07.11.2024
Mâncăm sau nu după ora 18? Ce recomandă medicul gastroenterolog Viorica Carauș - VIDEO

Mancatul după ora 6 este considerat un mare păcat dacă vrei sa ai o talie de viespe. Să fie totuși așa și ce impact poate avea o cină târzie, află de la medicul gastroenterolog, Viorica Carauș, în cadrul unui live marca O Seară Perfectă.

Este important și felul în care mâncăm, nu doar ce mâncăm. „Nu este ok să mâncăm, iar între timp să privim televizorul sau să folosim gadgeturile. Mâncarea trebuie savurată, dar pentru a o savura trebuie să te uiți în farfurie ce mănânci. Trebuie să mesteci această mâncare. Prima etapă a digestiei are loc în cavitatea bucală, este digerată de către salivă și pregătită de următoarea etapă”, a explicat Viorica Carauș, medic gastroenterolog.

La nici un an de la nașterea Laurei-Emilia, familia Diannei Rotaru se mărește din nou! Astăzi, la O Seară Perfectă, afli toate noutațile din viața interpretei - VIDEO

„Noi mâncăm compulsiv, uitându-ne la gadgeturi, pe unde rugumăm, pe unde nu, pe unde înghițim, pe unde nu și tot mâncăm necontrolat. Deci, riscăm să avem o cantitate excesivă de alimente pentru că, mănânci fără să-ți dai seama cât ai mâncat, dacă te-ai concentrat asupra altor lucruri. Al doilea moment este că, creierul nu savurează această mâncare, ea trebuie savurată. Nu în zadar se spune că mâncarea este o plăcere, dar pentru a o savura trebuie să fim conștienți ce mâncăm, cum mâncăm”, a continuat specialistul. 

Senzația de sațietate apare la aproximativ 20 de minute după ce începem să mâncăm, a mai explicat Viorica: „Așa este, de aceea, trebuie de mâncat încet, nu ne grăbim, pentru că așa, senzația de sațietate vine mai târziu și iarăși riscăm să mâncăm o cantitate în exces de alimente, să luăm o cantitate în exces de calorii, ceea ce ne va dăuna. Nu vom avea de câștigat, decât doar de pierdut. În acest caz, nu mâncăm cu gadgeturile în față, nu privim televizorul, dar ne uităm ce mâncăm, ce facem, savurăm, mâncăm lent pentru că, mai mult timp reușeșți să economisiți dacă mănânci lent decât dacă faci două lucruri odată”.

Cifra destinului - cum o calculăm corect și în ce mod ne afectează viața? Alisa Babin, numerolog: „Atunci când noi nu cunoaștem destinul...” - VIDEO

Totodată, este important de știut faptul că, cina trebuie luată cu 3-4 ore înainte de somn. „Obiceiul de a servi cina târziu este un obicei prost, trebuie cu toții să fim atenți la ce oră consumăm alimentele. Ultima ingerare a alimentelor trebuie să fie cu 3 sau 4 ore înainte de somn. La cină ar fi bine să dăm prioritate alimentelor cu calorii joase, cu o cantitate scăzută de carbohidrați, fie că este carne, fie că este pește și legume, atunci va fi o cină înalt proteică și una sățioasă, nu vom avea riscul de a aduna această grăsime pe corp”, a notat medicul.

 SURSĂ FOTO/VIDEO: ARHIVA PRO TV CHIȘINĂU

Articole din aceeasi categorie