02.08.2024
Femeile și bărbații se impun diferit într-o relație! Eugenia Staver, psiholog: „Sunt influențati de către stilurile de comunicare, stereotipurile de gen...”

Potrivit psihologului Eugenia Staver, atât bărbații, cât și femeile simt nevoia de a se impune într-o relație, dar o fac într-un mod diferit. Care sunt elementele ce fac diferența, dar și cum influențează steriotipurile de gen asupra acestei nevoi, află într-un articol marca perfecte.md.

Bărbații și femeile simt nevoia de a se impune diferit într-o relație, potrivit psihologului Eugenia Staver: „Sunt diferențe notabile în modul în care bărbații și femeile manifestă nevoia de a se impune în relații, influențate de factori sociali, culturali și psihologici”.

În primul rând, diferențele se observă prin stilul de comunicare, a evidențiat specialistul.„Femeile au tendința de a utiliza un stil de comunicare mai colaborativ și empatic, concentrându-se pe construirea relațiilor și pe găsirea soluțiilor care să funcționeze pentru grup. Aceasta le poate determina să manifeste nevoia de impunere într-un mod mai subtil, prin persuasiune sau prin apeluri la empatie, mai degrabă decât prin autoritate directă”.

Ce te așteaptă în anul 2024, în dependență de ziua în care te-ai născut! Numerologul Olesea Calmîș știe răspunsul - FOTO

„Bărbații, pe de altă parte, pot manifesta nevoia de a se impune printr-o abordare mai directă și orientată spre sarcini. Aceștia pot fi mai predispuși să utilizeze autoritatea și să adopte un comportament competitiv în interacțiunile sociale, ceea ce poate duce la conflicte sau la percepția de agresivitate”, a adăugat Eugenia. 

Felul în care femeia și bărbatul sunt percepuți de către comunitate, la fel, influențează asupra diferențelor. „Din punct de vedere cultural, bărbații sunt adesea învățați să își exprime puterea și controlul, în timp ce femeile pot fi încurajate să fie mai receptive și să evite confruntările directe. Aceasta poate duce la o manifestare diferită a nevoii de impunere, unde bărbații pot fi mai deschiși la a-și asuma roluri de lider, în timp ce femeile pot căuta să își impună punctele de vedere prin consens și cooperare”.

5 mituri despre sănătatea orală! Daniela Toma, medic stomatolog: „Dulciurile nu sunt singurele alimente care cauzează carii dentare”

Steriotipurile de gen, au și ele influență asupra exprimării nevoii de impunere. „Stereotipurile pot influența nu doar comportamentele individuale, ci și așteptările sociale față de fiecare gen. De exemplu, bărbații pot fi percepuți ca fiind mai capabili de a conduce, în timp ce femeile pot fi văzute ca fiind mai potrivite pentru roluri de susținere, ceea ce poate limita oportunitățile de impunere a femeilor în anumite contexte”, a continuat să explice Eugenia.

„Diferențele în modul în care bărbații și femeile manifestă nevoia de a se impune sunt influențate de stilurile de comunicare, orientarea spre sarcini sau relații și stereotipurile de gen. Aceste diferențe pot afecta nu doar dinamica relațiilor interumane, ci și percepția socială asupra rolurilor de gen, având implicații semnificative în contextul egalității de șanse și al dezvoltării personale”, a concluzionat psihologul. 

SURSĂ FOTO: Facebook/ Eugenia Sirbu Staver 

Articole din aceeasi categorie