23.01.2025
O poveste de succes în antreprenoriatul social! Cum un francez și o moldoveancă au deschis o fabrica artizanală de cașcavaluri la Horodiște - VIDEO

Într-o lume a afacerilor tot mai competitive, unii antreprenori aleg să îmbine profitul cu un scop nobil, contribuind activ la dezvoltarea comunității din care fac parte. Un exemplu viu în acest sens sunt Tatiana Pagu și Thierry Ernst, o familie care a renunțat la o viață confortabilă în Franța pentru a începe un proiect de succes în satul Horodiște din Republica Moldova. În cadrul podcastului „Mama Răniților” cu Daniela Montecore cei doi au povestit totul, de la producerea de cașcaval și dulcețuri, până la sprijinirea comunității locale.

„La început am vrut să deschid o fabrică de sirop și dulceață, dar am descoperit cum se face cașcavalul, am descoperit că este prea mult lapte prin sate și am văzut imediat că este posibilitatea de un proiect social și pentru început am testat să văd dacă se primește acasă. La noi acasă era laborator de cașcaval”, povestește francezul Thierry Ernst.

La rândul său, Tatiana Pagu, originară din Republica Moldova, subliniază: „Ideea a venit dintr-un spirit de a ajuta oamenii din Republica Moldova și când ne-am reîntors în țară, în 2010, am venit cu proiectul social de a ajuta oamenii din Horodiște, am dezvoltat diverse proiecte sociale și la un moment dat ne-am dat seama că oamenii credeau că noi suntem datori și așteptau ajutorul nostru. În acel moment am înțeles că am greșit undeva, iar atunci am cumpărat o revistă, căci îmi doream să fac săpun ecologic și Thierry a văzut în acea revistă o rețetă de cașcaval și mi-a zis să nu le mai dăm oamenilor mură în gură, dar să îi punem la treabă. La început le-am propus să cumpărăm laptele și am început să producem cașcaval. La început a fost o glumă, după care toată lumea care gusta cașcavalul ne-a zis să facem o întreprindere și să-l vindem pe piață. Astfel, sunt 10 ani când din glumă s-a transformat într-o afacere”.

Dragostea lor nu a durat nici 3 ani! Top 7 cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din Moldova - FOTO

Cei doi soți aveau afaceri profitabile în Franța, însă, Tatiana a dezvăluit că au decis să renunțe la tot pentru a se stabili în Republica Moldova: „Când am decis să revenim în Moldova am vândut tot din Franța”.

Satul Horodiște a devenit locul în care Tatiana și Thierry au decis să își pună în practică viziunea: „Eu din copilărie îmi doream foarte mult să ajut copiii care sunt fără părinți, copiii bolnavi, femeile bătrâne, asta era o dorință de-a mea din copilărie și când am deschis asociația în 2002 noi făceam lucruri sociale în Republica Moldova. La început noi eram stabiliți în Franța și câștigam bani acolo, dar veneam în Moldova și ajutam oamenii. În 2005, bunica mea a decedat și la înmormântare a venit un bătrânel din Horodiște și ne-a invitat la el în sat, noi am mers în ospeție, dar atunci am observat că este nevoie de ajutor. Pe atunci, lucram doar cu Chișinăul, căci eu sunt din Chișinău și știam că există probleme mult mai grele prin sate, dar nu fusesem să văd. Pentru început am ales să lucrăm cu școala, să aducem ajutor la școală”.

După implicarea în proiecte sociale de ajutorare a copiilor și vârstnicilor, cei doi au adoptat o abordare mai practică:„În 2005 noi am făcut cunoștință cu primarul din Horodiște și el ne-a arătat școala veche care era o ruină și atunci m-am gândit că aș face o casă de copii acolo. Noi ne-am dus înapoi în Franța, dar stăteam și ne gândeam cum am putea dezvolta satul și ne-a venit în cap că am putea lua o parte din clădire să facem o mini-fabrică, ca soțul meu să facă dulcețuri după tehnologia franceză, ca să ajutăm oamenii din jur prin cumpărarea de legume și fructe și astfel să aducem o economie țării. Și noi din 2005 până în 2009 am făcut asta, iar în acel an am hotărât totuși să plecăm în Moldova căci era foarte greu să lucrăm de la distanță. Noi aveam restaurantul și am zis că dacă vindem restaurantul cu suma pe care ne-am propus-o noi, atunci plecăm. A durat un an până am găsit cumpărătorul care ne-a dat suma pe care ne-am propus-o și i-am spus soțului că nu cedăm niciun euro”, a mai adăugat Tatiana.

„Nu trebuie să-i iei omului dreptul de a evolua și de a reprezenta țara”! Reacția lui Mc MIKE, finalist al etapei naționale Eurovision 2025, după anunțul că Moldova nu va participa în competiție - VIDEO

„Soțul meu a început să producă dulcețuri, doar pentru a testa piața și a vedea ce putem produce. Un produs nou pe care îl producem noi este o pastă pe bază de ciocolată cu alune. Cum spune Thierry - este nutella din Moldova. Noi facem toate astea cu gândul ca copiii noștri să mănânce ceva natural și să-i învățăm să mănânce asta”, a mai adăugat Tatiana.

De-a lungul călătoriei lor antreprenoriale, cei doi au avut și momente mai dificile. Unul dintre cele mai curioase experimente povestește Therry că a fost încercarea de a face cașcaval din lapte de măgăriță: „Noi am încercat să facem cașcaval din lapte de măgăriță, dar el este foarte scump și nu este un cașcaval foarte gustos, deoarece sunt foarte puține grăsimi și pentru mine nu este corect să vinzi cașcavalul cu 500 de euro. Noi avem colaborare cu o fermă de măgărițe, dar un litru de lapte costă 400 de lei”.

Vezi în scevența video de mai jos mai multe detalii despre afacerea celor doi: 

Justin și Hailey Bieber se despart? Ce s-a întâmplat pe conturile lor de Instagram și cum au dat de înțeles că nu ma formează un cuplu - FOTO

SURSA FOTO: FACEBOOK

Articole din aceeasi categorie