„Anul acesta au înflorit mai devreme. Am avut primele lalele pe 25 decembrie. Soiuri sunt multe! În general, cultivăm 40 de soiuri, dar după culori sunt doar câteva: albe, galbene, roșii, mov”, a spus Gheoghe Tonu, florist.
Afacerea cu flori este una de familie, iar povestea ei a început cu 40 de ani în urmă. „Vreo 40 de ani, nici nu mai știu pentru că, a fost demult tare. La început, vreo 6 ani am cultivat doar în soi deschis. Mai apoi, încetișor, am început să cultivăm și în sere. A fost un hobby la început, mai mult o plăcere. La început am cumpărat primii bulbi de la o profesoară din sat care avea grădina plină cu flori. Era doar un soi, dar treptat am cumpărat flori și din țările baltice”, a explicat floristul.
Gheorghe Tonu foloseşte o metodă specială pentru a cultiva cele mai proaspete şi frumoase lalele din seră. „Din 2020 am trecut parțial la metoda pe apă, mie metoda dată îmi place. Nu e mai ușoară, dar îmi place că e mai curat. Aceasta este o plăcere. Eu la 07:30-08:00 trebuie să văd care este situația în seră”.
De 14 februarie şi 8 martie vor înflori şi alte flori. „O să avem zambile, crocuși și iriși”, a menționat Gheoghe Tonu.
21 ianuarie: evenimentele, curiozitățile și personalitățile zilei - FOTO
Iar pentru ca lalelele să ţină cât mai mult în vază, trebuie să ai grijă corespunzător de ele: „Lalelele se cumpără în bob și ele cresc în apă. Dacă sunt în bob o să țină vreo 10-12 zile, dar dacă sunt deja înflorite, atunci mai puțin. Vin oameni din diferite localități, ne văd la TV. O parte vin aici și alta la piață și ne realizăm”.
SURSA FOTO: FACEBOOK/Flori / Lalele Bardar