Brigadeiro
Povestea acestui desert incepe in 1945, cand generalul de brigada (brigadeiro) Eduardo Gomes a candidat la presedintia Braziliei. Pentru a ii sustine candidatura, cateva femei din Sao Paulo au creat acest desert si l-au vandut cu scopul de a strange fonduri pentru campania prezidentiala. Desi Gomes a pierdut alegerile, acest desert a ramas atat de popular incat a fost numit Brigadeiro, in cinstea lui. Seama cu trufa de ciocolata, dar este facut din lapte condensat, pudra de cacao si unt si se mananca de fiecare data cand e motiv de sarbatoare in Brazilia.
Pastel de nata
Se spune ca pasteis de nata au fost create de calugarii din Manastirea Jeronimos aflata in cartierul Belem din Lisabona inca de dinainte de secolul al XIX-lea. Astazi, aceste tarte cu crema de ou sunt reprezentative pentru gastronomia portugheza. Desi se gasesc in intreaga lume, cele autentice pot fi mancate la Pasteis de Belem, patiseria din Lisabona care vinde peste 20.000 de pasteis pe zi. Se spune ca reteta originala este stiuta doar de trei persoane.
Creme brulee
Acest desert din crema de galbenus de ou, zahar si smantana dulce se afla pe orice meniu al unui restaurant frantuzesc. Desi Anglia si Spania spun ca reteta originala le-ar apartine, prima mentionare a creme brulee-ului dateaza din 1691, in cartea de bucate a unui bucatar de la Versailles. Crema Catalana (intalnita in barurile si restaurantele din Barcelona) si Trinity Burnt Cream (servita in Cambridge) sunt alte doua deserturi similare cu creme brulee-ul frantuzesc.
Oliebollen
Oliebollen (in traducere libera, ”bile cu ulei”) sunt cele mai populare deserturi olandeze. Aceste gogosi umplute cu stafide si date prin zahar pudra se mananca, in mod normal, la mesele festive de Revelion, dar se gasesc in brutarii in tot restul anului. Mai mult decat atat, exista si un festival de Oliebollen, care se desfasoara anual, din 1993, unde vin participanti din toate colturile tarii.
Tortul Sacher
Cand spunem deserturi vieneze, spunem tort Sacher. Este format din doua straturi pline de ciocolata si gem de caise la mijloc. Are glazura de ciocolata neagra si de cele mai multe ori este servit cu frisca langa. A fost inventat de cofetarul Franz Sacher pentru printul Austriei in 1832, iar reteta originala este folosita si astazi la cafeneaua Hotelului Sacher din Viena.
Tu ai mancat aceste deserturi?
Citeste si: Trei variante mai ieftine cu care poti inlocui parmezanul
Da like paginii noastre de Facebook si fii perfect informata!
Sursa foto: Google.com