13.01.2020
O mama din Coreea de Nord risca inchisoarea pentru ca si-a salvat copiii dintr-un incendiu, in locul portretelor familiei Kim
O mama din Coreea de Nord risca ani grei de inchisoare pentru ca si-a salvat copiii din incendiul care i-a cuprins casa, in locul portretelor cu liderii tarii.

Femeia este investigata de catre Ministerul Securitatii de Stat din Coreea de Nord, dupa incendiul izbucnit in casa impartita de doua familii din Onsong, provincia Hamgyong de Nord, aproape de granita cu China. Adultii erau afara in momentul izbucnirii incendiului si s-au grabit sa-si salveze copiii atunci cand au vazut fumul. In tot haosul creat, un set cu portretele liderilor tarii a fost uitat in casa si a fost distrus de flacari, relateaza Daily NK.

In Coreea de Nord, este obligatoriu ca in fiecare casa sa fie expuse portretele liderilor decedati - Kim Il-sung si Kim Jong-il - iar acest lucru este verificat periodic de inspectori. Potrivit legilor in vigoare in aceasta tara, toate reprezentarile familiei Kim trebuie sa fie tratate cu acelasi respect ca persoana in sine, ceea ce inseamna ca neglijarea portretelor este o infractiune grava.

Daca este gasita vinovata, femeia risca foarte multi ani dupa gratii si munca silnica, anunta Digi24.ro.

Pentru ca este cercetata, mama nu poate sa isi vada copiii care sunt in spital si nici nu le poate procura antibiotice pentru arsurile pe care le-au suferit, potrivit Daily NK.

Vecinii ar fi vrut sa o ajute, insa, de teama unei anchete, au decis sa nu se implice.

Mama va putea sa se ocupe de ingrijirea copiilor dupa ce autoritatile vor finaliza investigatia”, spune sursa citata.

Nord-coreenii care salveaza din incendii sau in urma inundatiilor portretele Kim sunt considerati eroi, mai ales daca mor facand asta. Jun Yoo-sung, care a reusit sa fuga din tara in 2005, a amintit, in cadrul unui interviu acordat pentru presa din Coreea de Sud, cazul unei fetite de 14 ani - Han Hyon-Gyong - care a murit inecata incercand sa salveze portretele Kim din casa familiei luata de viitura. Fetita a fost decorata post-mortem, iar scoala la care a invatat a primit numele ei.

Presa din Coreea de Sud a relatat cazul unui barbat acuzat de o infractiune violenta iertat si tratat acum ca un erou pentru ca a salvat portretele din casa cuprinsa de flacari a unor vecini.

In acelasi timp, cei care „pangaresc” portretele risca pedepse extrem de dure. Spre exemplu, Otto Warmbier, un student american care a vizitat capitala Phenian, a fost condamnat la 15 ani de inchisoare pentru ca a impaturit un portret cu Kim Il-Sung.

Sursa foto: digi24.ro

Articole din aceeasi categorie