16.04.2022
O ucraineanca si o rusoaica au purtat crucea in procesiunea condusa de Papa Francisc

Credinciosii catolici din toata lumea sarbatoresc in acest weekend Pastele. Papa Francisc a condus, vineri seara, procesiunea Crucii, organizata pentru prima oara de la debutul pandemiei la Colosseum.

Crucea a fost purtata de doua femei, o ucraineanca si o rusoaica. Nu toti au fost, insa, de acord, cu gestul de reconciliere initiat de Vatican.

Mii de credinciosi catolici au participat la ceremonia solemna organizata in capitala Italiei, la Colosseum, in Vinerea Mare, pentru prima oara de la inceputul pandemiei. Pelerinii si turistii au aprins candele in timpul procesiunii, in fruntea careia s-a aflat Papa Francisc.

Vaticanul a ales doua femei sa poarte crucea in timpul procesiunii - o asistenta medicala din Ucraina si o studenta la medicina din Rusia - care ar fi trebuit sa simbolizeze reconcilierea. In mesajul sau, Papa Francisc a facut apel la pace.

Papa Francisc: ”Te rugam, Doamne, ia-ne de mana ca un Tata. Pentru ca ne-am departat de Tine. Te rugam sa convertesti inimile noastre rebele, ca sa putem urmari proiecte de pace. Fa-i pe adversari sa-si stranga mainile, ca sa guste iertarea reciproca. Te rugam sa dezarmezi mainile ridicate de frate contra frate, asa incat acolo unde e ura sa infloreasca armonia.”

Cu toate astea, este primul Paste fara restrictii, de la inceputul pandemiei incoace, iar pe strazile din Roma bate vantul renasterii. Catolicii italieni se straduiesc sa aiba parte de un Paste ca la carte, cu oua rosii... chiar daca sunt din ciocolata.

Pierina Minelli: E”ste foarte frumos, pentru ca sunt foarte multe culori de primavara, asa cum vedeti. Este, cu adevarat, o renastere, mai ales in perioada aceasta simtim nevoia sa ne indulcim cu ceva..”

Turist: ”Suntem cu totii aici, toata familia, si e foarte placut. Am luat flori, totul este foarte linistit si frumos, avem florile si multe altele, e perfect.”

Vinerea Mare a fost celebrata cu fast si obiceiuri traditionale si peste ocean. Intr-un orasel minier din centrul Mexicului, catolicii au participat, cu mic, cu mare, la procesiunea religioasa organizata pe strazile localitatii.

Unii credinciosi, numiti “cei crucificati”, au purtat pe umeri legaturi voluminoase de crengi spinoase, intr-o incercare de a imita suferinta lui Iisus Hristos pe Drumul Crucii. Iar altii si-au dovedit credinta flagelandu-se. Traditia dateaza din anul 1622.

Articole din aceeasi categorie