20 aprilie 2025, 17:12

Cum eviți excesele alimentare de Paști? Nutriționista Elena Ozun oferă câteva trucuri utile, pentru ca să savurăm din deliciile de pe masa de sărbătoare, fără repercusiuni pentru sănătate și starea noastră de bine - VIDEO

Sărbătorile pascale vin cu bucurie, dar și cu mese îmbelșugate, care pot lăsa urme mai puțin plăcute: retenție de apă, oboseală sau chiar câteva kilograme în plus. În cadrul unui interviu marca iSănătate, nutriționista Elena Ozun oferă sfaturi pentru a menține un stil de viață echilibrat, fără să renunțăm complet la plăcerile culinare tradiționale.

În urma sărbătorilor ne putem alege cu probleme, poate fi vorba chiar și de câteva kilograme în plus.„Una dintre cele mai importante reguli este să menținem cele 3 mese pe zi, să nu avem acele creșteri în glicemie, trebuie să o menținem. Mâncând foarte des, gustând în permanență, facem acest lucru și avem tendința să vrem să mâncăm mai mult, ne duce către niște simptome nu tocmai plăcute în timp. A doua zi ne trezim cu retenție de apă, oboseală cronică”, a explicat nutriționista Elena Ozun. 

Hristos a Înviat! Cine sunt vedetele de la noi care au ales să meargă la biserică în noaptea Învierii, alături de familie, prieteni sau rude - FOTO/VIDEO

A doua recomandare, atunci când suntem la masă, e să facem alegerile corecte, a notat specialistul:„Dacă mergem în ospeție nu putem neapărat să influențăm ce bucate vor fi, dar dacă pregătim noi, cu siguranță putem să alegem niște bucate care să fie în echilibru și este simplu să avem o sursă de proteină, consumăm carnea pe care toți o avem pregătită. Este suficient un tip de carne, după care, cu siguranță cât mai multe fructe și legume pentru a echilibra proteina cu fibrele. Ulterior, grăsimi cu siguranță vor fi suficiente în cărniță și nu mai sunt necesare acele salate cu maioneză. Pe acestea le-aș exclude în totalitate”. 

„Dacă ne dorim o sursă de proteină, ouăle, care cu siguranță vor fi, iar dacă mâncăm la masa de Paște un ou sau două, este absolut în regulă. Puteți să mai lăsați și pentru următoarele zile, la micul dejun, încă e posibil de ciocnit ouăle. Un tip de desert, dacă ne dorim acest lucru e cozonacul sau orice altceva ce vă place și uite cam acolo ar trebui să ne oprim”, a continuat invitata. 

Un alt sfat dat de către Elena este să estimăm cantitativ cât mâncăm:„Încă un sfat, dacă avem farfuria în față, ne punem de toate ca să vedem ca și cantitate cât este și să ne oprim acolo. Am mâncat din farfuria pe care ne-am pus-o din start, fără a mai ciuguli încă ceva”.

Ce coincidență! Prezentoarea PRO TV, Daniela Andreev, își sărbătorește ziua de naștere chiar de Paște: „Accentul va fi mai mult pe...” - VIDEO

„Încă un aspect care ar putea să ajute este dacă totuși e să consumați alcool. Un păhar cu vin roșu, de casă, este minunat și suficient pentru că, atunci când este exces, iarăși avem tot felul de situații neplăcute. Vinul roșu ajută și la digestie, este și fermentat, dar atenție mare la persoanele care deja au probleme cu balonările pentru că, tot ce este fermentat poate acutiza balonarea și atunci trebuie să alegeți cu grijă dacă se potrivește sau nu vinul”, a notat Ozun. 

SURSA FOTO: ARHIVA PRO TV

Advertorial