Potrivit a1.ro, se estimeaza ca 7.000.000 de oameni au avut de suferit de pe urma norului radioactiv. Conform unui bilant al mortilor, realizat de Union of Concerned Scientists, au existat intre 4.000 si 27.000 de victime. Bilantul estimat de Greenpeace vorbeste de cifre mult mai mari – 93.000-200.000 de morti.
Cine sunt cei care au refuzat sa-si paraseasca locuintele dupa explozia de la Cernobil
Dupa ce au fost evacuati peste 100.000 de oameni, a fost declarata o zona de excludere, pe o raza de aproximativ 20 de kilometri de la reactorul ce a explodat. Ulterior, aceasta zona a fost extinsa. In urmatoarele luni, alte 234.000 de persoane au fost evacuate. Dar au existat cativa care nu s-au dat dusi din casele lor. Acestia au ramas in zonele de excludere de la Cernobil si, recent, au primit vizita fotografei din Canada.
Este vorba de aproximativ 300 de neinfricati, persoane cu varste de peste 80 de ani, pe care radiatiile extrem de periculoase nu le-au speriat. Conform sursei citate, in ciuda radiatiilor periculoase, populatia din zona de excludere este in crestere. Mai multe familii s-au mutat in apropiere de Cernobil, multi dintre ei fugind de conflictul dintre Ucraina si Rusia.
In imaginile surprinse de Robyn Von Swank, batranii apar in casele lor modeste din lemn, imbracati gros. In case au strictul necesar – mobila veche, haine, vesela, alimente.
Mai multe fotografii, pe contul de Instagram al fotografei din Canada.
Sursa foto: Google.com, Instagram.com, In jurul lumii.ro