Prietenii si colegii de breasla au pregatit o adevarata sarbatoare pentru maestrul Gheorghe Urschi cu muzica, flori si urari de bine.
Fiicele maestrului i-au fost alaturi ca de fiecare data si l-au incurajat pe regele umorului, care a fost emotionat de surpriza.
„Multe lucruri se trec, dar creatia trebuie sa ramana. Mizam mult ca anul asta vom fi presurati cu mai multe evenimente, cu mai multe lucruri frumoase. Avem ce spune, ce arata despre Gheorghe Urschi. Mi-as dori ca in aceasta societate a noastra, democrata in devenire, fiecare actor sa aiba parte de cat mai multe bucurii. Si tati isi doreste acest lucru”, Laura Urschi, fiica artistului.
Si in acest an, cel mai bun prieten al umoristului, i-a adus in dar simbolul anului. Acesta a venit la maestru cu un iepure negru.
„L-am cautat in mai multe locuri, pana nu am gasit unul negru. In primul rand ii dorim sanatate, sa il vedem sanatos, sa ne bucure cu glumele lui. Trebuie sa fim optimisti”, Vladimir Garstea.
„Pentru Maestatea Sa, regele Gheorghe Urschi, i-am adus aceasta comoara de aur, pentru ca o merita din plin. Vrem sa-i demonstram in primul rand ca il iubim”, Mariana Mihaila, interpreta.
Scriitor, actor, scenarist si regizor, este un profesionist in tot ce face, iar cele trei filme la care a muncit ca scenarist si regizor, „Cine arvoneste, acela plateste”, „Valeu, valeu, nu turna” si „Fenta”, au ramas un adevarat patrimoniu pentru cultura noastra.
II placea sa scrie si avea un stil aparte. Scheciuri, monologuri, miniaturi, dar si cateva volume de nuvele.
„Eu as mentiona in mod deosebit o latura a creatiei sale, mai putin observata, mai putin cunoscuta de lume. Este vorba de nuvelele si de povestirile de mai mari proportii consacrate unei lumi mai speciale, care este lumea adolescentei. Inafara de comicul pe care il cunoastem cu totii, Gheorghe Urschi este si un scriitor cu un dar deosebit”, Mihai Cimpoi, academician, critic literar.
Nu doar umorul este marea lui pasiune, dar si muzica. A scris numeroase versuri pentru cantece, iar unii artisti au avut onoarea sa colaboreze cu maestrul si sa faca piese pe versurile sale.
„Mi-a facut versurile unui cantec foarte solicitat de lumea de la tara „In jurul teascului”. Am gasit limba comuna si imi era draga de cum munceste el si cum se deda meseriei pe care o avea. Acum imi ramane sa-i doresc sanatate, pentru ca are cel mai mult nevoie de ea. Nu stiu daca pe parcursul vietii mele voi mai intalni un asemenea om, cu asa un dar, un asa mare artist”, Mihai Ciobanu, interpret.
„Eu am avut ocazia si marele noroc sa cant o piesa pe versurile domniei sale, pe care mi le-a dat fiica sa mai mare, Liliana. Ii salut pe aceasta cale, le doresc sanatate, un an mai bun familiei lor. Stiu ca aceste doua fete, impreuna cu sotia, au grija de maestru. E ceva frumos aici la mijloc. Si, chiar daca este undeva pus in niste rame fiziologice, vazandu-l de multe ori pe Facebook cum zambeste si radiaza, asta ma bucura, imi da speranta ca poate intr-o zi o sa-i revina graiul si o sa ne mai spuna ceva”, Mihai Budurin, interpret.
A scris si piese de teatru, iar „Testamentul” a devenit un record pentru scena basarabeana fiind cel mai longeviv spectacol, jucat mai bine de 30 de ani pe scena teatrului „Luceafarul”, acolo unde Gheorghe Urschi si-a inceput cariera de actor.
„Toate spectacolele sunt foarte aproape de sufletele moldovenilor nostri. Cateva zile in urma, pe data de 13 am jucat. Avem spectatori care vin de zeci de ani. In acest an vor fi 31 de ani. Pe spectacolele lui Gheorghe Urschi au crescut generatii intregi”, Paulina Zavtoni, actrita.
A facut istorie si a ridicat umorul la un alt nivel, iar cei care au avut norocul sa-l cunoasca si sa munceasca alaturi de el, au invatat multe atat de la artistul cat si de la omul Gheorghe Urschi.
„Asa cum Nicolae Sulac a ridicat cultura cantecului popular, Gheorghe Urschi a ridicat cultura umorului in scena. Multe momente au fost alaturi de Urschi, si momente cand nu mai puteam de ras, dar si momente cand ajungeam la lacrimi, pentru ca Urschi este de firea sa un om foarte si foarte trist. Eu chiar ma intrebam deseori cum poate un om atat de trist si atat de sensibil la ale sale sa isi schimbe masca si sa faca atata umor frumos”, Valentin Delinschi, actor.
In aceasta zi, pentru maestru urarile au curs garla, iar cea mai mare dorinta a tuturor este sa-l vada pe Gheorghe Urschi sanatos.
„La multi ani, Gheorghe, Ghita, te pup. La multi ani, puiu”, Paulina Zavtoni, actrita.
„Scumpul si bunul meu prieten, bunul meu profesor, regizor, pedagog. Iti multumesc ca ai aparut in viata mea, am luat multe de la tine. Sanatate iti doresc”, Valentin Delinschi, actor.
Actorul s-a retras din lumina reflectoarelor in 2011, dupa ce a suferit un atac cerebral. Gheorghe Urschi a scris carti, a semnat cateva piese de teatru, scenarii de film si a realizat numeroase emisiuni si concerte.