Maria Branyas Morera s-a nascut la San Francisco, Statelor Unite ale Americii, pe 4 martie 1907. Trei ani mai tarziu, familia ei de origine spaniola s-a mutat la New Orleans, in sudul Statelor Unite, iar in 1915 s-a intors in Spania.
In 1931, Maria Branyas Morera s-a casatorit cu un medic, care a murit la varsta de 72 de ani. Femeia a nascut trei copii, dintre care unul a decedat, si are azi 11 nepoti si 11 stranepoti. Maria Branyas Morera a supravietuit pandemiei de gripa din 1918 (numita si gripa spaniola), dar si celor doua razboaie mondiale si Razboiului Civil Spaniol.
Fiica cea mai mica a femeii, Rosa Moret, in varsta de 78 de ani, considera ca starea buna de sanatate a mamei sale se datoreaza "genelor" ei. "Nu a mers niciodata la spital, nu a avut niciodata nimic rupt", a declarat miercuri Rosa Moret la televiziunea regionala catalana. De 20 de ani, Maria Branyas Morera locuieste la caminul de batrani Santa Maria del Tura din orasul Olot, situat in nord-estul Spaniei.
Institutia a anuntat ca va organiza, zilele viitoare, o "mica petrecere" cu usile inchise, pentru a "sarbatori acest eveniment foarte special". "Este sanatoasa si este surprinsa si recunoscatoare pentru interesul manifestat", au precizat reprezentantii caminului. La 115 ani, cat are acum, strabunica ar putea fi declarata cel mai varstnic om al planetei, dupa ce calugarita franceza, cunoscuta ca sora Andre, a incetat din viata marti, in somn, la varsta de 118 ani. Intr-un e-mail trimis AFP, consultantul principal in gerontologie al Guinness World Records, Robert D. Young, a declarat ca Morera este "probabil" cea mai varstnica persoana din lume. Acest lucru, "insa, nu este confirmat in acest moment".
Organizatia Guinness urmeaza sa ia o decizie oficiala dupa verificarea documentelor oficiale si intervievarea familiei lui Morera, a mai precizat Young. Cartea recordurilor Guinness World Records a inregistrat recordul stabilit de sora Andre la 25 aprilie, dupa decesul japonezei Kane Tanaka, la varsta de 119 ani.
Tanara se nascuse pe 2 ianuarie 1903 in departamentul Fukuoka, in acelasi an in care fratii Wright au realizat primul zbor cu motor, iar Marie Curie devenea prima femeie recompensata cu un Premiu Nobel, noteaza Agerpres.