25.03.2020
Ganduri verzi pe pereti de la o moldoveanca din Spania. „De doua sambete mesele terasei stau cladite una peste alta, prafuite si legate cu un lant masiv de felinarul orb.”

Saptamana de saptamana, sambata dimineata, la bodega de la coltul strazii se aduna un grup de biciclisti, dupa tura de weekend, nu pentru ca s-ar pretinde mari si dedicati sportivi, dar escapadele semanale le ofera rara ocazie de a inghiti niste aer cu gaze de camp, polen imprastiat de vant din portocalii infloriti si o usoara greutate in muschii neopintiti de sezut prin birouri.

Comandau pe trei mese lipite „bocadillos„ cu salamuri grase, carnuri coapte la gratar, varietati de fructe de mare ale caror arome intrau in toate ferestrele de prin vecinatate si intr-a mea. Dupa galagia care se amplifica in timp, intelegeam ca se servesc vinuri bune si tarii mai ametitoare. Lumea trecea pe alaturi salutand gasca din mers, cu o strangere de mana, batai pe umeri ori imbratisari, la un moment dat - contraindicate.

De doua sambete mesele terasei stau cladite una peste alta, prafuite si legate cu un lant masiv de felinarul orb.

Vecina mea daneza facea parte din grupul de biciclisti odinioara si de cate ori isi scoate cainele la plimbare in ultima saptamana, se uita cu mare tristete la persianele in berna ale localului.

Ma saluta, cand ma prinde la geam si ma intreaba de sanatate, imi zice sa am grija de sanatate, imi doreste sanatate, - chestii la moda, cum ar veni.

Ieri m-a sunat sa-mi ceara o favoare si turuia la telefon in engleza pe care cu greu o leaga, folosind si cuvinte spaniole de care nu are idee. Zic hai s-o luam mai usurel, inspira, expira, pronunta, nu toate odata.

Dansa sta peste doua case, iar sora ei locuieste in campingul de la marginea satului, fiecare cu cate un caine in singuratatea pe care au ales-o. Cea din camping are de vreo doua zile febra, nu s-a adresat la medic, sperand sa-i treaca, dar azi i-au mai urcat cateva unitati si a sunat la urgenta. O echipa UCI a venit imediat si a evacuat-o sa-i faca testul la Covid-19. Cainele a ramas singur inchis in trailer cu apa si mancare pentru o zi, de aici pornea rugamintea vecinei mele sa sun Guardia Civil pentru a-i ruga sa trimita pe cineva pentru a salva cainele in lipsa surorii, deoarece accesul pe teritoriul campingului este limitat, si daca nu ar fi, iar testul ar iesi pozitiv, vecina mea nu poate sa-si puna viata in pericol. Nici administratia campingului nu vrea sa-si puna viata in pericol, nici Guardia Civil n-a vrut, pentru un caine.

Citeste continuarea pe blog.

Citeste si : Liliana Ganga, moldoveanca aflata in Alicante, Spania - a doua tara din Europa ca numar de cazuri de COVID-19: „Primaria satului are o pagina de Facebook pe care comunica activ cu satenii. In rest, fiecare, in masura posibilitatilor, incearca sa se protejeze.”

Liliana Ganga

Sursa foto: Google.com

Articole din aceeasi categorie