut ca capritele merg peste tot, poti sa le hranesti, sa stai cu ele”.