26.03.2020
Parintele Savatie Bastovoi - reguli de aur cum sa petreci timpul inchis cu apropiatii tai fara sa iti iesi din minti: „Aceste sfaturi ne-au fost lasate de calugarii din Pustia Egiptului si sunt foarte eficiente.”

Intrucat epidemia de coronavirus este in plin apogeu in Europa, tot mai multa lume prefera sa ramana acasa, decat sa se expuna riscului de a iesi afara. Astfel, carantina ii aduce din nou alaturi pe toti mebrii unei familii, iar deseori aceasta reintalnire de durata devine o adevarata provocare.

Parintele Savatie Bastovoi a oferit cateva reguli de aur, gratie carora ne putem linisti nervozitatea si pastra calmul chiar daca acasa, in aceeasi camera, au loc lectii on-line, conferinte stiintifice si consilii pedagogice.

„Dragii mei,

vreau sa va dau citeva reguli de aur cum sa petreceti inchisi cu casnicii vostri fara sa va iesiti din minti.

Nu va tulburati, nu sinteti singurii oameni care ajung la stari de nerabdare cind sint pusi sa stea mai mult timp la un loc - este o ispita a naturii umane. Aceste sfaturi ne-au fost lasate de calugarii din Pustia Egiptului din veacul al IV-lea si sint foarte eficiente. Iata cum puteti evita nervozitatea si sa va pastrati pacea.

1. Nu porunci, fii tu cel care slujeste. Nu spune: "fa cafea, fa mincare, spala vasele", ci apuca-te tu si fa cafea, fa mincare sau spala vasele. Fa o revizie in memoria ta si vei vedea ca orice tensiune si cearta incepe de la o porunca sau repros ca celalalt nu a facut un lucru despre care tu crezi ca e treaba lui sa il faca. Nu, nu e treaba lui, e treaba voastra, pentru ca acum sinteti in celeasi conditii. Despre un sfint se spune ca a trait o viata cu ucenicul sau mai tinar si niciodata nu i-a poruncit ceva.

2. Daca vei sti ca nu sotul/sotia, copilul sau parintii te tulbura cu nemultumirile si reprosurile lor, ci un duh rau vrea ca voi sa nu pastrati iubirea, iti va fi mai usor sa nu raspunzi in acelasi mod razbunator. Raul este o fantoma straina care nu are ce cauta intre voi. Nu raspunde cu repros la repros.

3. Faceti putina disciplina: conveniti orele de mincare si de somn ca sa nu aveti prilejuri de cearta. Daca unul adoarme la 23, iar altul la 2.00 noaptea, va veti trezi pe rind si veti avea prilej de ginduri proaste. Unul doarme, altul bea cafea, zgomotul il trezeste etc. si motivul de cearta e gata. Mincarea si somnul sint momentele care pot tulbura intreaga zi.

4. Sa va cereti iertare daca simtiti ca tensiunea a crescut. Rugati-va intr-un loc ferit ori de cite ori inima se umple de ginduri de revolta impotriva celuilalt. Nu vorbiti la minie caci veti ajunge sa auziti de la celalalt ceea ce va va chinui multe zile dupa aceea. Observati ce anume va irita la celalalt si evitati sa vorbiti despre acel subiect - biruiti revolta cu ginduri bune.

5. Luati aceasta perioada ca pe un exercitiu care va arata cine sinteti, cit puteti si ce aveti de oferit celuilalt din experienta de viata pe care o aveti. Cu alte cuvinte, cite parale faceti.

Nu uitati, toata lumea este la strimtoare acum si nu e vreme de certuri si reprosuri fara noima. Mincati cumpatat, dormiti la timp, vorbiti cu masura, cautati pacea si o urmati, fiti stilpul de sustinere, nu piatra de poticnire.

Si asta va trece.”, spune parintele in postarea sa de pe Facebook.

Sursa foto: Facebook.com

Articole din aceeasi categorie