Relația de cuplu poate fi afectată de perioada postnatală. Totuși, putem să trecem peste ea fără depresie și anxietate, dar e nevoie de a fi stabilite din start câteva reguli cu partenerul. „Pentru a trece prin etapa postnatală fără depresie și anxietate e nevoie să începi de la etapa conceperii copilului. Când copilul este planificat și sunteți pregătiți emoțional și economic de apariția unui nou membru al familiei, care sigur are nevoie de atenție multă din partea părinților, dar pentru asta este nevoie de energie și pregătirea de a oferi. Este bine de știut că femeile care în etapa sarcinii deja au convenit cu partenerul său despre împărțirea responsabilităților, aproape deloc nu ajung în depresie. Cursurile pentru tinerii părinți vă ajută să fiți pregătiți pentru noul rol. Dacă o să vă orientați la toate recomandările contradictorii al rudelor, părinților, este posibil să intrați în emoția de dubii - Oare cum este mai bine...?", a povestit Lilia Dubița, psihoterapeut.
„Partenerul tot poate avea stări de anxietate dacă el nu înțelege ce se așteaptă de la el, când este lipsit de atenția partenerei și când i se spune: „Du-te de aici, tu nu faci nimic corect, tu nu mă ajuți”. De aceea, conveniți din timp care sunt zonele de responsabilitate a persoanei dragi”, a adăugat specialista.
Pentru ca relația de cuplu să „crească” frumos este necesar ca bărbatul să fie implicat în viața copilului încă de la naștere. „Relația cuplului poate fi afectată dacă bărbatul se simte fără valoare. Ca relația să fie una care crește frumos și armonios este bine să validați și să îl implicați pe bărbat inclusiv în etapa inițială: băița, masaj, plimbarea. Mulți bărbații încă au credința că ei o să se implice atunci când copilul o să crească, o să înceapă a vorbi”, a menționat Dubița.
Lilia Dubița este psihoterapeut specializat în psihoterapie personală și de cuplu. Are peste 13 ani de experiență în domeniu.
SURSĂ FOTO: Instagram/ liliadubita.psiholog