22.05.2023
Gabriel Nebunu nu uita sa faca fapte bune! „Un doctor nu poate sa-si manifeste talentul daca nu are cu ce lucra sau unde lucra” - VIDEO

Victoria Dunford alaturi de Gabriel Nebunu si un grup de voluntari din Marea Britanie si-au propus sa renoveze sectia nou-nascutilor, din Institutul Mamei si Copilului. Afla dintr-un reportaj marca O Seara Perfecta mai multe despre proiectul Hora Binelui, dar si despre conditiile din sectie.

Sectia chirurgie nou-nascuti a fost fondata in anul 1986, de atunci pana in prezent nu au mai fost efectuate lucrari de reparatie si asta in conditia in care este unica sectie din tara in care se efectueaza operatii chirurgicale nou-nascutilor, dar si copilasilor de pana la jumatate de an cu malformatii congenitale.

Anisoara Loghin si-a botezat fiica! Vezi primele imagini de la eveniment: „Zi plina de emotii pentru noi” - FOTO

In secolul in care se zboara in cosmos, medicii din aceasta sectie continua sa munceasca in conditii invechite, iar bebelusii cu mamicile au parte de conditii inca din perioada sovietica.

Anatasia Nichita si-a scos la licitatie un tricou! Vezi la ce eveniment grandios a participat sportiva - VIDEO

Sefa sectie chirurgie, Aliona Pisarenco a marturisit:„Din pacate, deja au trecut multi ani din '86 si conditiile cam lasa de dorit, conditiile igienice le mentinem, dar teracota de pe perete este montata din 86, ca sa o modificam este nevoie de un aport mai largit pana la tencuiala ca sa restabilim. Avem strigent nevoie de o renovare a sectiei si cu crearea conditiilor si pentru mamele care ingrijesc nou-nascutii.”

Victoria Dunford alaturi de o echipa de voluntari si-a propus sa schimbe impreuna cu lumea buna conditiile din aceasta sectie. „Deci, proiectul de fapt sa reparam sectia chirurgie nou-nascuti a fost a lui Gabriel Nebunu, deoarece el a venit personal si a vazut conditiile. Dar de fapt noi ne propuneam de foarte multi ani sa refacem sectia dupa stilul britanic, exact cum am facut cu toate proiectele de pana acum.”

„Am livrat de a lungul anilor echipament in 38 de spitale, dar cumva  cand aduci echipamentul in conditiile in care sunt, nu este asa de benefic. Cand am venit in aceasta sectie am ramas socata, chiar daca am vizitat foarte multe spitale, aceasta ne-a zdruncinat extrem de mult, pentru ca este unica sectie pe Republica Moldova. Este foarte important de mentionat ca nici spitalele private nu au medicii astia care fac operatii la copii nou-nascuti, copii care au nevoie de prima interventie.”, a mai adaugat Victoria.

Pentru a schimba lucrurile din aceasta sectie este nevoie de cateva luni de munca, dar si de suportul oamenilor cu suflet mare tocmai de asta Victoria a initiat Hora Binelui.„Fondurile o sa le incepem a strange pe data de 8 iunie, cand avem Hora Binelui, gala de 10 ani a organizatiei noastre in Republica Moldova si acolo o sa strangem primele fonduri pentru aceasta sectie, avem deja si partener general. Nu o sa ne ia atata de mult instalarea inapoi pentru ca cum spuneam o sa folosim tehnologiile din Marea Britanie care sunt igienice pe termen lung si foarte simplu de instalat, dar anume planificarea, daramarea si toate astea o sa ne ia mai mult timp.”

Initiatorul, dar si cel care sustine acest proiect este Gabriel Nebunu.„Eu am inteles de mult ca Dumnezeu vorbeste prin oameni si am aici in sectia aceasta un doctor de care imi este foarte drag. Si vreau ca acesti oameni tineri sa ramana in tara asta sa poata trata, nu sa-i fure alte conditii mult mai bune din spitalele de peste hotare, iar ca sa nu-i fure cei de peste hotare trebuie sa ii pastram aici la noi. Un doctor nu poate sa-si manifeste talentul daca nu are cu ce lucra sau unde lucra. Eu tare ii rog pe toti si ii indemn sa vina la gala Hora Binelui unde cu totii in acelasi timp o sa facem o hora, iar atunci o sa ne deschidem si inimile. Banii pe care ii ve-ti da pe bilet o sa contribuie la reparatia acestei sectii.”

15 voluntari, din Marea Britanie care sustin proiectul au vizitat IMC si au ramas de-a dreptul uimiti de diferenta dintre spitalele moldovenesti si cele britanice. Kate Couch a marturisit:„Suntem onorati sa fim astazi aici pentru a vedea conditiile din spital si sunt diferente mari comparativ cu ce avem in Marea Britanie.”

Nu are limite! Moldoveanul Vladislav Zotea a cucerit Everestul: „Cea mai grea zi din viata mea, dar a meritat” - FOTO/VIDEO

Articole din aceeasi categorie